U Nišu dvogodišnji dečak preminuo od malih boginja

Objavljeno: 03 jan 2018

Na niškoj Dečjoj klinici, od komplikacija nastalih virusom morbila, u utorak je preminuo dvogodišnji J. R. iz Niša.

Klinički centar Niš, foto: Google maps, PrtScr
Klinički centar Niš, foto: Google maps, PrtScr

Kako nezvanično saznajemo, dečak je desetak dana bio na aparatima za disanje ali i pored velikih napora lekara nije uspeo da pobedi morbile.

Dečak nije bio vakcinisan, a morbile su nepovratno oštetile njegova pluća i srce.

– Danonoćno smo bdeli nad Jakovom koji je povremeno pokazivao poboljšanje ali nedovoljno da bi bio skinut sa aparata za disanje. On je inače rođen šest nedelja pre termina i imao je slabije razvijena pluća ali bi mu šanse da preživi bile mnogo veće da je bio vakcinisan, kaže Dejan Milojević, načelnik Intezivne nege na Dečijoj klinici, za portal “Večernje novosti“.

Pre dve nedelje je na ovoj klinici preminuo i dvogodišnji dečak ali kod njega nije klinički potvrđen virus morbila. Inače, za sada nema životno ugroženih pacijenata virusom morbila na Dečijoj klinici.


O VIRUSU

Morbili (lat. morbilli — „mala bolest“), male boginjeospice, je virusno, veoma zarazno oboljenje iz grupe osipnih groznica, koje uglavnom pogađa decu. Bolest se klinički manifestuje opštom slabošću, malaksalošću, groznicom, zapaljenskim promenama na vežnjači, sluzokoži disajnih organa i pojavom ospe koja se postepeno širi po koži od lica i vrata, prema trupu i udovima. Inkubacija kod morbila je ustaljena i iznosi 10-11 dana i bez ikakvih je simptoma, a u poslednjoj trećini inkubacionog perioda bolesnik je infektivan. Klinička slika bolest protiče kroz tri stadijuma a u nekim slučajevima može se okončati i komplikacijama kao što su zapaljenje pluća i mozga.

Dijagnoza morbila se postavlja na osnovu kliničke slike i otkrivanjem antitela u krvi. Specifična terapija morbila ne postoji. Njena pojava i komplikacije mogu se sprečiti, vakcinacijom dece od dvanaestog meseca starosti, zahvaljujući kojoj je veliki broj slučajeva u prošlosti značajno smanjen. U većini zemalja bolest podleže obaveznom prijavljivanju.

Neprihvatljivo je slušati činjenicu da deca i odrasli umiru od bolesti protiv kojih postoje bezbedne i pristupačne vakcine, tvrdi Vitenis Andrijukaitis, zdravstveni komesar Evropske unije. Virus malih boginja je veoma zarazan i širi se direktnim kontaktom i kroz vazduh. Zaštita se može dobiti sigurnom i efikasnom vakcinom, ali zbog „rupe” u imunizaciji beba, ovaj virus je i dalje jedan od najčešćih uzroka smrti među decom širom sveta.

Delovi teksta: Večernje novosti, Niške novine, Wikipedia

Povezane vesti
Pročitajte i ovo

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...