ROĐENI U NIŠU: Borivoje Stevanović

Objavljeno: 14 mar 2017

Internet portal ‚‚Niške novine“ priređuje serijal tekstova i priloga na temu ‚‚Rođeni u Nišu“. Cilj tekstova je da se podsetimo i ne zaboravimo ko je sve rođen u najlepšem gradu na Nišavi. 

Arhiva, Borivoje Stevanović, foto ilustracija

Borivoje Stevanović  rođen je u Nišu, 14. oktobar 1879, umro u Beogradu, 19. maj 1976. Stevanović je bio srpski slikar, akademik SANU.

Borivoje je osnovno likovno obrazovanje dobio od Kutlika u Umetničkoj školi u Beogradu u periodu od  1895. do 1899. godine. Studirao je u Minhenu, na Akademiji u periodu od 1900. do 1904. godine. Nakon toga, godinu dana kasnije, postaje nastavnik crtanja u Skoplju, a od 1906. godine u zanatskoj školi u Beogradu.

U periodu 1911. — 1932. bio je profesor crtanja na gimnaziji u Beogradu.

Prvi put je samostalno izlagao u Nišu 1898. godine, zatim 10 puta u Beogradu, a po jedanput u Nišu i Šapcu. Imao je dve retrospektivne izložbe u Beogradu 1960. i 1966. godine. Nagrađen je 1961. godine za životno delo.

Bio je član umetničke grupe Lada. U početku je na njegovim delima zastupljeni elementi secesije da bi kasnije na njima preovladali elementi impresionizma beogradskog kruga i akademski realizam.

Slikao je pejzaže sa motivima periferije i okoline Beograda, mrtve prirode i portrete. Nekoliko njegovih dela nalazi se u Narodnom muzeju u Beogradu.

Slučajne vesti
Jedan komentar
  1. Borivoje Stevanović bio je u Srpskoj gimnaziji u Skoplju godinu dana ( 1904/5 ) nastavnik crtanja . Bio je i nastavnik gimnastike, pošto gimnazija nije imala tada nastavnika fiskulture. U Skoplje ga je doveo Aleksinčanin prota Stevan Dimitrijević, koji je bio direktor tamošnje Srpske muške gimnazije i Učiteljske škole, u kojima je u to vreme srpski jezik predavao naš znameniti književnik Petar Kočić., koji je bio veliki prijatelj i poštovalac prote Steve, kao i slikara Stevanovića.

Pošaljite svoj komentar
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

: Vratiti smrtnu kaznu za ubice....
mentor max: Daleko je on od ove pozicije,neće nikada ni biti ...
Marijana: Koju kaznu prepisati licima koja su ubila čoveka?...
Nargilica: Sofija jeste jedno od najpopularnijih imena pogoto...
Oliver: Taman, pred beogradske izbore....
Dragan: Zasto je Darko Bulatovic malo zastupljen u vasem l...
Simfoniski: Sta bre vise maltretirate ove jadne ljude sto rade...
mekani: mnogo strasno izgleda.......
Miroslav: Imate veoma bogat sajt i cak sta vise, imate veoma...
marko deka: Ako sns bude ispod 33% u Beogradu to je veliki usp...