Hleb držite u kutiji? Greška, svež je samo na jednom mestu

Objavljeno: 27 jun 2018

Izveštaj na temu istraživanja hrane i njenog skladištenja koje je sproveo univerzitet u Nebraski pokazao je da će hleb, gde god ga držali, ukoliko je na sobnoj temperaturi, propasti za najduže nedelju dana, a često i kraće.

Hleba, ilustracija, foto: blog.kingarthurflour.com
Hleba, ilustracija, foto: blog.kingarthurflour.com

Na sve to, kako spore buđi koje vazduhom putuju do hleba, imaju dugačke korene, često im treba više dana da se pokažu u plavo-zelenoj nijansi po kojoj ih prepoznajemo.

Zato je, preporuka naučnika, da hleb čuvate u zamrzivaču ili frižideru.

U ovim situacijama šanse da se buđ pojavi na hlebu su minimalne, a vekna može da traje i tri meseca. Kad je otopite, delovaće sveže kao da je upravo kupljena. Ako hleb jedete i koristite samo ga držite u fružideru u kesi za zamrzivač.

A ako ga nećete jesti narednih dana, isecite ga na kriške, stavite u kese, izbacite vazduh i zamrznite.

Kad želite da odmrznete hleb zagrejte ga ili u mikrotalasnoj na 15 do 25 sekundi ili na rešetki od rerne na 160 stepeni na nekih pet minuta.

autor: A.Pizvor, izvor: B92

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.




Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...
CRISTIANO: PRAVILNO IME BI BILO ''ALBANSKA REPUBLIKA MAKEDONI...
neimenovano: ja hocu daimam takve oci ja imam svetlo zelene...
Mikica: Bravo za naše mlade Nišlije , svaka čast , treb...
mira: Poljoprivrednicima je potrebno mnogo da se pomogne...