Šta rade deca u Okruglici u podnožju Stare planine?

Objavljeno: 21 avg 2017

Internet portal “Niške novine“ u toku 2017. godine realizuje projekat “Život dece u selima jugoistočne Srbije“ koji ima za cilj da predstavi pravu sliku o deci koja žive u selima, o samim seoskim područjima i odrastanju u tim krajevima.

Selo Okruglica nalazi se na pola puta do turističkog centra Stara planina i važi za jedno od lepših seoskih naselja, bez obzira što u njemu živi manje od stotinak ljudi.

Pošto se selo nalazi u blizini grada, meštani ne odlučuju da se sele u veće centre, pa stanovništvo mahom ostaje na svojim ognjištima.

Ovo je jedno od retkih sela u kojima postoji školsko odeljenje, bez obzira što nastavu pohađaju samo dve devojčice.

Učiteljica Zlata Petrović kaže da će nakon završetka njihovog osnovnog obrazovanja u selu za polazak u prvi razred stasati troje dece, što je čini optimističnom.

Pored školskog dana, deca u ovom selu uglavnom za zanimaciju biraju stare metode igranja. Kada kažemo stare mislimo na stare dobre metode igranja žmurki, skrivalica, preskakanja vijače, igranje igara poput “između dve vatre“, gađanje loptom, igranje fudbala i sl.

U selu ima oko 10tak dece i u toku popodneva, u letnjim danima, svi se okupljaju na centru sela.

Ne koristimo telefone da se dozivamo, svi znamo da je okupljanje u 5 i tu smo svi, dobro, možda neko nekada zakasni ali ipak dođe. Igramo se između dve vatre, to nam je omiljena igra. Imamo i koš loptu pa se po ceo dan dobacujemo. Lepo je ovde, volim moje selo, kaže mala Mila, učenica 3 razreda.

Pored toga što deca pohađaju nastavu u selu, ona tokom dana, kako ona kažu, pomažu i svojim roditeljima na raznim seoskim poslovima.

Mali Peđa koji ima pet godina i uskoro će stasati za đaka kaže da mu je hobi da gaji zečeve, jer njegovi roditelji gaje zečeve godinama i da imaju preko deset kaveza i 40 zečeva.

Pored toga što familija Stojić čuva i uzgaja ove plemenite životinje, oni tokom leta rade u polju, imaju veliki broj stabala višnje i kajsije, a mogu da se pohvale i zavidnim brojem košnica i pčelinjaka.

Imam 40 zeke, ali ja lično čuvam jednog i zove se Mika. On je crno bele boje i mnogo je pametan. Preko dana ga puštam u polje, trči i igra se i uvek se vrati, kaže Peđa Stojić iz Okruglice.

Ivica Nikolić kaže da za decu uvek ima zanimacije na selu i da se uvek može nešto korisno i lepo raditi.

Dogovorili smo se da do godine krečimo školu, ali onako kako deca žele. Okrečićemo je u nekim veselim bojama. Pričali smo i sa lokalnom samoupravom da nam pomogne da sredimo dvorište, rekli su da imaju to u planu, kaže Nikolić.

Inače, selo je udaljeno oko 30tak kilometara od Stare planine, nalazi se na glavnom državnom putu, a u blizini su Svrljig i Niš.


(Ovaj prilog/tekst je deo projekta ‚‚Život dece u selima jugoistočne Srbije” koji je sufinansiran iz javnih sredstava Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a ima za cilj da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju doprinese promociji života dece na seoskom području na najbolji i najobjektivniji način)

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

: Vratiti smrtnu kaznu za ubice....
mentor max: Daleko je on od ove pozicije,neće nikada ni biti ...
Marijana: Koju kaznu prepisati licima koja su ubila čoveka?...
Nargilica: Sofija jeste jedno od najpopularnijih imena pogoto...
Oliver: Taman, pred beogradske izbore....
Dragan: Zasto je Darko Bulatovic malo zastupljen u vasem l...
Simfoniski: Sta bre vise maltretirate ove jadne ljude sto rade...
mekani: mnogo strasno izgleda.......
Miroslav: Imate veoma bogat sajt i cak sta vise, imate veoma...
marko deka: Ako sns bude ispod 33% u Beogradu to je veliki usp...