Modernizacija sistema kontrole letenja vredna 45 miliona evra

Objavljeno: 03 maj 2018

Kredit od 45 miliona evra koji je Evropska investiciona banka odobrila Kontroli letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) biće iskorišten za modernizaciju kako bi se ispunili evropski standardi i uspostavilo jedinstveno evropsko nebo, kaže direktor SMATSA-e Predrag Jovanović.

Foto: alimages.it / ilustracija
Foto: alimages.it / ilustracija

On je naglasio da modernizacija treba da obezbedi unifikaciju sistema i opreme svih kontrola letenja u Evropi, da unapredu bezbednost vazdušnog saobraćaja, poveća kapacitet, efikasnost, ekonomičnost, da bolje saobraćajno poveže region i da ublaži negativne efekte koji vazdušni saobraćaj ima po životnu sredinu.

– Kredit smo dobili pod veoma povoljnim uslovima zahvaljujući dobrom rejtingu Srbije i Crne Gore. Za taj ugovor nije tražena garancija država i kredit ne predviđa penale za nepovučena sredstva. Povlači se četiri godine, zatim slede četiri godine grejs petrioda, pa deset godina za otplatu – rekao je Jovanović za TV Prva.

Govoreći o tehničkom kvaru na softverskom sistemu Evrokontrola u Briselu, koji se dogodio početkom aprila, on je rekao da se u vazduhoplovstvu primenjuje najmodernija tehnologija, ali da se takvi kvarovi dešavaju.

– Otkazao je centralni računar u Briselu, izgubljeni su podaci o nekoliko desetina hiljada letova koji su bili u planu da se ostvare tog i narednog dana. Oni koji su bili u vazduhu bili su na vezi sa kontrolama letenja, tako da bezbednost nijednog trenutka nije bila ugrožena – pojasnio je Jovanović.

Kasnili su mnogio letovi u Evropi, a direktor SMATSA pojašnjava da svaki let mora da bude u računaru da bi mogao da poleti i da se prati. U Srbiji je zbog toga kasnilo desetak letova, a zaostanci su bili 30 do 40 minuta.

Jovanović kaže da se potpisivanjem koncesije za Aerodrom „Nikola Tesla“ očekuje da bude povećan broj letova. On je podsetio da je u vazdušnom prostoru Srbije i Crne Gore prošle godine bilo 650.000 letova, a da je maksimum bio 3.000 letova u jednom danu.

– Trend porasta se nastavlja po stopi od četiri do pet odsto, što nije malo. Očekujemo veći porast zahvaljujući dolasku koncesionara na Aerodrom „Nikola Tesla“ – rekao je Jovanović.

On je podsetio da je prošle godine u vazdušnom prostoru Evrope obavljeno 10,6 miliona letova, a najviše letova je bilo 30. juni kada je obavljeno 30.000 letova.

Izvor: Blic / Tanjug

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...
CRISTIANO: PRAVILNO IME BI BILO ''ALBANSKA REPUBLIKA MAKEDONI...
neimenovano: ja hocu daimam takve oci ja imam svetlo zelene...
Mikica: Bravo za naše mlade Nišlije , svaka čast , treb...