VUČIĆ: NIŠ POSTAJE APSOLUTNI CENTAR BALKANA

Objavljeno: 26 apr 2018

Danas vidite kako se ono što smo obećali ostvaruje, rekao je predsednik Aleksandar Vučić obraćajući se Nišlijama, više hiljada njih koji su došli da mu iskažu podršku uoči svečanosti povodom završetka radova novog pogona fabrike Leoni.

Aleksandar Vučić, foto: Marko Miladinović

Predsednik Srbije je, reagujući na kampanju lokalne opozicije protiv preuzimanja niškog aerodroma u državno vlasništvo i protiv njega lično, poručio da se „ne plaši i da se nikada neće plašiti neradnika i onih koji su uništavali Niš, koji su krali, pljačkali i otimali imovinu od naroda“.

„Došao sam da vam predam izveštaj za ono što smo radili prethodnih godina i meseci, a govorili su mi, ne smeš da dođeš u Niš, oteraćemo te“, rekao je Vučić i nastavio:

„Da li mislite da je trebalo da se plašim, kad sam doveo sve ove fabrike, gradio puteve, najmoderniji Klinički centar, za razliku od onih koji su samo rušili i razarali?“, zapitao je Vučić Nišlije, kojima je najavio i nove fabrike.

Kaže, voli da dolazi u Niš, da tamo provodi vreme, da otvara nove pogone, a građanima je zahvalio i poručio da Niš sasvim sigurno postaje „apsolutni centar Balkana“.

Dodao je i da je danas u Nišu da pokaže kako će građanima da vrati ono što su im neki drugi uzeli pre 12, 13 godina.

Postavio je pitanje, sebi, kaže, ali i drugima: „da li je zaista bolje da uništite sve fabrike, da ih ukinete, da kažete ljudima više nema plata, i onda taj novac stavite u svoj džep, ili je bolje da podižete grad iz pepela?“.

„Rezultat tog drugog izbora su fabrike u Nišu poput Leonija, Cumtobela, Džonson elektrika… „, poručio je predsednik Vučić.

Dodao je i da je država uložila 3,6 miliona evra u Aerodrom Niš, grad Niš još 2,2 miliona, ali, kaže, treba znati i koliko je Niš dobio novca u milionima evra iz budžetske rezerve, prošle, pretprošle godine.

„Zato što je država prepoznala značaj Niša, razumela koliko je važno uložiti u Niš, da bismo mogli da vratimo sve dugove, koji su neki 2010. i 2011. ostavili Nišlijama“.

Predsednik Srbije je primetio da se u tome i uspelo.

„Nisam se plašio i ne plašim se ni mnogo moćnijih, a kamoli neradnika i onih koji su krali i pljačkali i otimali imovinu od naroda. Lopova se nisam plašio nikada, niti ću“, poručio je Vučić.

Uradićemo mnogo dobrih stvari za Niš, kazao je predsednik Srbije i naveo da će isto tako to biti urađeno i Pirotski, Toplički, Jablanički, Pčinjski okrug.

Podvukao je da je mnogo fabrika otvoreno ali da to nije dovoljno i da će morati da ih bude još, da će morati plate i penzije da budu još više, ali da za to mora da se puno radi, „a ne samo da kažemo pašće sa neba“.

„Besplatan sir postoji samo u mišolovci“, ponovio je Vučić i ukazao da oni koji građanima govore da samo treba da glasaju za njih pa će biti i para, jednostavno ne govore istinu.

Vučić je poručio građanima da je zahvaljujući njihovom radu, strpljenju, marljivosti, Niš je danas grad budućnosti, a takođe i da će Nišlije imati najbolju mrežu saobraćajnica, najbržu vezu sa Sofijom, Skopljem i Solunom, Prištinom.

„Ovo postaje apsolutni centar Balkana“, poručio je predsednik Srbije i dodao da će u Nišu biti organizovani i mnogi međunarodni skupovi.

Istakao je da je siguran u podršku građana, jer, naveo je, ne može onaj koji je napravio gotovo sve da bude kriv, a da je zaslužan onaj koji je srušio i uništio sve.

Vučić je građane upoznao i sa problemima sa kojima se zemlja susreće i naveo da je teška borba za očuvanje nezavisnosti zemlje. Kako je rekao, ta borba je teška, jer i kada se razgovara o KiM, o najvažnijim nacionalnim pitanjima, ne razgovaramo sa onima sa kojima bi to trebalo da radimo već sa njihovim moćnim zaštitnicima.

