Ministarstvo pravde raspisuje KONKURS ZA POSAO: Upražnjena 44 JAVNOBELEŽNIČKA mesta

Objavljeno: 06 jula 2018

Ministarka pravde Nela Kuburović obišla je javnobeležničku kancelariju Nikole Milišića u Subotici i istakla da će tokom nedelje biti raspisan novi konkurs za popunjavanje upražnjenih javnobeležničkih mesta za područje 34 osnovna suda.

Ilustracija zastava Srbije, foto: pixabay.com
Ilustracija zastava Srbije, foto: pixabay.com

– Verujemo da će po okončanju tog konkursa konačno sva mesta u Srbiji koja do sada nisu imala, dobiti javne beležnike, i da će sami građani u tim sredinama imati koristiti od njihovog rada – rekla je ministarka i dodala da danas postoji još 44 upražnjena javnobeležnička mesta.

Ministarka je podsetila da pored toga što se Ministarstvo pravde trudi da ubrza rad sudova uspostavljanjem elektronske razmene podataka, ono radi na jačanju infrastrukture, jer, kako je istakla, dobri uslovi rada omogućuju i skraćenje sudskih postupaka.

Kuburović je naglasila da je Ministarstvo pravde, zajedno sa razvojem Pravosudnog informacionog sistema, podjednako radilo kako na unapređenju rada sudova, tako i javnih izvršitelja i beležnika i omogućilo je svima da budu korisnici PIS-a, odnosno da imaju mogućnost pristupa elektronskim podacima različitih organa koji su im neophodni tokom rada, poput baza podataka MUP-a, Agencije za privredne registre, ili uvida u matične knjige umrlih, večanih i rođenih.

– To je neophodno za rad beležnika, s obzirom na to da su oni danas nadležni da sprovode ostavinske postupke, jer samim pristupom tim podacima elektronskim putem i te kako se ubrzava i rad beležnika, ali i rad sudova – istakla je Kuburović.

Ministarka pravde Srbije naglasila je da javni beležnici od 1. jula imaju novu dužnost – prema Republičkom geodetskom zavodu, s obzirom na to da je počela primena novog Zakona o upisu u katastar nepokretnosti.

– Upravo javni beležnici će biti osnovna kontakt tačka za upis prava svojine u katastar nepokretnosti – naglasila je Kuburović.

Kuburović je ukazala da upravo zahvaljujući novim izmenama zakona, građani su oslobođeni višestrukog odlaska na šaltere, a da će javni beležnici biti ti koji prikupljaju podatke i katastru elektronskim putem dostavljaju overene ugovore o prometu nepokretnosti.

Izvor: Srbijadanas.com

Povezane vesti
Pročitajte i ovo

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Nis: Mislim da je novinar ovde pre glup ko noc......
Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...