BESA, FIS, BARJAK i KRJE Albanska mafija je jedna od NAJOPASNIJIH na svetu

Objavljeno: 20 maja 2018

Pre nekoliko dana, svet je obišla vest da su albanske bande sve jače na ulicama Velike Britanije, sa čime se povezuje i porast nasilja, ali i kokaina koji navodno po naručivanju na kućnu adresu stiže brže od pice – za samo 15 minuta.

Foto: Instagram
Foto: Instagram

Albanska mafija, koju prati takva reputacija da navodno čak i italijanski mafijaši ne vole da sarađuju sa njom, aktivna je u celom svetu i to zahvaljujući kombinaciji porodičnih veza, političkih veza i specifičnog, plemenskog morala.

15 najmoćnijih porodica

O albanskim mafijaškim porodicama se malo šta zna pouzdano, ali veruje se da narko biznis u Albaniji kontroliše njih 15. Svaka upravlja određenim delom zemlje i svaka ima jake veze u svetu politike.

FOTO: PROFIMEDIA

U medijima često su se pominjali i klanovi kojima rukovode porodice Kula, Abazi, Borici i Brokaj, a za koje se najčećše tvrdi se da pod njihovom komandom nalazi gotovo 20 kosovskih „familija“ koja zajedno kontrolišu, ne samo tržište narkoticima već i šverc droge, oružja, cigareta, prostituciju, reketiranje, pranja novca i ucene.

Uska specijalnost porodice Kula je droga (posebno ona koja se švercuje iz Turske) porodica Abazi osim droge švercuje i oružje, a njihovi poslovi su uglavnom okrenuti ka Italiji, dok je „porodični biznis“ klana Borici prostitucija.

Porodica, besa, kod časti

U biti albanske mafije je porodica. Disciplina je na izuzetno visokom nivou, što je donekle potpomognuto i činjenicom da se neposlušni brutalno kažnjavaju.

Drugi razlog je „besa“, odnosno obećanje (data reč, čast) kako se najčešće prevodi. U albanskoj kulturi „besa“ igra važnu ulogu u rešavanju međuljudskih odnosa (ima i posebnu ulogu u krvnoj osveti) od vremena plemenskih zajednica do danas. Po stupanju u klan, novi članovi daju svoju „besu“, što znači da su spremni da daju i svoj život. Još jedan bitan princip je etnička pripadnost.

Albanske bande sarađuju sa drugim klanovima, ali deo klana može biti samo neko ko je Albanac ili poreklom iz Albanije, kao što je to slučaj u organcima mafije koji posluju preko okeana.

Klan (fis, bratstvo) ima “izvršni komitet” koji se zove “barjak”. Barjak bira čelnike svih jedinica zaduženih za konkretne poslove ili teritorije, a taj čelnik se zove “krje”. Krje bira svog zamenika koji se zove “krjetar”. Krjetar potom bira “prijatelja” (mik) koji deluje kao veza između njega i običnih “vojnika” .

Albanski klanovi su izuzetno zatvoreni i smatra se da je najteže infiltrirati se u njihove redove. Članovi klana zapravo zaista rođaci (od najuže do proširene porodice), a takođe i brakovi igraju važnu ulogu u širenju klanova.

“Albanska republika kanabisa“

Stručnjaci procenjuju da albanska mafija držai čak 75 odsto svetskog tržišta narkotika, a tone marihuane i hašiša proizvode se upravo u Albaniji, najčešće uz prećutno odobrenje lokalnih vlasti.

Najbolji primer je Lazaret, malo selo na jugu Albanije koje naseljava tek nešto više od 2.000 ljudi. Zvanično, lokalno stanovništvo se bavi poljopriredom i stočarstvom, ali je širom sveta poznato kao albanska prestonica kanabisa ili „republika kanabis“ u kojoj se godišnje proizvodi oko 900 tona kanabisa.

Lokalni klanovi toliko su moćni da policija do 2014. godine punu deceniju nije smela da se približi selu, jer je lokalno stanovništvo angažovano na plantažama kanabisa naoružano do zuba, o čemu svedoči i jedna racija iz 2014. godine.

Nakon što je svet obišao snimak nepreglednih plantaža kanabisa u okolini Lazareta koji su dvojica danskih turista snimila dok su biciklom prolazili kroz taj deo Albanije, 800 policajaca krenulo pod punom opremom krenulo je u akciju.

Osumnjičeni za uzgajanje marihuane tokom napali su policajce bombama i vatrom iz minobacača i mitraljeza. Pravi mali rat trajao je skoro tri dana, uhapšeno je 30 ljudi, a zapljeno je više od 10 tona marihuane. Na udarru je bio klanu na čijem je čelu bio Gate Mahmutaj, a za koji se veruje da je kontrolisao promet narkotika od šest milijardi dolara.

Lazaret nije i jedino takvo mesto u Albaniji. Fenomen najpoznatijeg “sela marihuana” proširio na i sela Vloru, Škodru, Kruju, Tropoju i druga mesta u Albaniji odkle se izvozi uglavnom ka Zapadnoj evropi.

Albanska mafija odavno ne deluje samo na jugu Srbije, Crnoj Gori, Grčkoj, Turskoj, Kosovu, već se njen uticaj raširio i na zemlje srednje Evrope, a seže do istočne obale SAD-a i Kanade. Opširnije o tome pročitajte sutra na sajtu Blic.rs

Izvor: Blic, piše: M. Bajić

Povezane vesti
Pročitajte i ovo

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Nis: Mislim da je novinar ovde pre glup ko noc......
Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...