„Nije nama problem da razgovaramo sa Albancima, ni kako da se dogovaramo sa njima. Problem je kada morate da se dogovarate sa onima koji su razarali Srbiju 1999. godine, i sa onima koji su priznali tzv državu Kosovo 2008. godine“ ukazao je predsednik Srbije.

Zato je potrebno, dodao je, u toj politici moramo da budemo pametni, razumni, racionalni i kažemo sebi:

„Čuvaćemo svoju nezavisnost, štitićemo svoju zemlju, ali je nećemo ugroziti ni na koji način. Hoćemo da imamo mir, hoćemo da imamo budućnost“.

Vučić je u obraćanju građanima rekao da ne treba da brinu jer svim svetskim liderima u lice kaže sve ono što nisu smeli neki drugi u prethodnih 25 godina, ali i da isto tako vodi računa o Srbiji.

„Hoću da imamo veći ugled, da budemo poštovani i na Zapadu i na Istoku. Niko ne mora da nas voli, ali hoćemo da imamo poštovanje, jer ga vi zaslužujete. Vi ste ti koji ste svojim izborom omogućili Srbiji da ide napred, Nišu da ide napred“ istakao je Vučić

Vučić je dodao i da će u Avgustu biti otvaranje Cumtobela, da će doći u međuvremenu opet u Niš na nekoliko dana jer, kaže, voli da dođe u Niš, da tu provede vreme, a i da se „zabave malo oni koji kažu Iš iz Niš“, uz poruku da njega takvi iz Niša nikada neće oterati.

Tek smo počeli, neće nas sprečiti da dođemo do vrha

Srbija nema vremena za gubljenje, jer želi da se popne na vrh uspeha, a svako ko to pokuša da spreči neće u tome uspeti, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Nišu.

“Ne pomeraju reči sa mesta, već dela i to je ono što je i “Leoni” pokazao. Oni koji će ovde svaki dan da liju znoj, izvršiće promene i to je razlika između nas, onoga što predstavljamo vi i ja, i onih koji se ovih dana suprotstavljaju promenama i napretku”, poručio je Vučić na obeležavanju završetka izgradnje pogona “Leonija” u Nišu.

“Zanima me da ponudimo rešenja, kojima ćemo pokazati da možemo da radimo i idemo napred, koje znači da verujemo u sebe, da napredujemo, gledamo i stvaramo budućnost i ne kukamo zbog prošlosti”, rekao je Vučić.

Naglasio je da je spreman da radi za uspešnu, razvijenu i zaposlenu Srbiju.

Vučić je istakao da nema lepšeg posla od otvaranja novih fabrika i dodao da je samo u Nišu u prethodnih nekoliko godina otvoreno više hiljda radnih mesta.

“A, tek smo počeli”, istakao je.

Ukazao je na reči američkog predsednika Tomasa Džefersona da je “primetio da što više radi, ima više sreće”, te naznačio da i Srbija ima sve više sreće za koju se sama izborila.

“Svaka fabrika je sreća za Niš, Srbiju region, svaka fabrika koju smo otvorili i koju ćemo tek otvoriti znači da ćemo više da radimo, kao i da znamo da sve zahteva trud i napor, jer bez rada ne može ništa. Zato moramo da budemo spremni i orni za još rada”, rekao je predsednik.

Kako je rekao, “Leoni” je uspeh, jer veruje u Srbiju, a postaće i najveći poslodavac u našoj zemlji.

Vučić se zahvalio kompaniji na tome što u Srbiju ne donose samo svoje poslove i novac, već i radne navike, etiku, predanost, znanje, sve što smo, kaže, u Srbiji počeli da upijamo, učimo i primenjujemo. Predsednik je primetio da polako stičemo svest da nema malog i nevažnog posla, već da moramo da damo sve od sebe čime god da se bavimo.

“Sva veličina koja nam je potrebna za dalji napredak je u nama i potrebno je samo da je aktiviramo i to tako što ćemo kad se umorimo naći snage da uložimo još jedan napor i nastavimo da radimo”, podvukao je predsednik.

To je, kazao je, razlika između pokušaja i uspeha, citirajući Martina Lutera Kinga koji je rekao da “i ako čistiš ulice moraš to da radiš na isti način kao što je Mikelanđelo pravio skulpture, Betoven komponovao muziku”.

