Traže od Vučića da izbaci Dačića iz Vlade: Najava crveno-crne koalicije upalila alarm u EU

Objavljeno: 04 jan 2018

Aleksandar Vučić nalazi se pod pritiskom pojedinih zapadnih zemalja da izbaci Ivicu Dačića iz Vlade zbog njegove saradnje sa Vojislavom Šešeljom, saznaje „Blic”.

Prema rečima dobro obaveštenih sagovornika „Blica“, problem je nastao nakon što je Socijalistička partija Srbije na lokalnim izborima u Mionici napravila koaliciju sa radikalima.

– Rezultat izbora u Mionici veoma teško je pao predstavnicima zapadnih zemalja, a još teže im je zbog toga što se isti scenario sprema i za beogradske izbore – kaže jedan od sagovornika našeg lista.

Nakon što se informacija o mogućoj saradnji crveno-crne koalicije ili Ivice Dačića i Vojislava Šešelja pojavila u domaćoj štampi, upalio se alarm ambasadora pojedinih zapadnih zemalja koji su odmah kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića počeli da se raspituju za tu koaliciju, kao i da li je on inicirao i aminovao saradnju.

– Zapad neće da čuje ni za Š od Šešelja. Stranci pitaju kako je moguće da jedan od koalicionih partnera u vladi pravi bilo kakve dogovore sa nekim toliko ekstremnim kakav je Šešelj. Ukoliko se koalicija SPS/SRS formira uoči beogradskih izbora, to će biti početak kraja ove vlade – navodi naš sagovornik.

Kako saznaje „Blic“, koalicija socijalista i radikala za Beograd sve je izvesnija. Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi sinergija dve stranke dovela do zapaženog, možda i dvocifrenog procenta. S druge strane, neizvesno je da li bi, ukoliko samostalno nastupe SPS i SRS uopšte uspele da pređu cenzus.

Odmah nakon što je saopšteno da će SPS i SRS u Mionici izaći na istoj listi, pitali smo lidera socijalista da li je ta koalicija uvod u ono što će se u martu dešavati na beogradskim izborima, a on je odgovorio da nije.

Međutim, samo nekoliko dana kasnije kazao je za naš list da još nije bilo govora o koalicijama.

– Još nismo krenuli u razgovore o kombinacijama za izbore u Beogradu. Prvo ćemo razgovarati sa Srpskom naprednom strankom, i videćemo da li ćemo ići u koaliciji sa njima – rekao je Dačić.

Osvrnuvši se na sve izvesniju saradnju Dačića i Šešelja, predsednik Srbije je jednom od ambasadora rekao da on ni u kakve koalicije sa Šešeljevom strankom neće ulaziti. Kako nam je preneo izvor iz diplomatskih krugova, on je ponovio i ono što je nedavno izjavio u jednoj televizijskoj emisiji – „da je za njega ipak najgora žuto-pirgava ili tajkunsko-lopovska koalicija koju predvode Đilas i Šapić, a koja je opljačkala Beograd“.

Zaprepašćen mešanjem

Kako nam je još rečeno, predsednik Srbije je preneo diplomati da je zaprepašćen načinom i nivoom mešanja pojedinih predstavnika zapadnih zemalja u lokalne izbore u Pećincima i nije krio zadovoljstvo zbog poraza onih koje su oni podržavali.

Izvor: Blic, piše: Ivana Mastilović Jasnić

Povezane vesti
Pročitajte i ovo

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...