Hitler mrzeo Jevreje jer su krivi za rat?!

Objavljeno: 24 nov 2017

Istoričar Ralf Džordž Rojt tvrdi da je diktator mrzeo Jevreje jer ih je krivio za kolaps nemačke ekonomije i za poraz Nemačke u ratu.

Hitler, jedna od najboljih njegovih fotografija, Izvor: qph.ec.quoracdn.net
Hitler, jedna od najboljih njegovih fotografija, Izvor: qph.ec.quoracdn.net

Opsesivna mržnja Adolfa Hitlera prema Jevrejima rezultat je njegovih iskustava nakon Prvog svetskog rata, tvrdi istaknuti istoričar Ralf Džordž Rojt. U nedavno objavljenoj knjizi „Hitlerova mržnja prema Jevrejima: Klišei i stvarnost“, Rojt kaže da ih je diktator krivio, kako zbog revolucije u Rusiji, tako i zbog kolapsa nemačke ekonomije.

Rojtove tvrdnje su oštra suprotnost pređašnjim teorijama da je Hitlerov antisemitizam proizašao iz njegovih iskustava s mračnih ulica Beča, gde se našao u siromaštvu i bedi. Istoričari su spekulisali da je i sam bio delom Jevrejin, kao i da je njegova majka umrla od ruke nesposobnog lekara Jevrejina. Iznoseći nove teorije, Rojt se u svojoj knjizi poziva na mnoge izvore pri otkrivanju razloga za holokaust, koji je odneo šest miliona života.

Hitler, blagi osmeh, ilustracija, foto: media.apnarm.net.au
Hitler, blagi osmeh, ilustracija, foto: media.apnarm.net.au

Pisac veruje da se fanatizam niže srednje klase pretvorio u ubilačku Hitlerovu mržnju posle 1919. godine. U to vreme više od polovine nemačkih banaka nalazilo se u vlasništvu Jevreja, koji su dominirali berzom, a gotovo polovinu novina takođe su posedovali Jevreji, kao i više od 80 odsto trgovina. Tada je i postalo „normalno“ kriviti jevrejske ulagače za poraz u ratu.

Međutim, Hitler je, prema Rojtovom mišljenju, Jevreje smatrao krivima i za rusku revoluciju, navodeći da su Trocki i Marks bili Jevreji, dok je Lenjin imao samo četvrtinu jevrejskog porekla.

– Kada je Sovjetska republika iste godine proglašena u Minhenu, kocka je za Hitlera bila bačena. On će ubuduće da demonizuje Jevreje za sva svetska zla. Poraz u Prvom svetskom ratu, Nemačka u finansijskom rasulu, pretnja revolucije bili su podsticaj da Hitler Jevreje počne posmatrati kao jedine odgovorne za berzanski kapitalizam koji je, nakon svoje propasti, prouzrokovao akutno siromaštvo i patnje, ali i pojavu boljševizma – rekao je istoričar i dodao:

– Ta dva događaja bili su osnova formiranja njegovog mišljenja o Jevrejina i odluci da ih sve pobije. Poverovao je u glasine i šaputanja koja su okrivila jevrejske kapitaliste da su zabili Nemačkoj nož u leđa. Uvideo je da su mnogi Jevreji imali važnu ulogu u kratkotrajnoj Sovjetskoj republici, osnovanoj u Minhenu 1919, što je bilo protiv svih nacionalističkih Hitlerovih uverenja – nastavio je Rojt.


Teorije o firerovoj mržnji

Jedan od najpoznatijih Hitlerovih citata o Jevrejima glasi:

– Jevrejin, čije se biće ne može prikazati običnim pojmovima, kriv je za sve, ama baš sve… Jedna od njegovih najtežih optužbi je da su krivi za smrt Isusa Hrista, ali i da mu je lekar Jevrejin pogrešnim lečenjem ubio majku. Još jedna od teorija o razlozima njegove mržnje je vezana za njegovo poreklo. Pojedinci tvrde da je Hitler bio samo upola German. Otac mu je bio bogati jevrejski biznismen u Austriji. Njegova majka je radila u jednoj kući kao služavka. Imala je aferu sa vlasnikom kuće i kada je njegova žena za to saznala izbacila ju je napolje, a njegov otac nije ništa učinio za njega.


U zaključku knjige još jednom je ponovio da se njegova mržnja dogodila tek nakon Prvog svetskog rata, ne pre.

– Mogu da dokažem da je, dok je živeo u Beču, imao puno Jevreja prijatelja, uprkos tvrdnjama koje je izneo u „Majn kampfu“ – da je bio zgađen Jevrejima koje je sretao u austrijskoj prestonici – zaključio je pisac.

Rojt je priznati biograf „nacističke ere“, koji je napisao i knjigu o majstoru propagande Trećeg rajha Jozefu Gebelsu.

Izvor: PRESS

Slučajne vesti
Jedan komentar

Pošaljite svoj komentar
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

: Vratiti smrtnu kaznu za ubice....
mentor max: Daleko je on od ove pozicije,neće nikada ni biti ...
Marijana: Koju kaznu prepisati licima koja su ubila čoveka?...
Nargilica: Sofija jeste jedno od najpopularnijih imena pogoto...
Oliver: Taman, pred beogradske izbore....
Dragan: Zasto je Darko Bulatovic malo zastupljen u vasem l...
Simfoniski: Sta bre vise maltretirate ove jadne ljude sto rade...
mekani: mnogo strasno izgleda.......
Miroslav: Imate veoma bogat sajt i cak sta vise, imate veoma...
marko deka: Ako sns bude ispod 33% u Beogradu to je veliki usp...