“Moramo da damo sve od sebe, da naučimo da u svakom poslu damo sve od sebe, jer nam je taj dodatni napor, potreban da budemo uspešni i da se popnemo na vrh uspešnosti. Do vrha se penje preko litica, provalija, trudom, radom i naporom”, rekao je Vučić.

Predsednik je naznačio da je samo jedan put kojim Srbija ide, put teškog rada investicija, fabrika, novih radnih mesta.

Ponovio je da je mnogo novca uloženo u Niš i niški okrug, u saobraćajnu infrastrukturu, Klinički centar, fasade, i naveo da se sve to radi, da i Niš više i bolje radi, jer je težak rad jedino u šta verujemo.

Cilj je, kaže, da imamo još mnogo fabrika, mesta na kojima će ljudi da rade, a njegov zadatak je da se bori za svako novo radno mesto, jer je to, podvukao je, najbolji odgovor na izozove savremenog vremena.

Taj odgovor svima drugima kaže, izvinite, ali nemamo vremena za gubljenje, čeka nas Srbija, čeka nas uspeh.

“Nećemo da padnemo sa neba na vrh, želimo da se popnemo na njega i oni koji u tome pokušavaju da spreče i Niš i Srbiju neće uspeti”, poručio je predsednik Srbije.

Radnicima “Leonija” na kraju je poručio da su oni ponos Niša i Srbije i da smo svi zagledani u njih, jer će oni da podignu našu zemlju, koja će zahvaljujući njima biti uspešnija.

Šta ja to meni ostalo da predam, što oni već nisu?

U našoj zemlji možete da izmišljate šta god hoćete i ne vrede ni argumenti, ni činjenice, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom primedbi dela opozicije da se sastajao sa Sorošem, Levandovskim, te da je tajno pregovarao o razmeni teritorija u južnoj Srbiji za kosovsku stolicu u Ujedinjenim nacijama.

Na to je, kaže, već više puta pokušao da odgovori, a onda zapitao:

„A šta to ja da predam, što ti ljudi, koji to govore, poput Đilasa i Jeremića, već nisu predali i izgubili. Šta sa Kosovom koje je proglasilo nezavinost, šta da predam, Crnu Goru?“.

Kako je naveo, Kosovo je proglasilo nezavisnost 2008, a „oni su tome dali pravnu legitimaciju 2011. i 2012“.

A kad je reč o Kosovu, kaže da narodu i građanima želi da otvoreno kaže da naša situacija nije ni malo ružičasta.

„Ali, šta to njih briga, a šta je to nešto drugačije od onog što se već zna, ali lakše je da se to prebaci na nekog trećeg, tako da njihove su reakcije glupe, a kad su na Kosovu palili srpske crke reakcije su bile još gluplje, kad je proglašena nezavisnost šta je bila reakcija Srbije, ćutanje, međusobne svađe i bez ikakvog odgovora“, primetio je.

Slično je i sa pričom da sam se video u Njujorku sa Sorošem, a tamo sam bio sa ćerkom, ona ima 16 godina i teško je pomešati je sa čovekom Soroševih godina, dodao je.

„Ali šta njih briga, tim gore po istinu, hoćete stalno to da me pitate, da svaki dan moram da se pravdam“, zapitao je.

Pomenuo je i da je prethodna vlast govorila često i time se hvalila, o diplomatiji na steroidima, a „taj isti Vuk je pričao da će da spase Srbiju pred Međunarodnim sudom pravde, a samo su naneli štetu Srbiji za koju sada plaćamo najvišu cenu“.

„Mislite da ne treba da platimo sada tu cenu, hoćete da vas predsednik laže, obmanjuje? Onda izaberite nekog drugog, takvog koji neće da otvara fabrike, da gradi puteve i pruge, kliničke centre, a šta je od toga bilo urađeno ranije“, zapitao je.

Navodeći da je za sve to bilo potrebno da se stvori drugačija slika Srbije, a da za takve laži koje o njemu iznose politički protivnici nije dovoljno ni da im Levandovski otvoreno u lice kaže da lažu.

Naš put u EU zavisi od KiM, a ostalo dodatni pritisak

Pred nama je veliko putovanje do punopravnog članstva u EU, ali sve zavisi od odnosa prema Kosovu, a sve ostalo služi kao dodatni pritisak, ukazao je danas predsednik Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanja novinara na temu gde je danas Srbija na evropskom putu, a s’obzirom da je on u Sofiji izjavio da hoćemo da budemo prva naredna članica Unije.

