GO Palilula: Poklade, dan za praštenje i veselje

Objavljeno: 04 mar 2017

U okviru „bele nedelje“, koja najavljuje početak hrišćanskog obeležavanja velikog posta uoči Uskrsa, u Gornjem Međurovu je uz podršku Gradske opštine Palilula, Konjički klub „Nonius„ organizovao devetu godinu za redom manifestaciju “Karaveštice“.

Foto: D.Vidojković, Poklade, GO Palilula

Domaćini i ovogodišnjih „poklada“ u Gornjem Međurovu bili su Toni i Jasna Ilieski. Ovo je svojevrsno podsećanje i vraćanje narodnoj tradiciji i starom izvornom stvaralaštvu naroda ovoga kraja, rekli su nam vredni domaćini. Da stari srpski običaji još uvek privlače veliku pažnju stanovnika pokazalo je i ovo druženje, koje je najviše obradovalo mališane jer su se oni ovim povodom maskirali.

Učesnike manifestacije „Karaveštice“, pozdravila je Marija Brajdić, načelnica Uprave Gradske opštine Palilula. Ona je do pozornice došla na konju u pratnji maskiranih članova kluba „Nonius“

Promocija izvornog stvaralaštava, običaja, tradicije i kulture našeg kraja, upotpunjuje našu kulturnu i turističku ponudu u opštini Palilula i Gradu Nišu – istakla je Marija Brajdić, načelnica opštinske Uprave Palilula. Posebno me raduje veliko interesovanje i aktivno učešće dece, koja su po tradiciji došla pod maskama, ali i izuzetan entuzijazam svih učesnika programa „KARAVEŠTICE“ i gostoprimstvo naših domaćina. Zahvaljujući našim domaćinima, porodici Ilieski (Jasni i Toniju), Konjičkom klubu „NONIUS“ i podršci opštine Palilula, ova manifestacija je već postala tradicija u našem gradu i šire.

Najleše maske i najlepše „veštice“, po oceni žirija, kojim je predsedavala Marija Brajdić, dobile su prigodne nagrade. Maske koje su bile najzapaženije i nagrađene od strane žirija bile su: Drakula, Veštica, Kralj, Avator, Vuk, flamenko igračica, kuvar….

A zatim je Toni upalio vatru. Lutke, koje simbolizuju veštice i druge nemani, bačene su na lomaču. Najhrabriji su preskakali vatru dok vatra nije potpuno ugašena. Po tradiciji, učesnici i gosti programa, garom sa lomače (vatrišta), simbolično su jedni druge obeležavali, protiv uroka i zlih sila.

Kod Srba danas se „poklade“ uglavnom vezuju za početak hrišćanskog obeležavanja velikog posta uoči uskrsa. Smatralo se da u period velikog posta treba ući bez greha. U domaćinstvima se tradicionalno priprema bogata mrsna gozba, naročito beli mrs po kome je ovaj praznik dobio ime. Narodna verovanja su povezivala period poklada sa povećanom opasnošću od zlih sila i veštica, od kojih se narod štitio na simbolične načine, recimo belim lukom ili paljenjem obrednih vatri.

Druženje je završeno uz posluženje, topao čaj, kolače . Gosti Međurova i konjičkog kluba „Nonius“ i ove godine bili su izviđači odreda „Kralj Petar-Prvi“, učenici i nastavnici Škole 14.oktobar.

(Foto, info: D.Vidojković, GO Palilula, EKOpolis)

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

: Vratiti smrtnu kaznu za ubice....
mentor max: Daleko je on od ove pozicije,neće nikada ni biti ...
Marijana: Koju kaznu prepisati licima koja su ubila čoveka?...
Nargilica: Sofija jeste jedno od najpopularnijih imena pogoto...
Oliver: Taman, pred beogradske izbore....
Dragan: Zasto je Darko Bulatovic malo zastupljen u vasem l...
Simfoniski: Sta bre vise maltretirate ove jadne ljude sto rade...
mekani: mnogo strasno izgleda.......
Miroslav: Imate veoma bogat sajt i cak sta vise, imate veoma...
marko deka: Ako sns bude ispod 33% u Beogradu to je veliki usp...