Vasilj, selo malo sa velikim srcem

Objavljeno: 14 okt 2017

Selo Vasilj, na desetak kilometara od Knjaževca, ima svoju crkvu, park, osnovnu školu i ima budućnosti jer škola radi. 

Pop predaje veronauku u školi u Vasilju, foto: Stefan Jovanović, Niške novine
Pop predaje veronauku u školi u Vasilju, foto: Stefan Jovanović, Niške novine

Cilj realizacije projekta “Život dece u selima jugoistočne Srbije“ je da na neki način pomognemo mladima, odnosno deci na selu, da im proširimo vidike, promovišemo selo u pravom smislu te reči i nateramo mlade da ostanu na svojim ognjištima.

Pop sa decom u Vasilju
Pop sa decom u Vasilju

Učenici isturenog odeljenja O.Š. ‚‚Vuk Karadžić“ u Vasilju imali su priliku da uz pomoć svojih drugara i predstavnika redakcije naprave odgovaraju na naša pitanja, čime se bave u slobodno vreme, šta je moguće raditi u selu kada se ne ide u školu, da li je zanimljivo živeti na selu, da li planiraju da ostanu ili napuste selo i sl. Takođe, veoma je bitno što smo podstakli mlade da sami, međusobno rade intervjue sa svojim vršnjacima. Oni su na licu mesta pravili priče o svom selu, o gradu i drugim aktivnostima koje sprovode.

Nakon završenog intervjua i razgovora u dvorištu škole, mladi iz Vasilja imali su priliku da prisustvuju Radionici koja ima za cilj promociju projekta i života na selu.


MALO ALI EFIKASNO ODELJENJE!

Dvanaestoro dece pohađa osnovno obrazovanje u Vasilju i ovo selo, važi za jedno od većih u ovom delu jugoistočne Srbije.

Deca kažu da su im poljoprivredni poslovi zanimljivi, ali da slobodno vreme provode igrajući se u parku u centru sela i u školskom dvorištu gde su postavljene klackalice, mobilijari i klupe.

Zanimljivo je da svake nedelje ovo seosko odeljenje posećuje pop iz Knjaževca koji sa decom razgovara o pravoslavlju, veri i sl. temama vezanim za hrišćanstvo u okviru časa veronauke koji su deca odabrala kao svoj izborni predmet u školi.


HVALA VAM OD SRCA! 
DEČACI ODUŠEVLJENI PROJEKTOM KOJI JE PODRŽALO MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA REPUBLIKE SRBIJE!

Dečaci i devojčice iz Vasilja pozitivno su bili iznenađeni što će se njihovo selo i odeljenje naći na portalu “Niške novine“, pa su za tu priliku napravili toplu dobrodošlicu za naše novinare.

Moje selo, Vasilj, foto: M. Stevanović
Moje selo, Vasilj, foto: M. Stevanović

Oni su na istaknutoj tabli nacrtali svoje selo i prikazali nam ga u slikama. Uz svaku sliku istaknuta je i kratka priča koja je vezana za temu projekta “Život dece u selima jugoistočne Srbije“ koji realizuje Radnja za računarsko programiranje “Simple Look“ na portalu “Niške novine“.

Veliko nam je zadovoljstvo što su nas dečaci i devojčice ovako dočekali. Iznenadili smo se, iskreno. Samo smo u razgovoru naogvestili da ponovo dolazimo da održimo radionicu i razgovaramo sa decom, a oni su se sami organizovali i iznenadili nas, kaže Dušan Miladinović, vlasnik “Simple Look“.

Deca su nas zamolila da kad god možemo pomenemo njihovo selo i odeljenje na našem portalu u novinama i mi ćemo to rado učiniti uvek, poručio je Miladinovć.


(Ovaj prilog/tekst je deo projekta ‚‚Život dece u selima jugoistočne Srbije” koji je sufinansiran iz javnih sredstava Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a ima za cilj da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju doprinese promociji života dece na seoskom području na najbolji i najobjektivniji način)

Povezane vesti
Pročitajte i ovo

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Nis: Mislim da je novinar ovde pre glup ko noc......
Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...