ROĐENI U NIŠU: Borivoje Stevanović

Internet portal ‚‚Niške novine“ priređuje serijal tekstova i priloga na temu ‚‚Rođeni u Nišu“. Cilj tekstova je da se podsetimo i ne zaboravimo ko je sve rođen u najlepšem gradu na Nišavi. 

Arhiva, Borivoje Stevanović, foto ilustracija

Borivoje Stevanović  rođen je u Nišu, 14. oktobar 1879, umro u Beogradu, 19. maj 1976. Stevanović je bio srpski slikar, akademik SANU.

Borivoje je osnovno likovno obrazovanje dobio od Kutlika u Umetničkoj školi u Beogradu u periodu od  1895. do 1899. godine. Studirao je u Minhenu, na Akademiji u periodu od 1900. do 1904. godine. Nakon toga, godinu dana kasnije, postaje nastavnik crtanja u Skoplju, a od 1906. godine u zanatskoj školi u Beogradu.

U periodu 1911. — 1932. bio je profesor crtanja na gimnaziji u Beogradu.

Prvi put je samostalno izlagao u Nišu 1898. godine, zatim 10 puta u Beogradu, a po jedanput u Nišu i Šapcu. Imao je dve retrospektivne izložbe u Beogradu 1960. i 1966. godine. Nagrađen je 1961. godine za životno delo.

Bio je član umetničke grupe Lada. U početku je na njegovim delima zastupljeni elementi secesije da bi kasnije na njima preovladali elementi impresionizma beogradskog kruga i akademski realizam.

Slikao je pejzaže sa motivima periferije i okoline Beograda, mrtve prirode i portrete. Nekoliko njegovih dela nalazi se u Narodnom muzeju u Beogradu.

1 Comment

  1. Боривоје Стевановић био је у Српској гимназији у Скопљу годину дана ( 1904/5 ) наставник цртања . Био је и наставник гимнастике, пошто гимназија није имала тада наставника фискултуре. У Скопље га је довео Алексинчанин прота Стеван Димитријевић, који је био директор тамошње Српске мушке гимназије и Учитељске школе, у којима је у то време српски језик предавао наш знаменити књижевник Петар Кочић., који је био велики пријатељ и поштовалац проте Стеве, као и сликара Стевановића.

Leave a Reply

Your email address will not be published.