Najbolji paraglajderi sveta u pohod na titulu kreću iz Oreovca

Objavljeno: 02 jun 2017

Gradska opština Pantelej organizator je i pokrovitelj svetskog kupa u paraglajdingu. Takmičenje se održava od 17. do 27. juna, a letači će startni cilj imati u selu Oreovac, sa višegradske stene.

Foto: V. Simić
Foto: V. Simić

U Niš će doći oko 200 takmičara iz 50 zemalja. Do početka nadmetanja ostalo je još par dana, a sanacija puta u dužini od pet kilometara je u toku.

„Izvođač radova je niška firma MD gradnja. Novac je obezbeđen iz periodičnog održavanja Direkcije za igradnju grada. Ukupna vrednost je milion dinar i očekujemo da se posao završi za par dana. Put će osim takmičarima biti od koristi i za meštane sela koji imaju svoje oranice u tom delu sela“, kazao je prilikom obilaska radova Bratimir Vasiljević predsednik GO Pantelej.

Foto: V. Simić
Foto: V. Simić

Svetski kup u paraglajdingu održava se po prvi put na području GO Pantelej jer je utvrđeno da je upravo višegradska stena najbolja staza za sportiste ovog adrenaliskog sporta na svetu.

Par kilometara niže ka gradu, u selu Gornja Vrežina, takođe, GO Pantelej iz budžeta finansira izgradnju crkvenog doma. Tu će se obavljati crkveni obredi poput krštenja.

„Očekujemo da će se radovi završiti do kraja godine. U pitanju je oko milion dinara za ovu godinu, a ako bude bilo potrebno, i u narednoj ćemo opredeliti izvesnu svotu“, potvrdio je prvi čovek na Panteleju.

Objekat je 100 kvadrata. Gradi se uz crkvu svete Trojice koja je u pogledu građevinskih radova završena, ali joj preostaje oslikavanje- iscrtavanje freski koje je izuzetno skupo.

Foto: V. Simić
Foto: V. Simić

„ Meštani su dugo čekali na izgradnju crkveno parohijskog doma. Značaj je veliki kako za selo, tako i za vernike i goste. Devet godina čekamo za izgradnju, ali novca nije bilo jer je prioritet bila izgradnja crkve“, istakao je Dragan Pešić predsednik crkvenog odbora.

Oslikavanje crkve trebalo bi da počne u toku godine pa samim tim možemo da se nadamo i njenom osvećenju koje nije urađeno. Tadašnji episkop Niški, a sada patrijarh Irinije, osveštao je samo temelj i zvonara hrama, naglasio je on.

Piše: Vladana Simić, portal Niške novine

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...
CRISTIANO: PRAVILNO IME BI BILO ''ALBANSKA REPUBLIKA MAKEDONI...
neimenovano: ja hocu daimam takve oci ja imam svetlo zelene...
Mikica: Bravo za naše mlade Nišlije , svaka čast , treb...