ROĐENI U NIŠU: Borivoje Stevanović

Objavljeno: 14 mar 2017

Internet portal ‚‚Niške novine“ priređuje serijal tekstova i priloga na temu ‚‚Rođeni u Nišu“. Cilj tekstova je da se podsetimo i ne zaboravimo ko je sve rođen u najlepšem gradu na Nišavi. 

Arhiva, Borivoje Stevanović, foto ilustracija

Borivoje Stevanović  rođen je u Nišu, 14. oktobar 1879, umro u Beogradu, 19. maj 1976. Stevanović je bio srpski slikar, akademik SANU.

Borivoje je osnovno likovno obrazovanje dobio od Kutlika u Umetničkoj školi u Beogradu u periodu od  1895. do 1899. godine. Studirao je u Minhenu, na Akademiji u periodu od 1900. do 1904. godine. Nakon toga, godinu dana kasnije, postaje nastavnik crtanja u Skoplju, a od 1906. godine u zanatskoj školi u Beogradu.

U periodu 1911. — 1932. bio je profesor crtanja na gimnaziji u Beogradu.

Prvi put je samostalno izlagao u Nišu 1898. godine, zatim 10 puta u Beogradu, a po jedanput u Nišu i Šapcu. Imao je dve retrospektivne izložbe u Beogradu 1960. i 1966. godine. Nagrađen je 1961. godine za životno delo.

Bio je član umetničke grupe Lada. U početku je na njegovim delima zastupljeni elementi secesije da bi kasnije na njima preovladali elementi impresionizma beogradskog kruga i akademski realizam.

Slikao je pejzaže sa motivima periferije i okoline Beograda, mrtve prirode i portrete. Nekoliko njegovih dela nalazi se u Narodnom muzeju u Beogradu.

Slučajne vesti
Jedan komentar
  1. Borivoje Stevanović bio je u Srpskoj gimnaziji u Skoplju godinu dana ( 1904/5 ) nastavnik crtanja . Bio je i nastavnik gimnastike, pošto gimnazija nije imala tada nastavnika fiskulture. U Skoplje ga je doveo Aleksinčanin prota Stevan Dimitrijević, koji je bio direktor tamošnje Srpske muške gimnazije i Učiteljske škole, u kojima je u to vreme srpski jezik predavao naš znameniti književnik Petar Kočić., koji je bio veliki prijatelj i poštovalac prote Steve, kao i slikara Stevanovića.

Pošaljite svoj komentar
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Edoo: Jedan ovakav lijep dogadjaj ostane bez komentara, ...
Robert: Pozdrav iz skoplja najbolja muzika na radiju vas ...
Barni: Tacno. I ovi sto zele da unakaze tvrdjavu su gola ...
Stanko: Pravi zaljubljenik u istoriska znamenja nikad nebi...
Mica ispektor: Preispitatjte vi to bolje jer svaka nova godina gr...
melanholic: nemoze da se ugleda dok drzava ne reklamira malo s...
baki: jeste ja sam bio, trenutno najbolji prilazni put d...
cale4446: samo nek se razbacuju s parama a sto narod gladan ...
dare83: da vidimo i to čudo...
Deki mercedes: Nema u Nisu ali nema ni u drugim okolnim opstinam...