EKONOMIJA: Javni dug smanjen za skoro 900 miliona evra u jednom danu

Objavljeno: 06 dec 2018

Srbija je smanjila javni dug za milijardu i 30 miliona dolara, rekao je za RTS ministar finansija Siniša Mali i dodao da je na taj način učešće javnog duga u BDP-u samo u jednom danu smanjen za dva odsto – sa 56,1 na 54,1 odsto.

Ilustracija, zastava Srbije, shutterstock
Ilustracija, zastava Srbije, shutterstock

Javni dug od milijardu i 30 milona dolara nije vraćen iz novih kredita i refinansiranja, istakao je u izjavi za RTS Siniša Mali.

„Vratili smo milijardu i 30 miliona dolara i to je primer odgovorne ekonomske politike. Politike kojom želimo da se rešimo tih starih skupih kredita na taj način da stabilizujemo naše javne finansije i stvorimo osnovu za dalji rast srpske privrede“, naglašava Mali.

„To je neka efektiva finansijska ali uglavnom su to kada je država u pitanju hartije od vrednosti i otplata od milijardu će značiti do kraja godine pad od 54 odsto. Do kraja sledeće godine očekuje se da taj dug padne ispod 50 odsto BDP-a. Zavisi i od rasta BDP-a i finansijskog računa“, objašnjava ekonomista Miladin Kovačević.

Dobra baza za budući rast privrede jeste rast stranih direktnih investicija i izvoza. Ono što je loše, upozoravaju ekonomisti jeste ponovo brži rast izvoza od uvoza. Kada je reč o budžetu dobru računicu mogla bi donekle da pokvari prištinska taksa – ako potraje celu godinu.

„Ukoliko bi efekat bio prepolovljavanje ovog suficita u razmeni, onda je vrlo lako izračunati da bi u 2019. zabeležili pad BDP-a od 0,5 poena“, kaže saradnik MAT-a Ivan Nikolić.

Odluku Prištine ekonomisiti ocenjuju kao potez na sve ili ništa, pa i na svoju štetu, jer od 2104-te godine izvoz sa Kosova u Srbiju raste godišnje po stopi od 40 odsto a srpskog u pokrajinu 10,7 procenata.

Izvor: RTS

Povezane vesti
Pročitajte i ovo

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...