Lozni kalem ipak akva-park

Objavljeno: 23 jun 2017

ČIM dobije saglasnost Vlade Srbije, grad Niš će raspisati javni poziv za ustupanje zemljišta investitorima zainteresovanim za izgradnju dugo najavljivanog akva-parka u Niškoj Banji među kojima je i „Italnis“. Ova kompanija i ranije je imala ugovor o kupovini Loznog kalema, zemljišta na ulazu u Nišku Banju, ali je on raskinut 2013. godine.

– Očekuje se da u toku leta grad od Vlade dobije saglasnost, da se raspiše javni poziv na koji će moći da se jave svi zainteresovani investitori – kaže Milan Ranđelović iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

– Ukoliko dobijemo pozitivan odgovor Vlade, ići ćemo na raspisivanje poziva koji mora da traje 30 dana. Zasada s nama niko od investitora nije kontaktirao, ali je dobra stvar da ima zainteresovanih, jer to znači da cena neće biti 0 dinara, što je početna cena licitacije – kaže Ranđelović.

Predstavnik kompanije „Italnis“ Bojan Stanisavljević, kaže da će oni učestvovati u javnom pozivu, ali sa novim partnerima. On nije hteo da otkriva o kojoj kompaniji je tačno reč.

– Već smo dva puta kupovali zemljište, ali su stari partneri odustali zbog prethodne vlasti. Ovoga puta partner nam je italijanska firma koja se bavi proizvodnjom vode, a koja ima pogone u Švajcarskoj i u Austriji, i glavni je snabdevač „Hajnekena“ – kazao je Stanisavljević.

Kompanija „Italnis“, po njegovim rečima, u akva-park bi uložila 15 miliona evra, što zadovoljava minimalne uslove koje je postavio grad za ustupanje 5,4 hektara. S bankarskim garancijama od 50 miliona evra, sigurni su da će pobediti na javnom pozivu, ali traže da novac od akva-parka ide u banjsku kasu, a ne u gradsku.

– Spremni smo i da platimo zemljište i teško da može da se javi ozbiljniji investitor od nas. Smatramo da nema potrebe da od banjskog zemljišta, novac ide u gradsku kasu.

Njihova ponuda ista je kao iz 2010. godine, kada su po ceni od 780 dinara po kvadratu kupili zemlju na Loznom kalemu, gde su planirali da prave akva-park. Ali, tada nisu na vreme platili naknadu za gradskograđevinsko zemljište, a ni od grada nisu dobili potrebne dozvole, ugovor je raskinut, a kompanija obeštećena.

Sedište kompanija „Italnis“ je u Nišu, osnovana je mešovitim srpsko-italijanskim kapitalom. Vodeni park izgradila bi za godinu dana od dobijanja dozvole, a u njemu bi radila 103 radnika.

(Izvor: Večernje novosti, J. Ćosin)

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

albano: vase veeme je proslo mismo vas motkovali kada ste ...
bei: u brate kakva bomba...
: Cepajj...
: Mi sa juga smo spremni ...a nas se samo kad su rat...
milkan: labnite pijenje...
KOSOVO JE SRBIJA: Bravo brat moj udri bagru majku im poljubim...
DekiDeki: Slusam siptarcine kako urlicu kao stoka.Dokle mi d...
Meki: ovo je nedopustivo dokle vise da cutimo?...
Nišlija: Akcija je uspela ponizili su našu Srbiju i na taj...
Maja: Polako vozite. Klizavo....