ČOVEK KOGA JE STALJIN UNAJMIO DA UBIJE TITA ŽIVEO U LESKOVCU!

Objavljeno: 05 nov 2017

U novoj visokobudžetnoj igranoj seriji Dragana Bjelogrlića “Senke nad Balkanom“, sinoć je oživeo lik sovjetskog obaveštajca i koordinatora operativnih akcija Kominterne, Mustafe Golubića. Ovaj crnorukaš i revolucionar godinama je, zapravo, živeo u Leskovcu, i to pod lažnim imenom.

foto: youtube
foto: youtube

Pričati o ovom čoveku bilo je strogo zabranjeno, a o njemu se tek prepričavalo “iz druge ruke“. Ni svemoćni Krleža, Brozov prijatelj iz mladih dana, nije se usuđivao da išta kaže ili napiše o Mustafi, koji je tajno živeo u Leskovcu, na jugu Srbije. 

Da bi se napakostilo Brozu, a Mustafa prestavio kao hladnokrvi ubica pravih komunista odanih SSSR-u, pisan je veliki broj, čak i neveštih dezinformacija od strane penzionisanih Udbinih obaveštajaca.

foto: wikipedia commons
foto: ikipedia commons

U Leskovcu je otvorio radnju nazvanu “Venera“, u kojoj je izrađivao sandale, i zaposlio pedesetak radnika. Leskovčani su ga, naime, smatrali za obućara, budući da je izrađivao moderne ženske sandale sa štiklom, koje su izgledale poput neke vrste cipele između opanka i sandale, a svoje rukotvorine prodavao je najviše radnicima u Radničkom domu.

U Leskovcu je Mustafa boravio u više navrata: 1928, 1933/34, krajem leta 1940, u decembru 1940. i januaru 1941. godine. Legalno se kretao pod imenom Milorad Nikolić. U vezi je s Blagojem Nikolićem (učesnikom u Lenjinovom prevratu), u čijoj kući se izrađuju lažne isprave. Stanovao je u Pupinovoj ulici kod Paraskeve – Keve Đorđević i bio aktivan u Sindikatu, podaci su koje iznosi Miodrag Janković u feljtonu „Otvoren dosije Mustafe Golubića“ objavljenom još krajem 2008. godine u “Pressu“.

foto: srbskocarstvo
Mustafa Golubić, foto: srbskocarstvo

Mustafa Golubić je inače najpoznatiji po tome što je Centralni komitet Komunističke partije Jugoslavije zaključio da je zapravo imao zadatak da zajedno sa Staljinom ubije Tita, i za vođu pokreta postavi Dražu Mihailovića.

Uhapsio ga je Gestapo u Beogradu 7. juna 1941. pod veoma banalnim okolnostima.

Naime, 29. jula 1941, zamotanog u šatorsko krilo, doneli su ga u “Dvorski park“, stavili na stolicu i spalili. Na tom istom mestu je i sahranjen. 

Povezane vesti
Pročitajte i ovo

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Nis: Mislim da je novinar ovde pre glup ko noc......
Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...