Selo bogato decom

Objavljeno: 16 sep 2017
Seoska škola u Drajincu, foto: M. Stevanović, Simple Look
Seoska škola u Drajincu, foto: M. Stevanović, Simple Look

Jedno od seoskih naselja na jugoistoku Srbije koje je iz godine u godinu bogato decom, jeste selo Drajinac, pokraj opštine Svrljig.

Opština Svrljig nalazi se na 20-tak kilometara iz Niša, odnosno 30-tak kilometara od Knjaževca, i bogata je seoskim naseljima, ima ih ukupno 38.

Jedno od njih je i selo Drajinac koje je ujedno i najveće i najperspektivnije selo ove male varošice na jugoistoku zemlje.

Drajinac je selo koje svake godine povećava broj novorođene dece i ima predispozicije da opstane i proširi svoje kapacitete za dalje školovanje dece.

Seosko odeljenje škole u Drajincu, foto: M. Stevanović, Simple Look
Seosko odeljenje škole u Drajincu, foto: M. Stevanović, Simple Look

Naime, ovde, u ovom selu, osnovano je i predškolsko odeljenje jer se javila potreba za tim, pa sada mališani ne moraju da hrle u Svrljig da bi prisustvovali predškolkoj nastavi, već tu uslugu mogu uživati i u svom selu.

Povodom realizacije projekta “Život dece u selima jugoistočne Srbije“, razgovarali smo sa decom isturenog odeljenja Osnovne škole “Dobrila Stambolić“ u Drajincu i postavili im veoma lepa i zanimljiva pitanja.

Naime, većina dece želi da nakon školovanja ostane u svom selu kako bi pomagali svojim roditeljima jer, kako ovi mališani kažu, imaju sve mogućnosti da žive kao u gradu.

Imamo sportski teren, poštu, ambulantu, imamo školu i vrtić, dobićemo još mnogo toga ukoliko ostanemo i nastavimo da razvijamo naše selo, kaže mali Nikola za naš portal, a sve u cilju realizacije Projekta koji je podržalo i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Povodom dešavanja na seoskom području i o aktivnostima dece koja tamo žive, razgovarali smo i sa šefom Mesne kancelarije Drajinca Ivanom Milivojevićem koji nam je tom prilikom rekao da Drajinac, ali i sam Svrljig imaju budućnosti i perspektive, da se situacija poboljšava i da se deca rađaju.

Činimo sve napore da selo zaživi i ide nam od ruke. Deca su nam predobra, vole da uče, da se igraju i ovde imaju zaista jedan lep i pristojan život, kaže Milivojević za portal “Niške novine“.


(Ovaj prilog/tekst je deo projekta ‚‚Život dece u selima jugoistočne Srbije” koji je sufinansiran iz javnih sredstava Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a ima za cilj da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju doprinese promociji života dece na seoskom području na najbolji i najobjektivniji način)

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Edoo: Jedan ovakav lijep dogadjaj ostane bez komentara, ...
Robert: Pozdrav iz skoplja najbolja muzika na radiju vas ...
Barni: Tacno. I ovi sto zele da unakaze tvrdjavu su gola ...
Stanko: Pravi zaljubljenik u istoriska znamenja nikad nebi...
Mica ispektor: Preispitatjte vi to bolje jer svaka nova godina gr...
melanholic: nemoze da se ugleda dok drzava ne reklamira malo s...
baki: jeste ja sam bio, trenutno najbolji prilazni put d...
cale4446: samo nek se razbacuju s parama a sto narod gladan ...
dare83: da vidimo i to čudo...
Deki mercedes: Nema u Nisu ali nema ni u drugim okolnim opstinam...