Đilas odlučio: „Savez za Srbiju“ bez NIŠLIJE Zorana Živkovića

Objavljeno: 11 apr 2018

Bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas neće u opozicioni „savez za Srbiju“, čije je formiranje predložio, pozvati Zorana Živkovića, predsednika Nove stranke, saznaje „Blic“.

Đilas, prtScr, konvencija, foto: Youtube
Đilas, prtScr, konvencija, foto: Youtube

Nekadašnji lider DS poslao je šefovima PSG Saši Jankoviću i Narodne stranke Vuku Jeremiću predlog za formiranje saveza, koji je formulisao u 13 tačaka, a koji je „Blic“ nedavno objavio. Đilas je pre nekoliko dana, Jankoviću i Jeremiću poslao izmenjenu verziju, a prema kojoj bi savezom operativno rukovodio Đilas, kao menadžer, a na čelu bi bilo predsedništvo sa rotirajućim predsedavajućim.

Đilas je predložio i da savez zaživi 9. maja, i to ne slučajno, već jer će tada biti konstituisana nova Skupština Beograda. Takođe, tog dana se obeležava i Dan pobede nad fašizmom.

– Okosnica Saveza bi trebalo da budu PSG i Narodna stranka, a iako je Živković javno izrazio očekivanja da će biti pozvan, to se najverovatnije neće desiti. Razlog su neslaganja Đilasa sa ranijim Živkovićevim potezima. U savezu će biti Borko Stefanović – navodi izvor „Blica“. Jedan od prvih poteza, prema predlogu, biće formiranje zajedničkog odborničog kluba u Skupštini Beograda.

– Stranke će zadržati svoje organe i strukture, pravo na sopstveni razvoj, ali će u ključnim segmentima politike nastupati sinhronizovano. Savez bi trebalo da ima Skupštinu i predsedništvo, u kojem će se rotirati predsedavajući, ali i menadžera koji organizuje rad i ne može biti član druge političke organizacije – navodi izvor „Blica“.

Zanimljivo je da bi savez trebalo da ima generalnog sekretara, prvog operativca. Na tom mestu je već viđen Ljuban Panić, koji je bio zadužen za Đilasovu kampanju na izborima u prestonici.

Predlog podrazumeva i da će savez na predsedničkim izborima 2022. nastupiti sa zajedničkim kandidatom, kao i da bi nakon njegovog formiranja trebalo krenuti sa akcijom „Dogovor za Srbiju“. U okviru toga, planiran je veliki skup kojim će se u Beogradu promovisati politička platforma, na kojoj će se mobilisati svi opozicione birači.

Ostaje da se vidi kako će odgovoriti oni kojima je predlog upućen, a prema saznanjima „Blica“, Narodna stranka će o tome odlučivati kada se Jeremić vrati sa puta.

– Đilasov predlog smo dobili mejlom. Što se tiče NS, nama je borba za izborne uslove prioritet. Od osnivanja smo raspoloženi za zajednički nastup autentične i relevantne opozicije – kaže izvor „Blica“ iz Narodne stranke.

Janković: Ima više predloga

Saša Janković kaže da će komentarisati predlog kada se bude video sa Đilasom i Jeremićem.

– Postoji više predloga sa različitih strana i svaki sadrži neke dobre ideje. Mislim da su neki prerano dospeli u medije, ali ih ja neću komentarisati pre nego što budem imao priliku da o njima popričamo oči u oči i građanima damo rešenje, a ne novi rijaliti – poručio je Janković.

Izvor: Blic, piše: Danijela Luković

Povezane vesti
Pročitajte i ovo

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Nis: Mislim da je novinar ovde pre glup ko noc......
Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...