Na Vaskrs obavezno idite na pričešće: Jedina prilika u godini da ovo učinite za svoju porodicu!

Objavljeno: 12 apr 2017
Ako imate u planu da se pričestite na veliki praznik, danas je poslednji dan da počnete da postite. Bliži nam se najveći hrišćanski praznik, Vaskrs, što ujedno znači da se i Veliki post polako bliži kraju.
Crkva u Niškoj Banji, foto: M.S. / Niške novine

Tokom prethodnih šest nedelja, vernici su imali priliku da se pričeste svakog vikenda, a sada je ostala još samo jedna šansa – dan Hristovog vaskrsenja.

Zašto treba da se pričestite na Vaskrs

Kao što već verovatno znate, u pitanju je najveći hrišćanski praznik, a veruje se da je tog dana Božija blagodat najveća, pa je zbog toga dobro da se pričestite i molite za zdravlje i dobrobit svojih najmilijih baš na ovaj dan.

Kažu da će toga dana sve vaše molitve biti uslišene, pa iskoristite priliku da se pomolite za svoju dece, partnera, roditelje, rođake, i oproštenje njihovih grehova, ukoliko mislite da ima potrebe.

Kako se pripremiti za pričešće?

Prvi korak je post. Ako planirate da se pričestite na Vaskrs, već danas morate da počnete da postite, i to na vodi. U nekim situacijama, sveštenik će vam dati blagoslov za pričešće čak iako niste postili celu sedmicu na vodi, samo je potrebno da mu otkrijete razloge i zamolite da vam dopusti da se pričestite.

Sledeći korak je ispovest. Pričešće po pravilu nije moguće bez prethodne ispovesti, a to možete da uradite u dogovoru sa sveštenikom u terminu koji vam odgovara ili na sam dan pričešća, kada jedan od sveštenika ispoveda tokom liturgije. OVDE pročitajte kako da se pripremite za ispovest!

U danima pred pričešće se molite, pomirite se ako ste se sa nekim posvađali, uzdržavajte se od nepriličnih razgovora i mesta…

Veče pred pričešće pročitajte molitve koje se izgovaraju pred Sveto pričešće, a koje možete da pronađete u svakom molitveniku.

Ujutro pročitajte jutarnje molitve pred pričešće i sa mirom pođite na liturgiju. Sveštenik će pred kraj liturgije pročitati molitvu u ime svih prisutnih za oproštaj grehova i pričešće, a zatim početi da pričešćuje vernike Časnim darovima – hlebom (telom Hristovim) i vinom (krvlju Hristovom).

Formiraće se red za pričešće, a kada vi budete na redu, glasno recite svešteniku svoje ime, a on će vas pričestiti Časnim darovima.

Povezane vesti
Pročitajte i ovo

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Nis: Mislim da je novinar ovde pre glup ko noc......
Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...