OVO MESTO JE KOREN EVROPSKE CIVILIZACIJE, a nalazi se BAŠ U SRBIJI

Objavljeno: 24 nov 2017

Na dunavskoj terasi kod Đerdapa, tik pored reke, izranja istorijsko blago, koren evropske i svetske civilizacije. Upravo na tom mestu leže sami prapočeci istorije modernog čovečanstva.

Lepenski Vir, foto: wikipedia.org
Lepenski Vir, foto: wikipedia.org

U središtu Đerdapske klisure, u blizini Gornjeg Milanovca nalazi se čudesni velelepni objekat futurističkog izgleda, nalik na kakav savremeni njujorški muzej ili moderni institut. Međutim, moderna, futuristički eksterijer krije jedno od najvećih svetskih praistorijskih blaga – Lepenski Vir.

ilustracija, foto: patriot.rs
ilustracija, foto: patriot.rs

Današnjem modernom čoveku teško je čak i zamisliti kako je izgledao život pre 9.000 godina, kada je čovek na raspolaganju imao svega kamen i drvo. Takav jedan retrospektivni pogled pruža upravo Lepenski Vir, vodeći nas u same prapočetke ljudske civilizacije.

U Lepenskom Viru su pripitomljene prve životinje, sazidane prve kuće i isklesane prve monumentalne skulpture čovečanstva.

Sve do 1965. godine planeta je bila uskraćena za jedan čitav svet sakriven na obalama Dunava i bespućima Đerdapa. Prilikom istraživanja, čuveni srpski i jugoslovenki arheolog i akademik, prof. Dragoslav Srejović, otkrio je civilizaciju koja je umnogome promenila dotadašnja razmišljanja o modernog čoveku.

Nakon toga, iskopano je čak sedam sukcesivnih naselja i 136 stambenih i skaralnih objekata. A samo dve godine kasnije, na istom mestu pronađene su i čuvene mezolitske skulpture, što je predstavljalo i predstavlja događaj od svetskog značaja.

foto: panacomp.net
foto: panacomp.net

Na osnovu pronalazaka i otkrića, slobodno se može reći da je Lepenski Vir centar evropske praistorijske kulture, odnosno mesto koje je izrodilo prvu pravu civilizaciju u Evropi.

Upravo na tom mestu možemo videti kako je praistorijski čovek iz lovca evoluirao u biće sa modernim shvatanjima društva, kulture i ekonomije. Sve do tada, ljudi su 13 vekova nakon Ledenog doba živeli u pećinama.

Skulptura Praroditeljka, foto: narodnimuzej.rs
Skulptura Praroditeljka, foto: narodnimuzej.rs

Naučnici su složni u tome da su građani Lepenskog Vira zasigurno stvorili prvu evropsku arhitekturu i urbanizam, monumentalnu umetnost, modernu poljoprivredu i organizovali društveni život.

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...
CRISTIANO: PRAVILNO IME BI BILO ''ALBANSKA REPUBLIKA MAKEDONI...
neimenovano: ja hocu daimam takve oci ja imam svetlo zelene...
Mikica: Bravo za naše mlade Nišlije , svaka čast , treb...