Dižu plate: Od naredne godine sat rada 2,8 EUR

Objavljeno: 22 avg 2017

Češka vlada povećala je mesečnu garantovanu minimalnu zaradu na 469 evra.

Evro, ilustracija, foto: pixabay.com, Pijon
Evro, ilustracija, foto: pixabay.com, Pijon

Od početka naredne godine sat rada će biti plaćen minimalno 2,8 evra, preračunato po sadašnjem srednjem kursu Češke narodne banke.

Premijer Bohuslav Sobotka objasnio je danas tokom sednice vlade da je to povećanje mesečne minimalne bruto zarade koje se sindikatima činilo suviše malo a poslodavcima suviše veliko, jedan dodatni korak da u Češkoj konačno počnu da rastu zarade i brže sustižu Zapad.

„Ovakvo povećanje odgovara ekonomskim mogućnostima Češke. Ukoliko želimo da počnemo da sustižemo prosečne plate u Evropi i vlada mora da stvori uslove. Povećanjem minimalne zarade na 12.200 kruna vlada je ispunila obećanje iz svog programa. Od 2018. godine minimalna zarada iznosiće 40,5 odsto prosečne“, poručio je Sobotka na Tviteru.

Češka je tek ovim povećanjem dospela u prosek minimalnih zarada u regionu Srednje i Istočne Evrope koji se kreće oko 460 evra.

Najniže minimalne zarade u regionu su prema podacima konsalting agencije Mazars u Ukrajini, 113 evra, Albaniji, 161 evro i Makedoniji 195 evra, dok je najviša u Sloveniji, 805 evra, objavila je češka agencija ČTK.

Premijer Sobotka upozorio je da minimalna zarada mora da bude takva da motiviše ljude da rade i da im se isplati više nego da sede nezaposleni a primaju socijalnu pomoć.

Povećanje minimalne zarade priprema i slovačka vlada a premijer Robert Fico najavio je da planira da minimalna zarada dostigne 500 evra.

(Izvor: Beta, Blic)

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Beki: Milija CAR...
Novinar: Slazem se u potpunosti i uzgred pitam ,,da li neko...
Markovic Slobodan: Jos jedan u nizu pokusaja da se sa stvarnosti - pa...
Pepi: A da li je zadovoljan ostvarenim izbornim rezultat...
Stefan: Bio sam prosle godine i poneo jako lepe utiske...
Marko Milosevic: Kako vas nije sramota da lazete ovaj narod....
Mićun: Šta je tu čudno. Kod nas se radi 0 sati, 7 dana ...
Mitrovicka: Mozda ima najlepsu harizmu ali nikako ne moze da b...
delija: Ne mora da znaci...
Mara: Normalno, uz premijerku sam...