SINIŠA MALI NOVI MINISTAR FINANSIJA REPUBLIKE SRBIJE

Objavljeno: 30 maja 2018

Novoizabrani ministar finansija Siniša Mali kaže za RTS da ima velike planove za Srbiju i dodaje da mu je najveći izazov na novoj funkciji da privredni rast bude što viši.

Siniša Mali, foto: youtube
Siniša Mali, foto: youtube

Siniša Mali je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da mu je jedan od planova da održi makroekonomsku stabilnost te da se udeo javnog duga u BDP-u smanji ispod 50 odsto.

Kaže da je stupanje na funkciju ministra finansija drugačija vrsta izazova nego stupanje na mesto gradonačelnika Beograda, jer je finansijska situacija tada u Beogradu bila drugačija nego finansijska situacija u Srbiji danas.

„Kao gradonačelnik nasledio sam rekordni dug Beograda, milijardu i dvesta miliona, rekordan deficit od 20 odsto. U protekle četiri godine smo se dobro nosili sa tim, budžet grada je stabilizovan. Republika ima drugačije trenutno stanje – naše javne finansije su stabilizovane, tri godine unazad imamo suficit, učešće javnog duga nam je ispod 60 odsto, a bilo je preko 70 pre nekoliko godina“, napominje Mali, koga je ranije danas Skupština Srbije izabrala za ministra finansija.

Siniša Mali kaže da, „uz sve dužno poštovanje prema prethodnicima“, posao ministra finansija nije da sačuva državnu kasu, već da je uveća kako bismo, dodaje, deci obezbedili bolju budućnost.

Cilj je, ističe, da budžet bude što veći.

„Najveći izazov mi je da stopa ekonomskog rasta bude što viša. Sjajna je vest za građane Srbije stopa od 4,5 odsto, želimo da tako bude i nadalje. Želim nove kilometre auto-puteva, nove fabrike, da smanjujemo nezaposlenost. Hoću da se borim za svako novo radno mesto. Moja dužnost će biti da obezbedim novac za sve to u budžetu. Sve se meri time koliko je životni standard veći“, naglašava ministar.

Ukazuje da ima mesta za povećanje plata u javnom sektoru zahvaljujući, kako kaže, odgovornoj politici vođenoj u prethodnom periodu.

„Mislim da je fer da oni koji su podneli teret reformi vide korist od reformi. Predsednik Vučić je najavio ukidanje zakona o privremenom umanjivanju penzija, kao i povećanje penzija za one koji primaju ispod 25.000 dinara. U narednih nekoliko meseci očekuje nas razgovor sa MMF-om o povećanju plata“, navodi ministar finansija.

Odgovarajući na pitanje kako se nosi sa kritikama opozicije, Mali je rekao da mu one uopšte ne smetaju.

„Kada bih se bavio kritikama, ne bih radio ovaj posao, za koji sam plaćen. Na kritike ću odgovarati rezultatima rada. Građani Beograda su rekli šta misle o tim kritikama na izborima u Beogradu. Sa istim žarom baviću se i Srbijom i problemima Srbije. Ova zemlja treba da bude zemlja u kojoj će naša deca ostvariti svoje snove, a ne da putuju u ‘neke Australije'“, ističe Mali.

Izvor: mondo.rs

Povezane vesti
Pročitajte i ovo

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Nis: Mislim da je novinar ovde pre glup ko noc......
Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...