OVO MESTO JE KOREN EVROPSKE CIVILIZACIJE, a nalazi se BAŠ U SRBIJI

Objavljeno: 24 nov 2017

Na dunavskoj terasi kod Đerdapa, tik pored reke, izranja istorijsko blago, koren evropske i svetske civilizacije. Upravo na tom mestu leže sami prapočeci istorije modernog čovečanstva.

Lepenski Vir, foto: wikipedia.org
Lepenski Vir, foto: wikipedia.org

U središtu Đerdapske klisure, u blizini Gornjeg Milanovca nalazi se čudesni velelepni objekat futurističkog izgleda, nalik na kakav savremeni njujorški muzej ili moderni institut. Međutim, moderna, futuristički eksterijer krije jedno od najvećih svetskih praistorijskih blaga – Lepenski Vir.

ilustracija, foto: patriot.rs
ilustracija, foto: patriot.rs

Današnjem modernom čoveku teško je čak i zamisliti kako je izgledao život pre 9.000 godina, kada je čovek na raspolaganju imao svega kamen i drvo. Takav jedan retrospektivni pogled pruža upravo Lepenski Vir, vodeći nas u same prapočetke ljudske civilizacije.

U Lepenskom Viru su pripitomljene prve životinje, sazidane prve kuće i isklesane prve monumentalne skulpture čovečanstva.

Sve do 1965. godine planeta je bila uskraćena za jedan čitav svet sakriven na obalama Dunava i bespućima Đerdapa. Prilikom istraživanja, čuveni srpski i jugoslovenki arheolog i akademik, prof. Dragoslav Srejović, otkrio je civilizaciju koja je umnogome promenila dotadašnja razmišljanja o modernog čoveku.

Nakon toga, iskopano je čak sedam sukcesivnih naselja i 136 stambenih i skaralnih objekata. A samo dve godine kasnije, na istom mestu pronađene su i čuvene mezolitske skulpture, što je predstavljalo i predstavlja događaj od svetskog značaja.

foto: panacomp.net
foto: panacomp.net

Na osnovu pronalazaka i otkrića, slobodno se može reći da je Lepenski Vir centar evropske praistorijske kulture, odnosno mesto koje je izrodilo prvu pravu civilizaciju u Evropi.

Upravo na tom mestu možemo videti kako je praistorijski čovek iz lovca evoluirao u biće sa modernim shvatanjima društva, kulture i ekonomije. Sve do tada, ljudi su 13 vekova nakon Ledenog doba živeli u pećinama.

Skulptura Praroditeljka, foto: narodnimuzej.rs
Skulptura Praroditeljka, foto: narodnimuzej.rs

Naučnici su složni u tome da su građani Lepenskog Vira zasigurno stvorili prvu evropsku arhitekturu i urbanizam, monumentalnu umetnost, modernu poljoprivredu i organizovali društveni život.

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

natali: Strasno a ulaz u Nis iz pravca Panteleja,iskljucen...
miki: i baneta su privodili pa sta ni tad nisu bili izb...
mare: Pih nista znacajno receno...
Mikonos: Strašno sinko,strašno...
Dragoljub Drakce: Kako lako covek moze da okonca politicku i bilo ka...
mita: sto bre coveka kakve veze on ima da ga samaraju?...
bravo policijo: Tako mlad i tako napredan. Nece me iznenaditi na...
Niški mangup: Stara planina treba da se promoviše što više i ...
Maja: Sve najlepse o Staroj planini i hotelu...
Marko: Svaka cast super vam je hotel i super je usluga. S...