Nacionalni Portal otvorenih podataka startovao danas

Objavljeno: 13 okt 2017

Nacionalni Portal otvorenih podataka krenuo je sa radom danas, a ovaj portal će biti centralno mesto na kome državni organi Srbije objavljuju informacije. Premijerka Ana Brnabić rekla je da je ovaj portal važna inicijativa za privredu Srbije, održivi dinamičan razvoj, efikasnost i transparentnost javne uprave, kao i za borbu protiv korupcije.

Ministarka Ana Brnabić, foto: Marko Miladinović

Pozivam sve organe u okviru vlade Srbije i generalno sve državne organe i institucije da pristupe otvaranju svojih podataka, kao i lokalne samouprave. To će biti jako važno i ja kao predsednica vlade imam neku mogućnost da utičem na otvaranje podataka tako da imate punu otvorenost za saradnju od strane vlade da u narednom periodu radimo na ovome – navela je Brnabić.

Ona se zahvalila svima koji su učestvovali u stvaranju i impelemtaciji Portala otvorenih podataka.

Ovo je jako važna i izazovna oblast. Digitalizacija, inovacije i podrške start-up inovacinom kompanijama i inforamcionim tehnologijama u državnoj upravi kojima se Srbija polako, ali sigurno okreće – rekla je Brnabić.

Premijerka je istakla ulogu Svetske banke, Fonda za dobru upravu Velike Britanije, Ssvedske agencije za međunarodni razvoj (SIDA), kao i UNDPI i novostvorene Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Ova kancelarija je jedna od stvari koje smo uradili za 100 dana vlade, a svi zajedno smo radili na ovome. Program Otvoreni podaci – otvorene mogućnosti ukupno će imati vrednost milion dolara. Veliki posao je urađen, ali je i veliki posao pred nama – rekla je Brnabić.

Izvor: Tanjug

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

: Vratiti smrtnu kaznu za ubice....
mentor max: Daleko je on od ove pozicije,neće nikada ni biti ...
Marijana: Koju kaznu prepisati licima koja su ubila čoveka?...
Nargilica: Sofija jeste jedno od najpopularnijih imena pogoto...
Oliver: Taman, pred beogradske izbore....
Dragan: Zasto je Darko Bulatovic malo zastupljen u vasem l...
Simfoniski: Sta bre vise maltretirate ove jadne ljude sto rade...
mekani: mnogo strasno izgleda.......
Miroslav: Imate veoma bogat sajt i cak sta vise, imate veoma...
marko deka: Ako sns bude ispod 33% u Beogradu to je veliki usp...