Obavezno posetite ovu lepotu u GO Pantelej

Objavljeno: 24 nov 2017

Svim turistima koji posećuju Niš, a pogotovu GO Pantelej, savetujemo da posete prelepi manastir velikomučenika Georgija koji se nalazi u selu Kamenica, u gradskoj opštini Pantelej.

Naime, nedaleko od sela Kamenica, nalazi se manastir svetog velikomučenika Georgija. Podignut je nakon pada Srpske despotovine 1459. godine, na mestu starog svetilišta iz antičkog perioda.


JEDAN OD NAJVEĆIH MANASTIRA U NIŠKOJ OBLASTI…

Manastir je bio jedan od najvećih na teritoriji niške oblasti u srednjem veku. Prvi tragovi o ovoj svetinji nalaze se u turskim popisima iz dalekih 1498, 1515. i 1553. godine.

U XVI veku u manastiru je radila škola, a monasi su se bavili prepisivačkom delatnošću.

1515. godine nepoznati monah je prepisao Minej za mesec avgust, a 1553. godine jerođakon Arsenije je napisao i ukrasio Minej za mesec septembar. Ovaj Minej danas se čuva u manastiru Šišatovac na Fruškoj Gori. 1553. godine manastir ima igumana Grigorija i duhovnika Leontija.


STRADANJE MANASTIRA OD STRANE TURSKE RUKE

Manastir je stradao u turskim najezdama, pa su monasi bežeći preko Save i Dunava sa sobom poneli i knjige. Ova svetinja je bila dugo u ruševinama, zatrpana i zaboravljena.

Pronađen je arheološkim iskopavanjima 1988. godine.

Iskopavanja su dobrovoljno vršili meštani sela Kamenica, uz nadzor Zavoda za zaštitu spomenika iz Niša.


PRONAĐENE TURSKE I AUSTRIJSKE PARE!

Prilikom iskopavanja, na mestu gde je manastir pronađeno je nešto turskog i austrijskog novca i jedan kovani krst od gvožđa, što je numerisano i predato niškom Muzeju.

Otkriveni temelji pokazali su da je Crkva bila jednobrodna građevina sa polukružnom apsidom na Istoku i pripratom na zapadnoj strani. Časna trpeza bio je rimski žrtvenik iz antičkog perioda, a rimske opeke pokrivale su podove naosa i priprate.

Prostor severno od Crkve je korišćen za sahranjivanje.

Pronađena je i mermerna ploča sa Hristovim monogramom, koja sada služi kao amvonska rozeta u hramu svetog Nikolaja u selu Kamenica.

Nova Crkva svetog velikomučenika Georgija je jednobrodna građevina sa zvonikom iznad ulaza. Crkvu je osvetio vladika niški Irinej 2005. godine. Na istočnoj strani od Crkve nalazi se monaško groblje. Nije istraženo u celini.

Podignuta je nova česma ispod Crkve i pešački most preko reke. Podignut je i novi trem pored Crkve. Blagoslovom episkopa niškog Irineja, ovaj hram je metoh manastira svetog Jovana Krstitelja u Gornjem Matejevcu.


(Ovi tekstovi su deo projekta ‚‚Turistička razglednica opštine Pantelej“ koji je sufinansiran iz javnih sredstava Opštine Pantelej, a ima za cilj da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju doprinese većoj vidljivosti Panteleja i širem informisanju javnosti o ovom kraju).

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar




Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

: Vratiti smrtnu kaznu za ubice....
mentor max: Daleko je on od ove pozicije,neće nikada ni biti ...
Marijana: Koju kaznu prepisati licima koja su ubila čoveka?...
Nargilica: Sofija jeste jedno od najpopularnijih imena pogoto...
Oliver: Taman, pred beogradske izbore....
Dragan: Zasto je Darko Bulatovic malo zastupljen u vasem l...
Simfoniski: Sta bre vise maltretirate ove jadne ljude sto rade...
mekani: mnogo strasno izgleda.......
Miroslav: Imate veoma bogat sajt i cak sta vise, imate veoma...
marko deka: Ako sns bude ispod 33% u Beogradu to je veliki usp...