Predstave i zabavni program održavaju selo

Objavljeno: 16 jul 2017

Kako bi kulturno-zabavni sadržaj na seoskom području bio upotpunjeniji, opština Svrljig i Kancelarija za mlade iz ove opštine došli su do ideje da svakog meseca, bar jednom, u svakom selu gde ima dece, prikazuju predstavu koju izvode deca iz grada.

Radi se o projetku  “Pozorište na selu“ koji sprovodi KZM Svrljig u saradnji sa Centrom za turizam, kulturu i sport i dramskom sekcijom, a uz podršku lokalne samouprave.

Na ovaj način podstiče se i podiže svest dece o značaju kulturno-zabavnog programa na seoskom području.

Pre svake predstave sa decom u selima razgovaramo o njihovom životu na selu. Šta bi promenili, dodali i oduzeli. Sva deca su dobra, nema loše dece i drago mi je što mogu raditi sa njima. Takođe, velika mi je čast što “Niške novine“ realizuju projekat “Život dece u selima jugoistočne Srbije“, pa smo jednu predstavu odigrali u to ime, a deci smo govorili  projektu i značaju da ostanu na selu, kaže koordinator KZM Svrljig Stefan Jovanović za portal “Niške novine“.

Od 38 sela koja se nalaze na teritoriji svrljiške opštine, tek u petnaestak ima dece i mladog sveta.

Deci je zabavno kada ih posećuju drugari iz grada, sa njima razmenjuju mišljenja, ideje, igraju se i pored svega provedu jedno lepo popodne svi zajedno na selu.

“Niške novine“ su u Drajincu i Niševcu održale dve radionice na temu “Život deec u selima jugoistočne Srbije“, a potom je u ovim selima održana predstava za mališane koju su kroz objavljivanje članaka o tome podržale i “Niške novine“.

Niševac i Drajinac sela koja mogu da se pohvale brojom mladih!

Polazak u školu, selo Niševac
Polazak u školu, selo Niševac

Pored Drajinca, sela pred kojim je svetla budućnost, selo Niševac, u dolini Svrljiga, između Niša i Knjaževca, bogato je decom. U ovom selu rađaju se deca svake godine i ima izgledne budućnosti za proširenje školskih odeljenja, ali i predškolskog programa.

Pored dece koja žive u selu, selo je bogato i mladim ljudima i važi za jedno od najkreativniji.

Flajer festivala ''Back to the village''
Flajer festivala “Back to the village“

Godinama unazad u Niševcu pokraj Svrljiga realizovani su mnogi veliki projekti, a jedan od njih je festival za mlade “Back to the village“ ili u prevodu “Povratak na selo“.

Mladi su dobili ideju da vrate svoje vršnjake na selo kroz organizovanje radionica, likovne kolonije i muzičkih koncerata. Sve aktivnosti odvijale su se u velikom zdanju zgrade Mesne kancelarije MZ Niševac, i pod otvorenim nebom u školskom dvorištu.

Ova manifestacija trajala je više od 10 godina, kažu meštani za portal “Niške novine“, te dodaju da je od prošle godine ukinuta.

Ne znamo zašto su ukinuli manifestaciju, a bila je lepa, okupljala je veliki broj omladine iz Niša, Svrljiga, Knjaževca, Bele Palanke. Nadam se da će narednih godina ova manifestacija ponovo živeti, jer je to u interesu sela, kaže Nenad iz Niševca za naš portal.

TURIZAM OPOZIVA MLADE DA NE ODU!

Pogled na klisuru i deo starog grada u Niševcu, fotografija načinjena za potrebe projekta ''Život dece u selima jugoistočne Srbije''
Pogled na klisuru i deo starog grada u Niševcu, fotografija načinjena za potrebe projekta “Život dece u selima jugoistočne Srbije“

Selo Niševac jedno je od najbogatijih seoskih naselja sa turističkim potencijalima. Od ove godine turisti intenzivno posećuju ovo malo, ali veoma značajno selo.

U Niševcu, ka selu Varoš, bio je smešten stari grad, jedno od veoma bitnih utvrđenja u Srbiji, poput starog grada u Smederevu. Na tom mestu postoje ostaci starog grada, odnosno kula starog grada, a vidno je i mesto na kojima je bila postavljena granica dva naroda.

Mladi iz Niševca su tim povodom oformili Udruženje “Terra Incognita“ koje će se baviti zaštitom i promocijom ove, ali i drugih turističkih destinacija.

Selo je živo preko dana, jer ga posećuju mnogi zainteresovani istražitelji i turisti, pa je zbog toga otvorena i pošta u selu, kao i dve nove prodavnice mešovite robe.

Mladi bračni parovi pokušavaju da pokrenu privredu na selu, otvaranjem mini šivara, odnosno konfekcijskih radnji, a svoju decu savetuju da je život na selu veoma bitan, prevashodno za opstanak Srbije i opstanak srpskog sela.


(Ovaj prilog/tekst je deo projekta ‚‚Život dece u selima jugoistočne Srbije” koji je sufinansiran iz javnih sredstava Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a ima za cilj da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju doprinese promociji života dece na seoskom području na najbolji i najobjektivniji način)

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...
CRISTIANO: PRAVILNO IME BI BILO ''ALBANSKA REPUBLIKA MAKEDONI...