ROĐENI U NIŠU: Nikola Kole Rašić

Objavljeno: 03 jan 2018

Internet portal ‚‚Niške novine“ priređuje serijal tekstova i priloga na temu ‚‚Rođeni u Nišu“.

Cilj tekstova je da se podsetimo i ne zaboravimo ko je sve rođen u najlepšem gradu na Nišavi. 

Autor nepoznat, Živojin Mišić, „Moje uspomene“, Beogradski izdavačko-grafički zavod, peto izdanje, Belgrade 1985, p. 56
Autor nepoznat, Živojin Mišić, „Moje uspomene“, Beogradski izdavačko-grafički zavod, peto izdanje, Belgrade 1985, p. 56

Nikola Kole Rašić (Niš, 1839 — Niš, 6. avgust 1898) je niški četnički vojvoda i jedan od rukovodilaca organizacije Niškog komiteta (odbora) iz perioda Srpsko-turskih ratova (1876—1878), a kasnije i političar u vreme mira.


Niški komitet i zavera

Kao niški trgovac, imao je dobre trgovačke veze u Srbiji i Niškom ejaletu, što mu je pomoglo u delovanju na prostorima pod Turcima kao predstavniku Odbora. Na području Donje Toplice, Dobriča i oko Morave je obilazio sela, uspostavljao kontakte i pripremao seljake na ustanak. Nakon odluke Svetoandrejske skupštine u stanovništvu su se pojavile nade za skoro oslobođenje. Iako je ustanak temeljito pripreman, ipak nije došlo do oružanog narodnog otpora 1860. godine.

Bio je vođa i jedan od organizatora zavere 1874. godine zajedno sa Todorom Stankovićem, Taskom i Đorđem Uzunovićem, Mihajlom Božidarcem, Petrom Ikonomovićem i drugima. Oni su kupili zastavu pod kojom je 24. februara 1874. godine niški paroh Petar Ikonomović izvršio zakletvu zaverenika u kući Mihajla Božidarca sa verom na skoro oslobađanje, kako bi se pobedonosna zastava razvila na Niškoj tvrđavi.

Kole Rašić i zaverenici nisu pomagali samo borbu za oslobođenje i ujedinjenje sa Srbijom u Nišu i okolini, nego i leskovačkom, u pirotskom, vranjskom, brezničkom i trnskom kraju, sve u dogovoru sa nacionalnim radnikom Milošem Milojevićem.


Srpsko-turski ratovi 1876/1878.

Pre rata bio je trgovac, a u ratu rukovodio je četama između Niša i Leskovca pri čemu je sam obrazovao četu od 300 ljudi. Njegov zadatak je bio da probije put vojsci i olakša dalje prodiranje na jug. U Prvom srpsko-turskom ratu, zajedno je sa Todorom Stankovićem i nekim drugim istaknutijim rukovodiocima Niškog Komiteta pomogao srpskoj vojsci.

Glavni članak: Drugi srpsko-turski rat
U Drugom srpsko-turskom ratu, najpre je 9. decembra na čelu kombinovanog odreda srpske vojske i dobrovoljaca oslobodio sela Kočane, Pukovac i most na Moravi kod Čečine, što je bilo od velikog strateškog značaja, jer je time Niš bio odsečen prema jugu.

Privremena upava Leskovca je preko delegacije uspostovila veze sa Koletom Rašićem, nakon čega je ugovoren ulazak njegovog dobrovoljačko-ustaničkog odreda.

Prvi je, sa svojim odredom i prethodnicom srpske vojske, ušao 11. decembra 1877. godine u Leskovac i držao govor oslobođenom narodu. Po nalogu Vrhovne komande nastavio je sa organizovanjem ustanka u pravcu Vlasotinca, Rudara i Turekovca. Kola Rašića, koji je sa dobrovoljcima krenuo iz oslobođenog Leskovca, dočekali su vlasotinački ustanici koji su prethodno razoružali 170 Turaka.

Varoško predstavništvo Leskovca poslalo je 31. decembra 1877. godine deputaciju knezu Milanu koja je trebalo da ga pozdravi kada prvi put uđe u Niš. Deputaciju su činili četovođa Kole Rašić, pet Leskovčanina i jedan Vlasotinčanin.

Tokom višenedeljnih borbi za oslobođenje Niša, pored Vojske Kneževine Srbije, učestvovalo je i 6.000 dobrovoljaca i ustanika sa tek zauzetih teritorija od Osmanskog carstva. Njih je prevodio Kole Rašić.


Posleratni period

Nakon srpsko-turskih ratova, uključuje se u politički život Niša. Kao predstavnik Liberalne stranke, pobeđuje na prvim izborima za Narodnu skupštinu varoši Niša i postoje poslanik varoši Niš. 

Takođe, pobeđuje na trećim skupštinskim izborima, 7. septembra 1883. godine, ali nakon poništenja rezultata tih izbora, pobedu odnosi naprednjak Jovan Mitić.

Za zasluge u nacionalnom radu i oslobodilačkom pokretu odlikovan je Takovskim krstom sa prsima V stepena. 

Sahranjen je na Starom groblju u Nišu. 

Delovi teksta: Wikipedija

Povezane vesti
Pročitajte i ovo
Jedan komentar
  1. Lepo je videti ovakve tekstove na internetu na jednom mestu. Otisla sam iz Nisa ali Nis nikada nije iz mog srca. Uvek me vezuje lepo secanje. Hvala vam sto brinete o nama koji ne zivimo u Nisu.

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...