„Od toga zavisi naša budućnost i to ne znači da sve nešto treba da predajemo, jer malo je toga ostalo, već znači da moramo da pronalazimo racionalno rešenje i da to pitanje konačno rešimo“, rekao je Vučić.

Sve drugo što moramo da uradimo, poput vladavine prava, imovine, a za šta, po pravilu, dobijamo uvek najgore ocene, u stvari je dodatni pritisak u smislu: vidi šta će da vam se desi ako oko Kosova ne bude ustupaka.

„I to nije ništa novo, mi to odavno znamo“, zaključio je.

Je l’ to hoćete sami da finansirate, a Janković da bude direktor

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da su protesti, najavljeni u Nišu, ali i uopšte, legitimni u svakoj demokratskoj zemlji, te i Srbiji, ali da je jasno da iza niškog, povodom aerodroma, stoje politički, a ne ekonomski motivi.

Vučić je podsetio da je za dalji razvoj niškog aerodroma potrebno 20 miliona evra, koje taj grad nema, ali nije isključio mogućnost da se država predomisli i prepusti brigu i odgovornost za to onima koji se navodno brinu u interesu grada.

„Ostaje jedino da Saša Janković, kad već nije mogao da bude premijer, postane direktor aerodroma u Nišu“, primetio je Vučić, ukazujući da iza protivljenja preuzimanju aerodroma stoje Janković i njegovi politički partneri, Dragan Đilas i Vuk Jeremić, koji bi, kaže, u tom slučaju mogli da se bave javnim nabavkama, i da uz odgovarajuću naknadu žive još bolje.

Đilas bi mogao, „sugerisao“ je dalje, svojom imovinom i da vrati 25 miliona evra koje su ostali dužni građanima kada su zatvarali i uništavali fabrike.

Međutim, poručio je, država će taj problem rešiti i bez Đilasovih para.

„Protesti imaju političku pozadinu i to sam znao čim su ih najavili Janković, Đilas i Jeremić. Bilo mi je jasno da nešto tako glupo može da dođe samo od njih. Smislili su da niški aerodrom ostane državi na lokalnom nivou, a ta država na lokalnom nivou da odustane od aerodroma“, rekao je predsednik i ponovio da svako mora da snosi odgovornost za svoje odluke, pa da će ti isti morati da objasne građanima zašto Niš u ekonomskom smislu zaostaje.

Na pitanje o protestima protiv aerodroma, ali i njega, te o pretnjama, Vučić je rekao:

„Strašno sam se uplašio. Sačekalo me je 7.000 ljudi, a da niko nije došao iz Beograda, kao što će njima doći iz Kraljeva, Beograda, autobusima, automobilima.“, primetio je Vučić.

Lako se može dogoditi, dodao je, da država odustane od preuzimanja niškog aerodroma, ali će onda oni koji su to zagovarali morati da objasne zašto grad zaostaje, i zašto nema novca za ulaganje u dalji razvoj aerodroma.

„Država je u poslednje tri godine dala 3,6 miliona evra za niški aerodrom, a 8 miliona za grad u poslednje tri godine. Nivo nezaposlenosti u Nišu bio je 50.000, dok je danas 27 ili 28.000. Kažite mi za vreme koje vlasti je više urađeno u ovom gradu, i to ne za pet godina, nego za 20, i videćete da ne postoji“, poručio je predsednik Srbije odgovarajući na pitanja novinara u Nišu.

Vučić je dodao da ukoliko neko smatra da Nišu taj novac i 20 miliona evra za dalje ulaganje u aerodrom ne treba, „onda još lepše“.

„Samo nemojte ljudima da govorite da je država strano telo u Nišu“, upozorio je Vučić.

Aerodromu u Nišu potreban je, podsetio je, kontrolni toranj, osvetljenje, još radova na pisti, terminal i upitao hoće li to možda grad da uradi, jer, „ako hoće, nema problema, džaba će onda da ulaže u Ponikve, Lađevce.“

Vučić je ukazao i da je Niš bio zadužen sveukupno blizu sedam milijardi dinara, da je i sada dužan oko 1,7 milijardi, te naznačio da država nigde nije pomogla koliko je to učinila u Nišu.

Na dodatno pitanje o pretnjama koje je dobijao uoči posete Nišu, odgovorio je da to i ne doživljava kao pretnje, jer dolaze od Jeremića, Jankovića, Đilasa, lokalnog lidera Banane, „onih koji su Niš razorili i uništili“.

