PUTIN JE 2001. POSLE SASTANKA SA KOŠTUNICOM OTIŠAO LJUT IZ SRBIJE, A POSLE TOGA DESILO SE SLEDEĆE…

Objavljeno: 31 jan 2018

Alija Izetbegović, nakon što sam ga uhapsio u Sarajevu na Butmirskom aerodromu, trebalo je da bude prebačen u Beograd, ali su tri „gazele“ JNA zakasnile 2. maja 1992. godine. General Kukanjac ga je tada praktično oteo od JNA, jer je igrao neku svoju igru.

Putin, Srbija, ilustracija, Niške novine
Putin, Srbija, ilustracija, Niške novine

Otkriva ovo za „Novosti“ pukovnik Milivoje Spasojević, u vreme ratova na Balkanu oficir JNA za saradnju sa stranim armijama i organizacijama, penzionisan pre 15 godina.

– Izetbegović, tada rotirajući predsednik SFRJ, u Lisabonu je odbio mirovni plan i vraćao se avionom u Sarajevo. Meni je na Butmirskom aerodromu stigla naredba: uhapsiti Izetbegovića i poslati ga. Dva padobranca i ja smo izvršili naređenje.

Alija je, seća se Spasojević, doleteo portugalskim avionom. Pošto je izašao na pistu u pratnji ćerke i obezbeđenja, odmah je hteo da se vrati u avion vičući Portugalcima: „Ovi me nisu ispratili!“. Ovi su, međutim, hitro zatvorili vrata i odmah odleteli.

– Muslimanski lider je odmah hteo da se nekom javi, ali sam slagao da su veze u prekidu. Telefon je u tom trenutku zazvonio, mala laž nije prošla, pa smo mu na kraju dozvolili da se javi nekoj Dečjoj ambasadi. Tražio je od njih da saopšte da je otet i oni su to javili direktno u program TV Sarajevo. I krenulo je po zlu…

General Kukanjac je čuo tu vest. Nazvao je aerodrom i zapretio kolegama iz JNA da će poslati tenkove na njih ako mu ne daju zarobljenika. Pod tom pretnjom morali smo da poslušamo.

– Kada smo „pakovali“ Izetbegovića sa aerodroma za kasarnu u Lukavici, stavio sam ga da sedi napred u mojoj „askoni“, a ćerku i obezbeđenje pozadi – seća se pukovnik. – Alija je protestovao, tražio je mesto pozadi u sredini, da ga bočno telom čuva ćerka. I tako i bi. Moj vojnik, koji je sve to obezbeđivao, u jednom trenutku je bacio pušku uz psovku: „Koga mi čuvamo!“ Kolona je taman odmakla, a iznad Igmana pojavile su se tri „gazele“. Zakasnili su za malo…

Da nisu, Izetbegović bi bio prebačen u Beograd i možda bi i tok rata bio promenjen.

Jedna od verzija zašto je Izetbegović hapšen, veli naš sagovornik, jeste da ga je trebalo prebaciti u Beograd da se „disciplinuje“ jer je odbio mir.

Pukovnik Spasojević je bio i u avionu sa indijskim generalom Satišom Nambijarom, prvim komandantom Unprofora, kada je ovaj državnim „falkonom“ leteo iz Sarajeva do Beograda i nazad, u martu 1992. Indijac je, veli, sve vreme bio miran kao hinduistički sveštenik, zagledan u jednu tačku. Nije se trgao ni kada je avion na deset metara od piste prilikom sletanja u Sarajevo dao pun gas i skoro vertikalno se vratio na nebo. Kada su sleteli iz drugog puta, rečeno je da je na njih otvorena snažna vatra.

Nakon Dejtonskog sporazuma Spasojević je dobio zadatak da dočeka generala Džordža Džulvana, glavnokomandujućeg NATO, sa prvim trupama koje stižu u Bosnu. Mogli su da slete i u Tuzlu, ali su hteli nešto da poruče Beogradu…

– Četiri NATO aviona su spustili na Surčin sa 11 vozila i komandantom pukovnikom Baptistom. Predviđeno je da Džulvan izvrši smotru trupa i da krenu ka Zvorniku. Međutim, piloti su u avione ukrcali i ogromne loptaste rezervoare sa gorivom, koje nisu mogli da istovare bez viljuškara, i trupe unutar aviona bile su praktično zarobljene satima. Smotra je propala, bilo je komično…

Prvi konvoj NATO 1995. kroz Srbiju je prošao neslavno. Zabranjeno im je da napune oružje, a putem preko Šapca i Loznice narod ih je gađao grudvama i kamenicama. Pukovnik Baptista se povratio od straha tek pošto je otpio gutljaj vinjaka na polovini mosta između dva Zvornika.

PUTIN 2001. DOŠAO U BEOGRAD DA POMOGNE, OTIŠAO SMRKNUT

Poslednji veliki posao pre odlaska u penziju „oficir za vezu“ imao je juna 2001. prilikom prvog dolaska Vladimira Putina u Srbiju. Ruski kontingent je još uvek bio na Kosmetu. Dva dana pre Putina stigao je general Anatolij Kvašnjev, načelnik Generalštaba Rusije. Spasojević je imenovan za njegovog ađutanta.

Kvašnjev je sa Nebojšem Pavkovićem dugo u Topčideru pričao o ratu na Kosmetu. Dan kasnije bili su privatno u Radmilovcu.

RAZGOVOR SA VESLIJEM KLARKOM

Milivoje Spasojević je bio prvi čovek koji je u Srbiji saznao da NATO prekida agresiju.

– Oko jedan sat ujutru 9. juna u kancelariji Uprave zazvonio je telefon. Vesli Klark! „Generala Ojdanića ne možete dobiti, on je na noćnom odmoru“, izdeklamovao sam Amerikancu odbivši i samu ideju da ga budim – seća se naš sagovornik, dodajući da je zaista imao naređenje da prema strancima bude čvrst i učtiv. – Dobro, potpukovniče, da li vama mogu da izdiktiram pa da prenesete? – bio je zbunjen Klark. – Naravno – odgovorio sam. On je počeo prvo da čita, a onda i da improvizuje, kako se sprema da potpiše primirje i kako je na nama da se o njega ne ogrešimo… Sve u svemu, Klarku je propao spektakl koji je sniman za TV u Briselu. Zvao je Klark posle i u pet ujutru i ponovo je čuo: „Javite se u osam“.

DRAMA NA BUTMIRU

Kako priča Spasojević, zadatak da se učestvuje u akciji”zadržavanja” Alije dobio je od svog pretostavljenog pukovnika Branka Čađa. Posle dogovora oficira na Butmiru njemu je pripao zadatak da doprati Izetbegovića sa piste do kancelarije na arodromu. Pukovnik Stanko Magazin preneraženom Aliji je saopštio da je „zadržan“. Spasojević navodi i da je, kada je došao u Beograd 21. maja 1992. čuo od kolega da je na Aliju bio pripreman atentat po sletanju na Butmir i da su ga oni zadržali kako bi ga spasili.

Izvor: Novosti
Foto: Niške novine

Povezane vesti
Pročitajte i ovo

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...