REKORD: Niš posetilo 100.000 turista, prihodovano 1,6 milijardi dinara

Objavljeno: 16 feb 2018

U toku 2017.godine Niš je posetilo rekordnih 100.000 turista a procenjeni direktni i indirektni prihodi po osnovu prosečne turističke potrošnje u gradu ukupno iznose preko 1,6 milijardi dinara!

Centar Niša, foto: M. Miladinović, Niške novine
Centar Niša, foto: M. Miladinović, Niške novine

Direktor Turističke organizacije Niša Grada Niša Uroš Parlić navodi da izvorni prihodi Grada u posmatranom periodu pokazuju da je samo po osnovu boravišnih taksi ostvareno 24.664.000 dinara.

– Rezultati pokazuju da je u posmatranom periodu grad Niš posetilo preko 100.000 turista što je povećanje ukupnog broja za 26 odsto, pri čemu je broj inostranih gostiju povećan čak za 35 odsto a rast broja domaćih turista, u odnosu na isti period 2016.godine, iznosi 16 odsto. Takođe, ukupno je ostvareno 17 odsto više noćenja turista nego u istom periodu 2016. godine pri čemu se broj noćenja domaćih turista povećao za 6 odsto, a stranih turista za čak za 32 odsto što u ukupnom broju čini 190.000 ostvarenih noćenja u 2017.godini – objašnjava Parlić.

Žitelji susedne Bugarske i dalje su najbrojniji posetioci Niša a potom slede turisti iz Grčke, Nemačke, Turske, Rumunije, Kine, Poljske, Slovenije, Italije, Ruske Federacije, Slovačke i Švedske.

Istraživanja koje je sproveo Centar za istraživanje u hotelijerstvu i turizmu (CIHIT) Poslovnog udruženja hotelsko ugostiteljske privrede Srbije (HORES) pokazalo je da gostiji bili zadovoljni posle posete Niša budući da je kategorija „gostoljubivost lokalnog stanovništa“ ocenjena vrlo visokom ocenom 4,39 (od mogućih 5).

– Koristimo i ovu priliku da se zahvalimo svim Nišlijama na iskazanom gostroprimstvu koje je najveća prednost turizma našeg grada – navodi Parlić.

Izvor: Blic, piše: Branko Janačković

Povezane vesti
Pročitajte i ovo

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...