Lozni kalem ipak akva-park

Objavljeno: 23 jun 2017

ČIM dobije saglasnost Vlade Srbije, grad Niš će raspisati javni poziv za ustupanje zemljišta investitorima zainteresovanim za izgradnju dugo najavljivanog akva-parka u Niškoj Banji među kojima je i „Italnis“. Ova kompanija i ranije je imala ugovor o kupovini Loznog kalema, zemljišta na ulazu u Nišku Banju, ali je on raskinut 2013. godine.

– Očekuje se da u toku leta grad od Vlade dobije saglasnost, da se raspiše javni poziv na koji će moći da se jave svi zainteresovani investitori – kaže Milan Ranđelović iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

– Ukoliko dobijemo pozitivan odgovor Vlade, ići ćemo na raspisivanje poziva koji mora da traje 30 dana. Zasada s nama niko od investitora nije kontaktirao, ali je dobra stvar da ima zainteresovanih, jer to znači da cena neće biti 0 dinara, što je početna cena licitacije – kaže Ranđelović.

Predstavnik kompanije „Italnis“ Bojan Stanisavljević, kaže da će oni učestvovati u javnom pozivu, ali sa novim partnerima. On nije hteo da otkriva o kojoj kompaniji je tačno reč.

– Već smo dva puta kupovali zemljište, ali su stari partneri odustali zbog prethodne vlasti. Ovoga puta partner nam je italijanska firma koja se bavi proizvodnjom vode, a koja ima pogone u Švajcarskoj i u Austriji, i glavni je snabdevač „Hajnekena“ – kazao je Stanisavljević.

Kompanija „Italnis“, po njegovim rečima, u akva-park bi uložila 15 miliona evra, što zadovoljava minimalne uslove koje je postavio grad za ustupanje 5,4 hektara. S bankarskim garancijama od 50 miliona evra, sigurni su da će pobediti na javnom pozivu, ali traže da novac od akva-parka ide u banjsku kasu, a ne u gradsku.

– Spremni smo i da platimo zemljište i teško da može da se javi ozbiljniji investitor od nas. Smatramo da nema potrebe da od banjskog zemljišta, novac ide u gradsku kasu.

Njihova ponuda ista je kao iz 2010. godine, kada su po ceni od 780 dinara po kvadratu kupili zemlju na Loznom kalemu, gde su planirali da prave akva-park. Ali, tada nisu na vreme platili naknadu za gradskograđevinsko zemljište, a ni od grada nisu dobili potrebne dozvole, ugovor je raskinut, a kompanija obeštećena.

Sedište kompanija „Italnis“ je u Nišu, osnovana je mešovitim srpsko-italijanskim kapitalom. Vodeni park izgradila bi za godinu dana od dobijanja dozvole, a u njemu bi radila 103 radnika.

(Izvor: Večernje novosti, J. Ćosin)

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...
CRISTIANO: PRAVILNO IME BI BILO ''ALBANSKA REPUBLIKA MAKEDONI...
neimenovano: ja hocu daimam takve oci ja imam svetlo zelene...
Mikica: Bravo za naše mlade Nišlije , svaka čast , treb...