Počinje izrada kovanica sa likom Nikole Tesle i za tržište Amerike

Objavljeno: 06 feb 2018

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i predsednik kompanije „Mish International Monetary Inc“ Robert Miš potpisali su danas Okvirni sporazum između NBS i te američke kompanije kojim se uspostavlja poslovna saradnja na polju numizmatike, a čiji rezultat će biti izrada numizmatičkog novca s likom Nikole Tesle.

Predstavnici NBS i kompanije „Mish International Monetary Inc“ započeli su preliminarne razgovore u junu 2016. godine o mogućnostima komercijalne saradnje na projektu proizvodnje serije srebrnih i zlatnih kovanica različitih veličina i kvaliteta, posvećenih Nikoli Tesli.

– Tokom važenja ovog sporazuma NBS će izrađivati 210.000 komada kovanica godišnje u skladu sa odobrenim dizajnom, a na osnovu zaključenih pojedinačnih ugovora koji su predviđeni Okvirnim sporazumom. Okvirni sporazum se zaključuje na period od pet godina, tako da je ukupni očekivani tiraž okom milion komada kovanica. U početnoj fazi izrađivaće se srebrne kovanice za čiju izradu će srebrne rondele (kružne metalne pločice na kojima se izrađuju lice i naličje kovanice) obezbediti kompanija „Mish International Monetary Inc“, koja preuzima sve rizike u vezi sa cenom srebra, marketingom, uvozom rondela, izvozom gotovog proizvoda – kažu u Narodnoj banci Srbije.

Inače, Narodna banka Srbije – Zavod za izradu novčanica kuje srebrnjake u skladu sa usvojenim idejnim rešenjem, koje je utvrđeno u skladu sa Zakonom o NBS (oznaka nominalne vrednosti, oznaka banke emitenta, obeležja države emitenta, izgled lica i naličja).

– Pri tome je avers jedinstven svih pet godina važenja sporazuma – lik Nikole Tesle, i ne menja se, dok će se na reversu obeležja menjati i na njemu će biti izumi Nikole Tesle. Predviđeno je da se revers menja svake godine, odnosno da bude najmanje pet takvih izmena, što znači da će biti zastupljeno najmanje pet izuma Nikole Tesle – objašnjavaju u centralnoj banci.

Saradnjom NBS i kompanije „Mish International Monetary Inc“ promoviše se srpski novac, istorija i znamenite ličnosti na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država, s obzirom na to da se Nikola Tesla, vizionar srpskog porekla, ubraja u red izuzetnih ljudi čiji je naučni doprinos opšte poznat, jer su njegova dela izmenila svet.

Određena promotivna količina kovanica biće od juna dostupna i na domaćem tržištu.

Izvor: Blic (Danijela Nišavić)

Povezane vesti
Pročitajte i ovo

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...