-

Da li će biti povećanje plata

Objavljeno: 02.07.2017 · Ukupan broj komentara: 0

Da bi država mogla da poveća plate u javnom sektoru i penzije, potrebno je da rast privrede bude minimum 3,5 odsto BDP-a, minus u državnoj kasi ispod jedan odsto, drastično niži javni dug i mnogo veće investicije.

Ilustracija, foto: pinimg.com

Ilustracija, foto: pinimg.com

Ovo je mišljenje domaćih ekonomskih analitičara i poklapa se sa stavom koji je u svom ekspozeu iznela nova premijerka Srbije Ana Brnabić. Naime, predsednica Vlade Srbije navela je kao jedan od prioriteta kabineta nastavak ekonomskih reformi i rigorozne kontrole trošenja novca.

 – Opšti deficit države treba da bude ispod jedan odsto. Takođe, očekujem stalni godišnji rast BDP-a od 3,5 odsto, kroz povećanje investicija, izvoza robe i usluga i smanjenja udela javnih rashoda. A sa daljim rastom ekonomije, očekujem i da se spusti javni dug na 60 odsto BDP-a. To bi stvorilo prostor za veće plate i penzije – naglasila je Brnabićeva.

Iako je naglasila da je „važno da se u javnim finansijama zadrži red”, nova premijerka je rekla će njena vlada „povećati plate u javnom sektoru”. Doduše, ona nije precizirala kada se to može očekivati.

S druge strane, pojedini analitičari ističu da rast plata i penzija nije realan u naredne dve do tri godine, iako su svi slažni oko ekonomskih uslova koji su za to neophodni. Tako ekonomista Ljubomir Madžar kaže da nije još došlo vreme za rast plata i penzija.

– Najvažniji razlog je i dalje visok javni dug države koji je iznad 70 odsto BDP-a, i treba ga spustiti. Takođe, smanjenje deficita u budžetu je rezultat jednokratnih faktora koji se najverovatnije neće ponoviti. Naplaćena su neka potraživanja budžeta iz prethodnih godina, a imali smo sreće i sa niskim kamatama, cenom energenata i opštim uslovima u regionu i Evropi – navodi Madžar.

Ekonomista Mlađen Kovačević ne veruje da će Srbija ove godine imati rast privrede od tri odsto.

– To je jedan od najvažnijih parametara koji bi omogućili povećanje plata i penzija. Takođe, ove godine treba vratiti dobar deo uzetih kredita. To znači da treba da se zadužimo za isti taj iznos kako bi se budžet održao. A onda nastaje problem jer javni dug raste – kaže Kovačević.

I on se slaže da su za rast plata i penzija potrebne veće stope rasta privrede, iznad tri odsto BDP-a godišnje, kao i znatno niži javni dug.

Prema rečima stručnjaka za strane investicije Milana Kovačevića, ključni faktori za eventualno razmatranje povećanja plata i penzija su MMF i Fiskalni savet.

– Još uvek ne znamo da li ćemo imati novi aranžman sa MMF-om, a oni su kontrolori naših finansija. Takođe, i Fiskalni savet kome je istekao mandat. Premijerka se najjasnije odredila prema daljem radu vlade. Veliki problem koji imamo, a to su ogromni gubici javnih preduzeća, nije pominjala – naglašava Kovačević.

(Blic, S. Gavrić)

Vaš komentar »

Komentari
 • zm:

  Pa gde nađoste u naslovu, da bode oči, da napišete "metkove" ???...

 • Mislilac:

  Tacno je da je najpovoljniji. U Nis je karta 300 ili 350 na Cair, na vojni je 15...

 • karach:

  i mi li pederi postadomo...

 • Miki USA:

  Super vam je muzika slusam vas redovno i pozdrav iz Cikaga. Najbolji ste radio....

 • delija:

  epa nisam znao fala...