Najbogatiji Srbin zarađuje 18,3 miliona godišnje: Evo čime se bavi!

Objavljeno: 18 jun 2017

Prema podacima Poreske uprave, najčešća prijavljivana zanimanja su menadžer, direktor i inženjer, dok je 68,4 odsto prijavljenih muškog pola.

Dolari, foto: www.marketwatch.com
Dolari, foto: www.marketwatch.com

Prihodi 100 najbogatijih građana u prošloj godini iznosili su od 40 do čak 220 miliona dinara na godišnjem nivou, najbogatiji građanin Srbije imao je bruto prihod od 18,3 miliona dinara ili 150.000 evra, a naisplativija zanimanja su menadžer, direktor i inženjer. Dakle, ta tri zanimanja su rezervisana za najbogatijeg Srbina!

Ove godine Poreska uprava primila je ukupno 21.448 prijava za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana za 2016.

Obavezu prijavljivanja imali su građani koji su u prošloj godini ostvarili dohodak veći od 2.285.064 dinara (oko 18.580 evra), odnosno veći od trostruke prosečne bruto godišnje zarade po zaposlenom isplaćene u Srbiji, a prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Kada se suma od 2,29 miliona dinara prevede na mesečni nivo, dolazi se do podatka da su svi građani čija su primanja u toku jednog meseca u proseku premašila 190.422 dinara bili dužni da to prijave poreznicima.

S obzirom na to da najveći prijavljeni prihod za 2016. iznosi 220 miliona dinara, to znači da je najbogatiji građanin Srbije mesečno imao 18,3 miliona dinara bruto prihoda, odnosno čak 150.000 evra!

Prema podacima Poreske uprave, najčešća prijavljivana zanimanja su menadžer, direktor i inženjer, dok je 68,4 odsto prijavljenih muškog pola.

Najviše prijava podneto je od poreskih obveznika sa teritorije koju pokriva Regionalno odeljenje Poreske uprave Beograd, ukupno 15.111 prijava. Zatim sa teritorije koju pokriva Odeljenje Novi Sad, 3.950 prijava, i sa teritorije koju pokriva Odeljenje Kragujevac, gde je bilo 1.312 prijava – navode u Poreskoj upravi.

Takođe, oni ističu da od sto najvećih prijavljenih prihoda, 75 odsto pripada obveznicima sa teritorije koju pokrivaju beogradski poreznici.

Interesantno je da je prošle godine gotovo izjednačen broj rezidentnih i nerezidentnih fizičkih lica (stranaca) među 100 najbolje plaćenih u Srbiji.

U Poreskoj upravi navode i da su prijave podnošene u papirnom i u elektronskom obliku.

Elektronskim putem, preko portala Poreske uprave, primljeno je 38 odsto prijava – kažu u Poreskoj upravi.

Inače, rok za prijavu za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana za 2016. godinu istekao je 15. maja. Kako su nam objasnili, poreznici u okviru redovne kontrole proveravaju prihode građana, a svi oni za koje se utvrdi da nisu podneli prijavu, a morali su, snosiće zakonske sankcije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

kalimero: Vozač Niš-ekspresa je moga da skrati liniju,kao ...
branka: irinej neprijatelj svakog normalnog čeljadeta...
Martina: Nis postaje jedan veliki centar desavanja. U gradu...
Mićun: Malo je glupo i nezahvalno imati izbore na dva fro...
deda: Mir svima...
Mali: Zasto ja sada da platim više od nekog ko ima na p...
despot: Drugi sajtovi gotovo i ne pisu o praznicima koji s...
mira: samo napred i super je sto se organizujete i okupl...
Sloba: Gadafi je bio car ima oni da pate za njim...
Bejzbolka: Sa srecom,trebaceti...