Vasilj, selo malo sa velikim srcem

Objavljeno: 14 okt 2017

Selo Vasilj, na desetak kilometara od Knjaževca, ima svoju crkvu, park, osnovnu školu i ima budućnosti jer škola radi. 

Pop predaje veronauku u školi u Vasilju, foto: Stefan Jovanović, Niške novine
Pop predaje veronauku u školi u Vasilju, foto: Stefan Jovanović, Niške novine

Cilj realizacije projekta “Život dece u selima jugoistočne Srbije“ je da na neki način pomognemo mladima, odnosno deci na selu, da im proširimo vidike, promovišemo selo u pravom smislu te reči i nateramo mlade da ostanu na svojim ognjištima.

Pop sa decom u Vasilju
Pop sa decom u Vasilju

Učenici isturenog odeljenja O.Š. ‚‚Vuk Karadžić“ u Vasilju imali su priliku da uz pomoć svojih drugara i predstavnika redakcije naprave odgovaraju na naša pitanja, čime se bave u slobodno vreme, šta je moguće raditi u selu kada se ne ide u školu, da li je zanimljivo živeti na selu, da li planiraju da ostanu ili napuste selo i sl. Takođe, veoma je bitno što smo podstakli mlade da sami, međusobno rade intervjue sa svojim vršnjacima. Oni su na licu mesta pravili priče o svom selu, o gradu i drugim aktivnostima koje sprovode.

Nakon završenog intervjua i razgovora u dvorištu škole, mladi iz Vasilja imali su priliku da prisustvuju Radionici koja ima za cilj promociju projekta i života na selu.


MALO ALI EFIKASNO ODELJENJE!

Dvanaestoro dece pohađa osnovno obrazovanje u Vasilju i ovo selo, važi za jedno od većih u ovom delu jugoistočne Srbije.

Deca kažu da su im poljoprivredni poslovi zanimljivi, ali da slobodno vreme provode igrajući se u parku u centru sela i u školskom dvorištu gde su postavljene klackalice, mobilijari i klupe.

Zanimljivo je da svake nedelje ovo seosko odeljenje posećuje pop iz Knjaževca koji sa decom razgovara o pravoslavlju, veri i sl. temama vezanim za hrišćanstvo u okviru časa veronauke koji su deca odabrala kao svoj izborni predmet u školi.


HVALA VAM OD SRCA! 
DEČACI ODUŠEVLJENI PROJEKTOM KOJI JE PODRŽALO MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA REPUBLIKE SRBIJE!

Dečaci i devojčice iz Vasilja pozitivno su bili iznenađeni što će se njihovo selo i odeljenje naći na portalu “Niške novine“, pa su za tu priliku napravili toplu dobrodošlicu za naše novinare.

Moje selo, Vasilj, foto: M. Stevanović
Moje selo, Vasilj, foto: M. Stevanović

Oni su na istaknutoj tabli nacrtali svoje selo i prikazali nam ga u slikama. Uz svaku sliku istaknuta je i kratka priča koja je vezana za temu projekta “Život dece u selima jugoistočne Srbije“ koji realizuje Radnja za računarsko programiranje “Simple Look“ na portalu “Niške novine“.

Veliko nam je zadovoljstvo što su nas dečaci i devojčice ovako dočekali. Iznenadili smo se, iskreno. Samo smo u razgovoru naogvestili da ponovo dolazimo da održimo radionicu i razgovaramo sa decom, a oni su se sami organizovali i iznenadili nas, kaže Dušan Miladinović, vlasnik “Simple Look“.

Deca su nas zamolila da kad god možemo pomenemo njihovo selo i odeljenje na našem portalu u novinama i mi ćemo to rado učiniti uvek, poručio je Miladinovć.


(Ovaj prilog/tekst je deo projekta ‚‚Život dece u selima jugoistočne Srbije” koji je sufinansiran iz javnih sredstava Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a ima za cilj da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju doprinese promociji života dece na seoskom području na najbolji i najobjektivniji način)

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...
CRISTIANO: PRAVILNO IME BI BILO ''ALBANSKA REPUBLIKA MAKEDONI...