TURIZAM: Pandiralo – pećina kroz koju ponire reka!

Objavljeno: 06 dec 2018

„Pandiralo“ kod Periša, na putu prema Staroj planini u svrljiškoj opštini, je stena gde Timok nestaje, da bi se opet se pojavio iz male pećine stvarajući prostran vir koji meštani nazivaju Vrelo, a potom se pruža plodnom svrljiškom kotlinom, najprostranijom u Karpatsko-balkanskom luku, sve do Niševca.

Ponor Svrljiškog Timoka, odnosno reke Turije, koja se smatra za izvorišni krak Svrljiškog Timoka i koja sa Okoliškom i Manojličkom rekom nizvodno od Periša gradi sam Svrljiški Timok.

Reka Turija nastaje od više potoka koji se slivaju jedan u drugi – ispod Babine Glave. Nakon 1000 metara Turija ulazi u otvor krečnjačke grede Pandiralo i u narednih 800 metara gubi joj se trag i ona ponovo izvire na vrelu Svrljiškog Timoka u blizini sela Periš na 440 metara nadmorske visine.

Svrljiški Timok prevali veliki put. On počinje na severnim padinama Svrljiških planina kod sela Kozja. Ali, ova reka nije kao ostale. Nemirna i nepredvidiva, uskoro će napraviti neobične igrarije u svom toku.

Kod sela Periš reka nestaje. Prosto kao da je progutala zemlja survaće se u veliki mračni otvor Pandiralo. To je mistično mesto, o kome lokalno stanovništvo vekovima ispreda mnoge legende, a najpopularnija od njih je da se niko ko je pokušao da otkrije šta je u njegovoj tami, nije vratio, uključujući i stoku, koja je umela da zaluta i bujica je zauvek odnese u bezdan.

A Pandiralo je zapravo pećina nastala od podzemnih kraških oblika. U nju se može ući, bar onoliko koliko to vodostaj dozvoli, a ako neko i uđe, neće otkriti ništa strašno ni opasno, samo golubove pećinare.

I kao što nestaje, 600 metara dalje, na drugom kraju sela, ponovo izlazi na svetlost dana, i to na mestu koje stanovništvo naziva Vrelo.

Reka dalje teče mirno kroz plodnu zelenu Svrljišku kotlinu sve do Svrljiga, gradića po kome je reka i dobila ime.

Povezane vesti
Pročitajte i ovo

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...