Nišlija uhapšen u Hrvatskoj ĆUTI O BANDI KRIJUMČARA

Objavljeno: 06 juna 2018

Nišlija Nebojša Marinković (59), koji je prošle nedelje uhapšen prilikom krijumčarenja 30 migranata u Hrvatskoj, odbio je da iznese odbranu od optužbi za međunarodni šverc i pokušaj ubistva policajaca, saznaje “Blic”.

U slučaju o kom danima bruje hrvatski mediji, pomenuti Srbin uhapšen je u Donjem Srbu u Hrvatskoj i osumnjičen da je kombijem krijumčario 30 migranata prema Italiji, ali i za pokušaj teškog ubistva policajaca. Njemu je dva dana nakon hapšenja sudija u Karlovcu odredila jednomesečni pritvor. Pritvor mu je određen, kako navode hrvatski mediji, po tri osnova: zbog opasnosti od bekstva, da ne ponovi delo, te zbog “posebno teških okolnosti dela”.

Informacije kojima raspolažu hrvatski mediji kažu da je krijumčar navodno pripadnik organizovane grupe koja švercuje migrante preko Srbije do Austrije i Italije. Tome u prilog govori i saopštenje karlovačkog tužilaštva, u kom se tvrdi da se o švercu migranata dogovorio sa još najmanje dve osobe. Nišlija se sumnjiči i da se 30. maja zaleteo kombijem punim migranata na pripadnike policije, a potom pobegao.

Hrvatska policija veruje da se Marinković u sredu oko 22 sata, upravljajući kombi vozilom austrijskih registarskih tablica, u dva navrata oglušio na svetlosna i zvučna upozorenja policije da se zbog kontrole zaustavi, a potom u predelu Raštele, izbegavajući blokadni punkt i bez namere zaustavljanja, vozilo usmerio prema policajcima. Smatra se da je to učinio da bi begom od policije prikrio da u tovarnom prostoru prevozi 30 migranata iz Iraka i Avganistana.

On je, potom, dezorijentisan, gladan i iscrpljen nađen u šumi kilometar i po od mesta odakle je pobegao. Sumnja se da se gotovo 36 sati krio u pograničnom području, piše zagrebački “Večernji list”. Policajcima je, kako navodi ovaj list, rekao kako se vraćao u Srbiju da bi negde napunio mobilni telefon i pozvao svoje. Prema navodima tužilaštva, migrante je pokupio kombijem kod Donjeg Lapca gde su oni peške prešli granicu. Za dalji prevoz uzeo im je 200 evra po osobi, odnosno ukupno 6.000 evra.

Nišliji je u međuvremenu određen advokat po službenoj dužnosti. “Blic” je juče razgovarao sa Džonom Matekom, advokatom koji će zastupati Marinkovića u nastavku procesa. On je za naš list potvrdio da se njegov branjenik pred tužiocem branio ćutanjem.

– Ne smatra se krivim za dela koja mu se stavljaju na teret, branio se ćutanjem. U ovoj fazi mu je određen pritvor na koji smo uložili žalbu jer smatramo da bi trebalo da se brani sa slobode – kaže Matek. On je dodao da je Marinković u kontaktu sa srpskom ambasadom, te da očekuje da će ga porodica posetiti u narednim danima.

U međuvremenu, prema rečima ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Davora Božinovića, migranti koji su se nalazili u Marinkovićevom kombiju smešteni su u Zagrebu i Zadru.

Policajci ranili migrante

Hrvatska javnost uznemirena je i zbog činjenice da je prilikom hapšenja Marinkovića policija pucala na kombi i tom prilikom ranila dvoje dece migranata. Graničari su, inače pucali na kombi kako bi probušili gume i zaustavili vozilo, ali su umesto točkova pogodili gepek u kom su se nalazili migranti.

Izvor: Blic, piše: M. Jovićević

Povezane vesti
Pročitajte i ovo

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...