Poznati učesnici i program “Nišvila“

Objavljeno: 10 jun 2017

34. Internacionalni niški džez festival „Nišville 2017“ biće održan u niškoj Tvrđavi od 10. do 13. avgusta. Nastupiće 700 muzičara na 12 bina, a posetioci će moći da uživaju u 130 koncerata. Karata za festival ima još vrlo malo i komplet za sve četiri večeri je 2500 dinara.

Nišvil, foto: V. S. / Niške novine
Nišvil, foto: V. S. / Niške novine

Najveće zvezde ovogodišnjeg Nišvila su američka džez pevačica i basistkinja Peti Ostin i Niki Vest. U Niš posle šest godina vraća se trubač Tom Harel dok je novina ove godine nastup Darka Rundeka. Festival zatvaraju poznata svetska saksofonistkinja Kendi Dalfer i Rambo Amadeus koji dolazi sa pratećim bendom.

„Darko Rundek i Apokalipso su novina ove godine na Nišvilu. Rambo Amadeus je nastupio sada već davne 2010. godine dok je predlog Nišvila da Kaendi Dalfer bude uručena nagrada počasne građanke Niša. Naš predlog će se naši na sednici Skupštine grada krajem meseca. Nagradu za životno delo ove godine uručićemo Biseri Velentalić prve večeri, a ona će publici pokloniti nastup sa bednom Vasila Hadžimanova“, kaže Ivan Blagojević direktor festivala.

Glavni program počinje 10. avgusta, ali će dešavanja uoči Nišvila krenuti četiri dana ranije, šestog avgusta.

„Teatar sa Sardinije izvešće predstavu povodom jubileja 80 godina od nastanka Gernike, za ljubitelje filma, biće održana svetska premijera jednog svetskog hita, dok tadicionalni nastup muzičara u čast Šabanu Bajramoviću neće izostati ni ovog puta. Nišvil Big bend biće oformljen od četiri agrentiska profesora koji će izvoditi tango, ali na džez način. Njihov nastup biće na Arheološkom nalazištu Mediana devetog avgusta od 18h“, dodaje Blagojević.

Šabanu u čast biće dva dana omog i devetog avgusta, kod spemnika ovom svetski priznatom muzičaku romske muzike. Popularni Drajv in namenjen filmofilima biće postavljen na auto pijaci, dok će platno veličine 12×6 metara postavljen na obodu Tvrđave i to je prvi put da se u Srbiji ovako nešto organizuje.

„Ovogodišnji Nišvil košta 55 miliona dinara, a kao i prethodne četiri godine i ove je podrška Ministarstva kulture skromna. Svega 4% ukupnog budžeta festivala finansira država to je 2, 4 miliona dinara. Ministarstvo turizma je ove godine dalo za pola miliona dinara više nego do sada, ali ni to nije dovoljno. Grad Niš je i dalje naš najveći partner“, istakao je prvi čovek niškog Nišvila.

Ove godine će 80 % aktivnosti na Nišilu biti besplatno. Osim za starije i deca će moći da učestvuju u pratećim aktivnostima- Kids teatar i work shop radionicama.

Nišvil će kao i do sada imati svoje predstavljanje u Sofiji 15. jula i četvtog avgusta u Beogradu.

(Piše: Vladana Simić)

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

: Vratiti smrtnu kaznu za ubice....
mentor max: Daleko je on od ove pozicije,neće nikada ni biti ...
Marijana: Koju kaznu prepisati licima koja su ubila čoveka?...
Nargilica: Sofija jeste jedno od najpopularnijih imena pogoto...
Oliver: Taman, pred beogradske izbore....
Dragan: Zasto je Darko Bulatovic malo zastupljen u vasem l...
Simfoniski: Sta bre vise maltretirate ove jadne ljude sto rade...
mekani: mnogo strasno izgleda.......
Miroslav: Imate veoma bogat sajt i cak sta vise, imate veoma...
marko deka: Ako sns bude ispod 33% u Beogradu to je veliki usp...