POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA ŽIVOT ROBINZONA KRUSOA IZ PIROTA: “Ne plašim se zveri iz šume, već se plašim zlih ljudi“

Objavljeno: 06 nov 2017

Pre tačno 15 godina, Mihajlo Petrović Panta iz Pirota, odlučio je da promeni svoj život iz korena. Od tada, ovaj šezdesetšestogodišnjak poznatiji je kao pećinski ćovek iz Pirota.

Mihajlo Petrović Panta, foto: crna.gora.me
Mihajlo Petrović Panta, foto: crna.gora.me

Nakon što je odlučio da potpuno promeni svoj dotadašnji život, pećina u kanjonu Gradiške reke Pantin je zimski dom, dok tokom leta živi u kućici na drvetu. 

foto: crna.gora.me
foto: crna.gora.me

Teško je reći da li mu išta iz “prošlog“ života nedostaje, ali jedno je sigurno: ovom šezdesešestogodišnjem Piroćancu sigurno ne manjka pozitivne energije.

Svojim stavom i svojim neobičnim, gotovo filmskim, izgledom privlači pažnju gde god se pojavi. Zbog svog načina života i karakterističnog izgleda, poderane stare odeće i duge brade, podseća na popularnog junaka dečije proze, Robinzona Krusoa.

Mihajlo Petrović Panta, foto: crna.gora.me
Mihajlo Petrović Panta, foto: crna.gora.me

Osim svog izgleda, takođe, i životna priča ovog samotnjaka sa juga deluje filmski i gotovo nestvarno. Sigurno je da je Mihajlo, poznatiji kao Panta, jedan od retkih koji bi se odlučili da ovako drastično preokrenu svoj život.

Kada je imao para, nije imao zdravlja i nije bio srećan, ali je imao dosta prijatelja. Kada je novac izgubio, izgubio je i prijatelje, govori Panta. Ističe da je upravo tada rešio da otpočne drugačiji život. Odlučio je da živi u prirodi, da se sjedini sa njom i da joj se potpuno posveti.

Preselio se u pećinu u kanjonu Gradiške reke, gde mu društvo prave tri mačke, pas i divlja svinja, mada često navrate i čavke i kornjače. Tokom leta gaji 15 koza i živi u kućici na drvetu. Kućicu je sagradio od trske i pruća i stiče da tamo ima svoj mir, jer je izolovan od svih.

Mihajlo Petrović Panta, foto: crna.gora.me
Mihajlo Petrović Panta, foto: crna.gora.me

Mihajlo se nikada nije ženio, ali ima šestoro dece. Kako kaže, to su deca njegovih kućnih prijatelja. Ističe da su ga često terali da se oženi, ali njemu, veli, žena nije potrebna ukoliko nije sposobna da se popne na drvo i donese mu vodu do pećine. 

Panta kaže da ga deca retko posećuju jer se boje zmija i ostalih šumskih životinja. Njega, s druge strane, nije ni najmanje strah od bilo kojih zveri iz šume. Kako kaže, zmije su ga ujedale već više od 10 puta, a i stršljeni ga često napadaju. Ali njemu ništa ne predstavlja problem. Dovitljiv je, te je za sve našao rešenje. Od napada stršljena brani se kapom koju je napravio od kože i životinjske dlake. Kada se stršljen uvuče u tu dlaku, ne može mu ništa.

Ne plaši se Panta ni vukova ni zmija. Plaši se samo zlih ljudi. “Neće vuk na dobrog čoveka“, kaže on. “Ali ljudi, čim vide dobrog čoveka, postaju najgore zveri“, dodaje. Povodom toga, Panta navodi i da je više puta pokraden, čak i tu u šumi.

Mihajlo Petrović Panta, foto: crna.gora.me
Mihajlo Petrović Panta, foto: crna.gora.me

Svojim pozitivnim duhom nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a uspeo je i da osnuje udruženje pevača sa Stare planine, gde zajedno sa ostalim ljubiteljima tradicije peva izvorne pesme.

 

 

Povezane vesti
Pročitajte i ovo

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Nis: Mislim da je novinar ovde pre glup ko noc......
Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...