Turistička razglednica Kamenice

Objavljeno: 01 nov 2017

Selo Kamenica, jedno je u nizu lepota kojima raspolaže gradska opština Pantelej u Nišu.

Pogled na deo sela Kamenica
Pogled na deo sela Kamenica

Ovo selo se nalazi na obodu Niške kotline, u podnožju Kameničkog visa, o kome smo ranije pisali.

Udaljeno je od grada svega 8 kilometara.

Kamenica je veoma zanimljivo naselje i naselje sa bogatom istorijskom pričom koja može uticati na pozitivan razvoj seoskog, ali i gradskog turizma svakako.

Najbitnija činjenica je da je kroz selo pronađen početak rimskog vodovda koji je vodio u pravcu ka Nišu, što predstavlja jedno veliko nalazište na teritoriji GO Pantelje.

U nastavku teksta pročitajte više o istoriji ovog dela gradske opštine Pantelej, odnosno same Kamenice.


OSTACI ANTIČKOG NASELJA

Ilustracija rimskih vojnika u selu, foto: i.pinimg.com
Ilustracija rimskih vojnika u selu, foto: i.pinimg.com

Da Kamenica raspolaže širokom lepezom turističke ponude dokazuju i pronađeni ostaci antičkog naselja i drugih rimskih nalaza na ovom lokalitetu.

Veoma je važno reći da je ovde pronađen i početak rimskog vodovoda koji ide u pravcu ka Nišu, što predstavlja jedinstvenu celinu turističke ponude.

Svi ovi pronalasci ukazuju upravno na davnu naseljenost i urabanost ovog prostora.

Kamenica kao srpsko selo postoji još u predturskom periodu na šta ukazuje stara seoska crkvica, a posredno i najraniji turski izvori.

Iz popisa koji datira od 1498. godine, Kamenica se pominje da je tada imala 45 domaćinstava, da je u sastavu istih živelo 15 neoženjenih momaka, a da je pet kuća bilo udovički.

Prema turskom popisu nahije Niš iz 1516. godine, mesto je bilo jedno od 111 sela nahije i nosilo je isti naziv kao danas, a imalo je 50 kuća, 3 udovička domaćinstva, 8 samačka domaćinstva, a kod sela se pominje manastir Sveti Đorđe, koji je sa 10 kaluđera bio najznačajniji manastir u niškom kraju u 16. veku.

ČITLUČENJE PO NALOGU IBRAHIMA FAHRIJA

Proces čitlučenja sela započet je 1743. godine uvođenjem čitlučke obaveze od strane spahije po imenu Ibrahim Fahri, koji je izvadio ferman da mu žitelji Kamenice duguju sve dažbine za punih šest godina.

Posle toga mogao je bez teškoća da nametne selu, pored redovnih, i svoje lične dažbine. U ličnom podjarmljivanju sela i sami Turci su se međusobno sporili i obračunavali. Tako su aprila 1768. godine u Kamenicu došla tri janjičara i napala seoskog subašu Musu i okovanog ga sa sedam seljaka sproveli u Niš. Seljaci su sutradan bili obešeni. Porta iz Carigradaintervenisala je u ovom slučaju opomenuvši beogradskog vezira da ne dozvoljava ovakve radnje u pašaluku koje među rajom seju strah. Izveštaji austrijskih uhoda iz sredine 18. veka pominju Kamenicu sa 20 kuća.


(Ovi tekstovi su deo projekta ‚‚Turistička razglednica opštine Pantelej“ koji je sufinansiran iz javnih sredstava Opštine Pantelej, a ima za cilj da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju doprinese većoj vidljivosti Panteleja i širem informisanju javnosti o ovom kraju).

Povezane vesti
Pročitajte i ovo

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Nis: Mislim da je novinar ovde pre glup ko noc......
Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...