DOBRA VEST: Niška Banja dobila Trg Ljubiše Samardžića

Objavljeno: 14 mar 2018

Kako saznaje naš portal Niška Banja je dobila Trg Ljubiše Samardžića.

Ljubiša Samardžić, fotografija iz serije ''Policajac sa petlovog brda''
Ljubiša Samardžić, fotografija iz serije “Policajac sa petlovog brda“

Naime, na inicijativu odbornice Sanje Jefić Branković i na predlog GO Niška Banja centralni Trg u Niškoj Banji, kod okretnice sada se zove Trg Ljubiše Samardžića.

Kako saznajemo na mestu gde je novoimenovani Trg biće postavljen i spomenik Ljubiši Samardžiću, glumcu koji je rođen u Skoplju, a živeo u Niškoj Banji.

Niški Savet za kulturno stvaralaštvo podržao je inicijativu da čuveni glumac Ljubiša Samardžić, koji je deo svog života proveo u Niškoj Banji, dobije i spomenik u ovom mestu, ali kako kaže predsednik Opštine Dejan Jovanović to verovatno neće biti pre 2019. godine.


UKRATKO O GLUMCU

Ljubiša Samardžić (Skoplje, 19. novembar 1936 — Beograd, 8. septembar 2017) bio je srpski i jugoslovenski glumac, reditelj i producent. Postao je popularan još šezdesetih godina prošlog veka, glumeći uglavnom u partizanskim filmovima, ali mu je nesumnjivu popularnost donela i saradnja sa glumicom Milenom Dravić, kao i režiserom Purišom Đorđevićem. Samardžić je jedini srpski glumac nagrađen Zlatnim lavom na Filmskom festivalu u Veneciji (1967). Nadimak mu je bio Smoki, po ulozi koju je tumačio u filmu Peščani grad.

Rođen je u Skoplju, u porodici rudara koji su radili u rudniku uglja Jelašnica kod Niške Banje. Još u gimnaziji je povremeno radio da bi izdržavao porodicu. Studirao je pravo, a potom je prešao na Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Njegov talenat je otkriven veoma rano i dobio je stipendiju za studije kod režisera Bojana Stupice. Samardžić je završio Akademiju u Beogradu.

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

novoselac: Zasto bre inicijali neka se vidi sramota i ko uzim...
Rajko: Kakav gmaz, kakva miljana gde lumpuje zivi u neku ...
Draža: Bravo mito svetski čoveče...
Brt: Decko je iz Svrljiga, nije iz Nisa :-)...
Milena: Tacnije- Decko iz Svrljiga✨👑✨...
🐈: Momak svetskog glasa, za njim šizi cela masa...
: prelepa si...
Cica: Steta sto je slika pacijenta kome se rade hemoroid...
: preslatka ljubim je ljiljanaaaaaaaa...
: Vratiti smrtnu kaznu za ubice....