Vučić: Moguće vraćanje aerodroma

Objavljeno: 26 apr 2018

Lako može da se dogodi da donesemo odluku da Nišu vratimo aerodrom (Konstantin Veliki), rekao je juče u Nišu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić, predsednik SNS i predsednik Srbije, foto: Marko Miladinović, Niške novine

Niški aerodrom, inače, nije u vlasništvu države koja bi „vratila“ već lokalne samouprave, a Skupština grada tek bi trebalo da odluči da li će usvojiti predlog Gradskog veća da se osnivačka prava i kompletna imovina aerodroma besplatno ustupe Republici, što je inače „preporuka“ Vlada Srbije. Takav predlog Gradskog veća isprovocirao je građanske proteste u Nišu.

– Mi odluku o aerodromu još nemamo. Ako SNS u Nišu hoće da aerodrom ostane niški- nema problema, zbog toga neće padati glave lokalnih stranačkih lidera. Ali, oni onda moraju da objasne građanima zašto aerodrom zaostaje u ekonomskom razvoju. Ako neće da aerodrom bude državni- nama lakše, uložićemo te pare u aerodrom u Kraljevu, Čačku i drugim mestima. A kontrolne tornjeve, osvetljenje, terminal i drugu opremu koja je neophodna niškom aerodromu, neka naprave sami. Ne znam samo kako će to da se izvedu, pošto je niški budžet i dalje u problemu, a dug Niša iznosu 1,7 milijardi dinara- rekao je predsednik Srbije, koji, inače, po Ustavu nema nadležnost u oblasti saobraćaja i ekonomske politike.

Vučić je kazao da je za razvoj niškog aerodroma što pre neophodno 14,6 miliona evra, ne precizirajući na osnovu čega se došlo do tog iznosa. On je kazao da je u predhodne tri godine u taj aerodrom država uložila 3,6 miliona evra, a grad Niš 2,2 miliona, koji takođe nisu „čisto gradski novac“ jer je Niš u tom periodu iz državne kase „dobio osam miliona evra“.

Pojedini vazduhoplovni stručnjaci i analitičari predhodno su, inače, ocenili da je niškom aerodromu potrebno ulaganje od svega četiri do pet miliona dinara, i to ne odmah već u periodu od deset godina, tako da bi novac mogao da obezbedi i sam aerodrom, koji o 2015. godine beleži poslovnu ekspanziju i samoodrživ je. Prema podacima Regionalne razvojne agencije Jug, u dokumentima aerodroma nema podataka da je u poslednje tri godine država uložila bilo kakva sredstva.

Predsednik Srbije je prisustvovao svečanom otvaranju novog pogona u fabrici „Leoni“ u Nišu, koju je inače već svečano otvorio u julu prošle godine. Na ulazu u fabriku dočekalo ga je desetak hiljada ljudi, koji su, po izvorima Danasa, trebalo da stvore utisak da građani Niša masovno podržavaju ne samo politiku Vučićeve vlade već i nameru države da preuzme niški aerodrom, od koje se, kako oni navode, uprkos njegovoj jučerašnjoj izjavi „nije odustalo“.

 Ostatak teksta na DANAS.RS

Povezane vesti
Pročitajte i ovo

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Nis: Mislim da je novinar ovde pre glup ko noc......
Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...