„Da se tresem od straha od onih koji su jedinu hrabrost pokazali tako što su opljačkali Niš? Moja savest je čista. Najsrećniji sam bio kada sam razgovarao sa radnicima, jer znam da će ti ljudi sada imati dve plate i da će raditi na pristojnom mestu „, rekao je srpski predsednik.

U Nišu su za danas popodne najavljeni protesti zbog preuzimanja upravljanja niškim aerodromom od strane države, a Vučić je odgovarajući na pitanja novinara rekao da je to demokratsko pravo svih građana.

Rekao sam da će u Prištini sve da slažu i, bio u pravu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da sve izjave koje se mogu čuti od predstavnika privremenih institucija na KiM, poput najnovije da formiranje ZSO i stolica u UN za Kosovo idu „u paketu“, samo potvrđuju ono što je i rekao, da Priština nema nameru da ispuni svoje obaveze iz Briselskog sporazuma i da to i ne krije.

Vučić je odgovarajući na pitanja novinara u Nišu rekao da je čuo sve te razne izjave, rekao da je već upozorio da će sve slagati i sve reći, samo kako Srbi ne bi pristupili formiranju ZSO 20. aprila.

Kako je istakao, to je rekao i Federiki Mogerini, i belgijskom premijeru Sarlu Mišelu, da će to večeras isto reći i Donaldu Tusku i podvukao da na sve te laži iz Prištine i to što neće da ispune obaveze iz Briselskog sporazuma Evropa i svet ćute.

„Svi ugovori važe samo za Srbe“, rekao je Vučić i dodao da je na nama da nastavimo da hodamo „po tankoj žici“, da nastavimo da se borimo za Srbiju, ali i upozorio da tu nema pravde i da ne možemo ni da je očekujemo.

„Naša pozicija je teška i nije od juče“ rekao je Vučić i dodao da za to što smo u takvoj poziciji treba pitati „ove stručnjake što su vodili zemlju“ i da gledamo da dobijemo najviše što možemo i izgubimo najmanje što moramo.

Izveštaj Reportera bez granica politička kampanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da izveštaj i ocene „Reportera bez granica“ o slobodi medija u Srbiji upravo govore da je reč o političkoj kampanji, čim se u izveštaju pominje predsednik države koji inače nikakve nadležnosti nad time nema.

„Ne mislim da se vi osećate nebezbedno niti da je bilo ko imao ozbiljan problem“, rekao je Vučić novinarima u Nišu i dodao da je u celoj stvari interesantno da „Reporteri bez granica“ govore o predsedniku koji nema nikakve nadležnosti.

„To govori da je reč o političkoj kampanji“, naveo je Vučić, ali i rekao neka se to ostavi sa strane, te da je saglasan sa time da stvari treba da počnu da se menjaju, da treba da se razgovara i da će svi relevantni ljudi da razgovaraju o tom pitanju i da vidimo kako da probleme rešimo.

Predsednik Srbije je rekao da i njega lično na društvenim mrežama „razapinju svaki dan, psuju oca i majku, da treba da ga zakolju“.

Vučić je upitao šta treba onda raditi sa društvenim mrežama, da li zabraniti ljudima da pišu šta hoće, uz ocenu da kada bi se nešto i uradilo u tom pravcu i pokušalo da se reguliše odmah bi ga optužili da ukida medijske slobode i slično.

„Mi preduzimamo mere, preduzimaćemo ih dalje i uveren sam da će i Reporteri bez granica, koji sasvim sigurno nemaju političku konotaciju čim govore o predsedniku Vučiću zaduženim za tu oblast, biti zadovoljniji sledeće godine“ rekao je Vučić.

Vučić je dodao i da se država ka EU vodi mnogo brže nego što je to radio bilo ko pre, a da će pokušati da se postaraju da se promeni takva vrsta percepcije.

Vučić je rekao i da njemu mogu svi da postave svako pitanje dok neki ne mogu da postave pitanje Jankoviću, Đilasu, Jeremiću i ostalima.

„Mislim da i to pokazuje razliku između nas. Ne mogu ja na njih da utičem. Možda su mislili na to što oni ne odgovaraju novinarima pa računaju da sam ja za to kriv. Nisam kriv za njihovo nevaspitanje i nepristojnost“, dodao je Vučić.

Tekst: SNS / Srpska napredna stranka

Povezane vesti
Pročitajte i ovo

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Nis: Mislim da je novinar ovde pre glup ko noc......
Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...