Knez Selo – još jedna lepota GO Pantelej

Objavljeno: 03 dec 2017

Ukoliko dolazite u Niš, obavezno morate posetiti i gradsku opštinu Pantelej koja obiluje mnogim lepotama i turističkim potencijalima.

Pogled na Knez Selo
Pogled na Knez Selo

U ovoj opštini nalazi se i naseljeno mesto – Knez Selo koje je pozicionirano na severoistočnom rubu niške kotline i nalazi se na samo desetak kilometara od centra grada.

Kako smo saznali, nalazi rimskog porekla ukazuju na davnu zaseljenost seoskog prostora ove varošice.

Na postojanje Knez Sela i u slovenskom feudalnom periodu posredno ukazuje turski popis iz 1498. godine koji ga zatiče kao selo sa 29 domova, 10 neoženjenih i 5 udovičkih domova.

Zeamet je Ibrahim-bega iz Niša i daje prihod od 5.182 akče.

Prema turskom popisu nahije Niš iz 1516. godine, mesto je bilo jedno od 111 sela nahije i nosilo je isti naziv kao danas, a imalo je 39 kuća, 6 udovička domaćinstva, 14 samačka domaćinstva. Nakon teškog perioda proživljenog u austro-turskim ratovima, boleština, paljenja u niškoj buni 1841. godine i u ratu 1876. godine (kada je stanovništvo izbeglo u Srbiju i kroz dve godine se vratilo), oslobođenje je dočekalo kao osrednje selo. Krajem 19. veka (1895. godine) imalo je 111 domaćinstava i 907 stanovnika, a 1930. godine u njemu jue živelo 148 domaćinstava sa 1101 stanovnikom.

Posle oslobođenja od Turaka, Knez Selo se razvijalo kao ratarsko-stočarsko i vinogradarsko-voćarsko selo. Naročito je vinogradarstvo dobilo na značaju. Svoj poljoprivredni karakter, najpre na preovlađujućim naturalnim, a kasnije pretežno na tržišnim osnovama, zadržalo je iza Drugog svetskog rata, a od 1965-70. godine dobija karakteristike prigradskog naselja. Tokom 1938/39. godine u Knez Selu je, 0,5 km zapadno od seoskog naselja, pod Gradcom, na nadmorskoj visini 450 m, počeo da se gradi banovinski sanatorijum za tuberkulozu. Iako delimično korišćen već uoči rata i tokom okupacije, sanatorijum je punim kapacitetom počeo da radi po završetku rata. Godine 1969/70. integrisan je sa grudnim odeljenjem Gradske bolnice i Antituberkuloznim dispanzerom, a od 1982. godine je u sastavu Klinike za plućne bolesti Medicinskog fakulteta u Nišu.

Relativna blizina Niša i dobre saobraćajne veze (asfalt od 1970-72. godine) podstakli su s jedne strane iseljavanje, a s druge strane preorijentaciju dobrog dela stanovništva na nepoljoprivredna zanimanja i mešovitu privredu. Porasla je dnevna radna i školska migracija. Dobre saobraćajne veze, povoljna nadmorska visina, povoljna insolacija i izvanredne vizure na nišku kotlinu i Niš podstakli su tokom sedme i osme decenije 20. veka intenzivno otkupljivanje zemljišta i građenje poljskih kuća (vikendica) od strane Nišlija, kojih je krajem 1982. godine bilo – izgrađenih ili u gradnji – oko 60. Prema podacima popisa u Knez Selu su 1971. godine živela 84 poljoprivredna, 134 mešovita i 75 nepoljoprivrednih domaćinstava.


BOLNICA ZA PLUĆNE BOLESTI U KNEZ SELU

Izgradnja Bolnice za tuberkulozu u Knez Selu započela je 1939. godine. Ova bolnica 1947. godine postaje Sanatorijum za tuberkulozu, a 1956. godine Specijalna bolnica za tuberkulozu). Od specijalne bolnice 1969. godine formiran je Zavod za plućne bolesti.

Klinika za plućne bolesti i tuberkulozu formirana je 1982. godine.

U ovoj ustanovi se zbrinjavaju oboleli od plućnih bolesti iz nekoliko regiona, obavaljaju se konsultativni, konzilijarni i komisioni pregledi bolesnika i pruža stručno-metodološka pomoć drugim ustanovama kroz realizaciju edukativnih programa i kurseva inovacije znanja i veština.

Klinika za plućne bolesti i tuberkulozu je visoko specijalizovana zdravstvena ustanova koja pruža usluge dijagnostike i lečenja oboljenja respiratornog sistema i tuberkuloze za više regiona Jugoistočne Srbije. Na ovoj klinici se tretiraju nespecifične plućne bolesti, pridružene vanplućne bolesti, imunološke bolesti i granulomatoze, opstruktivne plućne bolesti i bronhijalna asma, maligne bolesti pluća, tuberkuloza i druga respiratorna patologija.

U okviru Klinike postoji mikrobiološka laboratorija koja predstavlja refrentnu laboratoriju za dijagnostiku tuberkuloze. Kroz delatnost odseka dnevne bolnice zbrinjavaju se pogoršanja hroničnih plućnih bolesti, leče se oboleli od lakših oblika upala pluća i primenjuje citostatska hemioterapija za obolele od malignih plućnih bolesti. Na odeljenju intenzivne nege leče se teško oboleli bolesnici uz mogućnost kontinuirane oksigenacije, monitoring vitalnih funkcija i neinvazivnu ventilaciju.

U okviru Klinike posebnim projektom Ministarstva zdravlja opremljen je blok za lečenje obolelih od multitrezistentne tuberkuloze, a što postoji samo u još dve ustanove na teritoriji Republike Srbije. U saradnji sa Klinikom za onkologiju sprovodi se radioterapija kod obolelih od malignih plućnih bolesti, a u saradnji sa Klinikom za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju sprovode se mere inicijalne i rane respiratorne rehabilitacije.

(Deo teksta preuzet sa sajta KC Niš)


(Ovi tekstovi su deo projekta ‚‚Turistička razglednica opštine Pantelej“ koji je sufinansiran iz javnih sredstava Opštine Pantelej, a ima za cilj da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju doprinese većoj vidljivosti Panteleja i širem informisanju javnosti o ovom kraju).

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

: Vratiti smrtnu kaznu za ubice....
mentor max: Daleko je on od ove pozicije,neće nikada ni biti ...
Marijana: Koju kaznu prepisati licima koja su ubila čoveka?...
Nargilica: Sofija jeste jedno od najpopularnijih imena pogoto...
Oliver: Taman, pred beogradske izbore....
Dragan: Zasto je Darko Bulatovic malo zastupljen u vasem l...
Simfoniski: Sta bre vise maltretirate ove jadne ljude sto rade...
mekani: mnogo strasno izgleda.......
Miroslav: Imate veoma bogat sajt i cak sta vise, imate veoma...
marko deka: Ako sns bude ispod 33% u Beogradu to je veliki usp...