Brnabić u poseti Nišu: Timski duh za razvoj Srbije

Objavljeno: 06 sep 2017

Premijerka Srbije Ana Brnabić na otvaranju niškog Centra za inovativno preduzetništvo mladih Start ap na Elektronskom fakuletetu.

„Privredni rast biti najverovatnije manje od tri odsto zbog vremenskih neprilika koje su se najviše odrazile u elektroenergentskom sistemu ali svi ostali pokazatelji su jako dobri tako da će javni javni dug biti smanjen na 62 odsto BDP-a do kraja godine, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić u Nišu gde je prisustvovala otvaranju Centra za inovativno preduzetništvo mladih Start ap na Elektronskom fakuletetu. Centar je samo prva faza a sledi izgradnja Laboratorijske lamele i Naučno-tehnološkog parka.

Ministarka Ana Brnabić, foto: Marko Miladinović

– U ovom trenutku merimo fiskalne efekte povećanja plata i penzija jer ne želimo da budemo neodgovorni prema dobrom stanju u budžetu i da investiramo samo u potrošnju koja može da ugrozi fiskalnu disciplinu. Svakako će biti povećanja plata i penzija ali je u ovom trenutku rano govoriti o procentima. Uparujemo to i sa nekim analizama koliko možemo da povećamo neoporezivi deo plate, gledamo i koliko će biti povećanje minimalne cene rada i koji su nam najvažniji infrastrukturni projekti za 2018. i 2019. godinu, kazala je premijerka i dodala da se beleži rast se i u industriji i to šest do osam odsto.

– Imamo i smanjenje javnog duga, mnogo više nego što je bilo planirano i danas on iznosi 64,5 odsto, a očekujemo da je moguće da se spusti 62 odsto BDP-a do kraja godine. Srbija mogla da ostvari i bolji privredni rast, ali ćemo sigurno imati mnogo bolju sledeću godinu , navela je premijerka koja veliku podršku daje razvoju IT sektora pa se još kao ministarka u prošloj Vladi založila da Niš posle 20 i više godina dobije Naučno tehnološki park.

– Uspeli smo da za manje od godinu dana krenemo da ostavrivanjem jedne vizije i „Start ap“ je samo početak poduhvata koji će Nišu doneti mlade stručnjake i uspešne preduzetnike. Vlada Srbije je sa 50 miliona dinara finansirala opremanje Centra, podsetila je premijerka.

– Ali, nisu ovde u pitanju pare i nisu uvek u pitanju pare već je potrebno da imate zdravu ideju i da ste spremni da je realizujete. Oduševljena sam što je oko ovg projekta zavlado timski duh i što svi zajedno radimo na njemu, kažala je premijera i podsetila da projekat izgradnje Laboratorijske lamele datira do 1975.godine ali da se nikada nije dalje odmaklo od toga.

Centar je na konkursu dobio svoje prve stanare, šest kompanija koje razvijaju različite inovativne ideje, od softvera do robotike.

ZASLAĐIVANjE

Premijerka i ministar Nenad Popović dobili su od Petra Pejića, suvlasnika kompanije „Fjučers solušn“, koji je jedan od šest korisnika novog prostora, po teglu „Vlasinskog meda“.

Poklon je stigao od pčelara sa Vlasine koji pozdravljaju premijerkino angažovanje na polju zaštite domaćeg meda.

KARAVAN IGRE

Kao pokrovitelj projekta „Karavan igre“ premijerka Srbije Ana Brnabić prisustvovala je promociji ovog projekta u Oficirskom domu u Nišu. Nacionalna fondacija za umetničku igru i Beogradski festival igre uz podršku Fondacije Art Mentor iz Lucerna i Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu organizovaće naredna četiri meseca u 15 gradova Srbije uemtničke i edukativne programe.

– Važno nam je da stvaramo generacije koje će biti kreativne, široko obrazovane i koje će imati razvijenu kritičku misao. Pored toga, glavni razlog iseljevanja ljudi iz manjih sredina pored ekonomskog je i nedostatak kulturnih sadržaja, navela je premijerka razloge zašto je promoter Karavana igre.

(Izvor: Večernje novosti, piše: D. Alihodžić)

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...
CRISTIANO: PRAVILNO IME BI BILO ''ALBANSKA REPUBLIKA MAKEDONI...
neimenovano: ja hocu daimam takve oci ja imam svetlo zelene...
Mikica: Bravo za naše mlade Nišlije , svaka čast , treb...
mira: Poljoprivrednicima je potrebno mnogo da se pomogne...