ZLOUPOTREBA SLUŽBENOG POLOŽAJA: Tužilaštvo traži godinu i po dana zatvora za BRANISLAVA KAČARA

Objavljeno: 24 maja 2018

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu podnelo je danas optužni predlog Osnovnom sudu u Nišu protiv Branislava Kačara (28) iz Niša, gradskog većnika za sport i omladinu, zbog sumnje da je izvršio krivično delo trgovina uticajem.

Privatna arhiva, gostovanje na TV
Privatna arhiva, gostovanje na TV

Optužnim predlogom obuhvaćen je i šef Službe za zajedničke poslove grada Niša Aca Janković iz Niša koji se sumnjiči da izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja. Kako je saopštilo tužilaštvo, optužni predlog je podnet „nakon svih prikupljenih dokaza i preduzetih dokaznih radnji“.

Optužnim predlogom tužilaštvo traži da se Kačar osudi na kaznu zatvora u trajanju od godinu dana i šest meseci a Aca Janković na kaznu zatvora u trajanju od godinu dana i dva meseca.

– Po prijemu optužnog predloga sud je u mogućnosti da radi boljeg razjašnjenja stvari naredi da se prikupe određeni dokazi, da odbaci optužngodi predlog ukoliko smatra da nema dovoljno dokaza, ili da u roku od 30 dana zakaže glavni pretres, saopšteno je iz Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu.

Kako je „Blic“ pisao, Kačara koji je funkcioner SNS-a, uhapsili su sredinom decembra prošle godine pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu, u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom i Osnovnim i Višim javnim tužilaštvom u Nišu.

Kako je tada navela policija Kačar se sumnjičio da je tokom 2017. godine, koristeći svoj položaj, uticao na zaposlenog u Službi za zajedničke poslove Gradske uprave grada Niša da, tokom sprovođenja postupka javne nabavke za usluge čišćenja zgrada, portira i fizičkih radnika, izmeni uslove u pogledu utvrđenih standarda, kako bi obezbedio povoljnije uslove za jednog od ponuđača.

Odbačen deo krivične prijave

Krivičnom prijavom koju je podnela policija on se sumnjičio i da je u septembru 2017.godine uticao na zaposlenog u Sekretarijatu za omladinu i sport grada Niša da opredeljena sredstva iz budžeta grada u iznosu od milion dinara, namenjena za podsticaj razvoja sporta u jednom niškom Omladinskom košarkaškom klubu, tom klubu isplati preko reda, što je on i učinio tada je odgovorno lice tog omladinskog košarkaškog kluba, ugovorom o pozajmici, 890.000 prenelo na jedan rukometni klub iz Niša, iako mu je bila ili mogla biti poznata činjenica da je taj rukometni klub u neprekidnoj blokadi računa od kraja 2014.godine.

No, tužilaštvo nije dokazalo da u tom postupanju ima elemenata krivičnog dela pa za te sumnje nije optužen. Kačar je kraće vreme tokom istrage bio u pritvoru, ali je pušten da se brani sa slobode.

Izvor: Blic, piše: Branko Janačković

Povezane vesti
Pročitajte i ovo

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...