Predstave i zabavni program održavaju selo

Objavljeno: 16 jula 2017

Kako bi kulturno-zabavni sadržaj na seoskom području bio upotpunjeniji, opština Svrljig i Kancelarija za mlade iz ove opštine došli su do ideje da svakog meseca, bar jednom, u svakom selu gde ima dece, prikazuju predstavu koju izvode deca iz grada.

Radi se o projetku  “Pozorište na selu“ koji sprovodi KZM Svrljig u saradnji sa Centrom za turizam, kulturu i sport i dramskom sekcijom, a uz podršku lokalne samouprave.

Na ovaj način podstiče se i podiže svest dece o značaju kulturno-zabavnog programa na seoskom području.

Pre svake predstave sa decom u selima razgovaramo o njihovom životu na selu. Šta bi promenili, dodali i oduzeli. Sva deca su dobra, nema loše dece i drago mi je što mogu raditi sa njima. Takođe, velika mi je čast što “Niške novine“ realizuju projekat “Život dece u selima jugoistočne Srbije“, pa smo jednu predstavu odigrali u to ime, a deci smo govorili  projektu i značaju da ostanu na selu, kaže koordinator KZM Svrljig Stefan Jovanović za portal “Niške novine“.

Od 38 sela koja se nalaze na teritoriji svrljiške opštine, tek u petnaestak ima dece i mladog sveta.

Deci je zabavno kada ih posećuju drugari iz grada, sa njima razmenjuju mišljenja, ideje, igraju se i pored svega provedu jedno lepo popodne svi zajedno na selu.

“Niške novine“ su u Drajincu i Niševcu održale dve radionice na temu “Život deec u selima jugoistočne Srbije“, a potom je u ovim selima održana predstava za mališane koju su kroz objavljivanje članaka o tome podržale i “Niške novine“.

Niševac i Drajinac sela koja mogu da se pohvale brojom mladih!

Polazak u školu, selo Niševac
Polazak u školu, selo Niševac

Pored Drajinca, sela pred kojim je svetla budućnost, selo Niševac, u dolini Svrljiga, između Niša i Knjaževca, bogato je decom. U ovom selu rađaju se deca svake godine i ima izgledne budućnosti za proširenje školskih odeljenja, ali i predškolskog programa.

Pored dece koja žive u selu, selo je bogato i mladim ljudima i važi za jedno od najkreativniji.

Flajer festivala ''Back to the village''
Flajer festivala “Back to the village“

Godinama unazad u Niševcu pokraj Svrljiga realizovani su mnogi veliki projekti, a jedan od njih je festival za mlade “Back to the village“ ili u prevodu “Povratak na selo“.

Mladi su dobili ideju da vrate svoje vršnjake na selo kroz organizovanje radionica, likovne kolonije i muzičkih koncerata. Sve aktivnosti odvijale su se u velikom zdanju zgrade Mesne kancelarije MZ Niševac, i pod otvorenim nebom u školskom dvorištu.

Ova manifestacija trajala je više od 10 godina, kažu meštani za portal “Niške novine“, te dodaju da je od prošle godine ukinuta.

Ne znamo zašto su ukinuli manifestaciju, a bila je lepa, okupljala je veliki broj omladine iz Niša, Svrljiga, Knjaževca, Bele Palanke. Nadam se da će narednih godina ova manifestacija ponovo živeti, jer je to u interesu sela, kaže Nenad iz Niševca za naš portal.

TURIZAM OPOZIVA MLADE DA NE ODU!

Pogled na klisuru i deo starog grada u Niševcu, fotografija načinjena za potrebe projekta ''Život dece u selima jugoistočne Srbije''
Pogled na klisuru i deo starog grada u Niševcu, fotografija načinjena za potrebe projekta “Život dece u selima jugoistočne Srbije“

Selo Niševac jedno je od najbogatijih seoskih naselja sa turističkim potencijalima. Od ove godine turisti intenzivno posećuju ovo malo, ali veoma značajno selo.

U Niševcu, ka selu Varoš, bio je smešten stari grad, jedno od veoma bitnih utvrđenja u Srbiji, poput starog grada u Smederevu. Na tom mestu postoje ostaci starog grada, odnosno kula starog grada, a vidno je i mesto na kojima je bila postavljena granica dva naroda.

Mladi iz Niševca su tim povodom oformili Udruženje “Terra Incognita“ koje će se baviti zaštitom i promocijom ove, ali i drugih turističkih destinacija.

Selo je živo preko dana, jer ga posećuju mnogi zainteresovani istražitelji i turisti, pa je zbog toga otvorena i pošta u selu, kao i dve nove prodavnice mešovite robe.

Mladi bračni parovi pokušavaju da pokrenu privredu na selu, otvaranjem mini šivara, odnosno konfekcijskih radnji, a svoju decu savetuju da je život na selu veoma bitan, prevashodno za opstanak Srbije i opstanak srpskog sela.


(Ovaj prilog/tekst je deo projekta ‚‚Život dece u selima jugoistočne Srbije” koji je sufinansiran iz javnih sredstava Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a ima za cilj da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju doprinese promociji života dece na seoskom području na najbolji i najobjektivniji način)

Povezane vesti
Pročitajte i ovo

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Nis: Mislim da je novinar ovde pre glup ko noc......
Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...