Modernizacija sistema kontrole letenja vredna 45 miliona evra

Objavljeno: 03 maj 2018

Kredit od 45 miliona evra koji je Evropska investiciona banka odobrila Kontroli letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) biće iskorišten za modernizaciju kako bi se ispunili evropski standardi i uspostavilo jedinstveno evropsko nebo, kaže direktor SMATSA-e Predrag Jovanović.

Foto: alimages.it / ilustracija
Foto: alimages.it / ilustracija

On je naglasio da modernizacija treba da obezbedi unifikaciju sistema i opreme svih kontrola letenja u Evropi, da unapredu bezbednost vazdušnog saobraćaja, poveća kapacitet, efikasnost, ekonomičnost, da bolje saobraćajno poveže region i da ublaži negativne efekte koji vazdušni saobraćaj ima po životnu sredinu.

– Kredit smo dobili pod veoma povoljnim uslovima zahvaljujući dobrom rejtingu Srbije i Crne Gore. Za taj ugovor nije tražena garancija država i kredit ne predviđa penale za nepovučena sredstva. Povlači se četiri godine, zatim slede četiri godine grejs petrioda, pa deset godina za otplatu – rekao je Jovanović za TV Prva.

Govoreći o tehničkom kvaru na softverskom sistemu Evrokontrola u Briselu, koji se dogodio početkom aprila, on je rekao da se u vazduhoplovstvu primenjuje najmodernija tehnologija, ali da se takvi kvarovi dešavaju.

– Otkazao je centralni računar u Briselu, izgubljeni su podaci o nekoliko desetina hiljada letova koji su bili u planu da se ostvare tog i narednog dana. Oni koji su bili u vazduhu bili su na vezi sa kontrolama letenja, tako da bezbednost nijednog trenutka nije bila ugrožena – pojasnio je Jovanović.

Kasnili su mnogio letovi u Evropi, a direktor SMATSA pojašnjava da svaki let mora da bude u računaru da bi mogao da poleti i da se prati. U Srbiji je zbog toga kasnilo desetak letova, a zaostanci su bili 30 do 40 minuta.

Jovanović kaže da se potpisivanjem koncesije za Aerodrom „Nikola Tesla“ očekuje da bude povećan broj letova. On je podsetio da je u vazdušnom prostoru Srbije i Crne Gore prošle godine bilo 650.000 letova, a da je maksimum bio 3.000 letova u jednom danu.

– Trend porasta se nastavlja po stopi od četiri do pet odsto, što nije malo. Očekujemo veći porast zahvaljujući dolasku koncesionara na Aerodrom „Nikola Tesla“ – rekao je Jovanović.

On je podsetio da je prošle godine u vazdušnom prostoru Evrope obavljeno 10,6 miliona letova, a najviše letova je bilo 30. juni kada je obavljeno 30.000 letova.

Izvor: Blic / Tanjug

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...
CRISTIANO: PRAVILNO IME BI BILO ''ALBANSKA REPUBLIKA MAKEDONI...
neimenovano: ja hocu daimam takve oci ja imam svetlo zelene...
Mikica: Bravo za naše mlade Nišlije , svaka čast , treb...
mira: Poljoprivrednicima je potrebno mnogo da se pomogne...
Lepoja: Mi bolje predsednika nismo imali u poslednje 50 go...