Brnabić: Vlada dala saglasnost za produženje ugovora za 36 zaposlenih niškog aerodroma

Objavljeno: 07 maja 2018

Premijerka Ana Brnabić potvrdila je danas da je vladina Komisija dala saglasnost za produženje ugovora za 36 zaposlenih niškog aerodroma, te da joj nije jasno kako uprava Aerodroma „Konstantin Veliki“ nije informisana o tome.

Premijerka Ana Brnabić, foto: Marko Miladinović

– Vladina Komisija dala je odobrenje prošle nedelje. Nisam sigurna kako uprava nije informisana. Juče smo potvrdili da je takva odluka doneta – rekla je Brnabić odgovarajući na pitanje novinara kako je moguće da saglasnost nije stigla.

– Da postoji e-uprava dobili bi je odmah, a ovako putuje u papiru – primetila je premijerka i ponovila da je „Komisija, bez daljenjeg, donela odluku“, i to pozitivnu.

Kako je Tanjug juče izvestio, Komisija je tu saglasnost dala na sednici u petak 27. aprila.

Udruženje Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) juče je saopštila da je 35 zaposlenih na niškom aerodromu ostalo bez posla, jer Vlada Srbije nije dala saglasnost za produženje njihovih ugovora, što su demantovali u vladi.

NKD se inače pozvalo na tvrdnje radnika JP Aerodrom da je poslovodstvo aerodroma na vreme uputilo zahtev gradskim vlastima, ali nedostaju informacije o tome da li je taj zahtev, u skladu sa procedurom, prosleđen Vladi Srbije.

Iz Kabineta niškog gradonačelnika saopštili su u međuvremenu da je reč o onim radnicima koji „prekoračuju zakonski limit od 10 odsto od ukupnog broja zaposlenih na neodređeno vreme“ i za koje je Komisija Vlade Srbije i ranije, u više navrata, davala saglasnost za produženje ugovora.

– Grad Niš uz pomoć Vlade Srbije uložio je ogromne napore da se uspostavi vazdušni saobraćaj na niškom aerodromu pa čudi, a još više zabrinjava, pokuššaj da se na ovakav način, koji najviše šteti zaposlenima i samom JP Aerodrom Konstantin Veliki, obmane javnost i unose bespotrebna sumnja da će 36 porodica ostati bez egzistencije i da će funkcionisanje ovog JP biti dovedeno u pitanje – navedeno je u saopštenju.

S druge strane u Aerodromu kažu da im još uvek nam nije stiglo odobrenje Komisije Vlade Srbije.

– Ali očekujemo da se to svakog trenutka desi, tačnije, da nam Grad Niš to dostavi kao formalni podnosilac zahteva – kažu.

Napominju da su svi ovi zaposleni nosioci određenih licenci i sertifikata zavisno od vrste radnog mesta, te da se ne radi o „novom zapošljavanju“ kako se to pisalo u nekim medijima.

– Radi se o radnicima na određeno vreme, tačnije, o angažovanju većeg broja radnika od zakonom propisanih 10 procenata u odnosu na broj radnika na neodređeno vreme. Zbog ekstremno velikog povećanja obima poslovanja već skoro godinu dana Aerodrom, uz saglasnost Grada Niša i Komisije Vlade Srbije angažuje veći broj radnika na određeno vreme od zakonom propisanog procenta – navode sa niškog aerodroma.

Do sada je u tri navrata produžavana saglasnost bez ikakvih problema, podsećaju iz „Konstantina“.

JP Aerodrom Niš, u Programu poslovanja za 2018. godinu, a koji je usvojila Skupština Grada Niša, planirao je zapošljavanje 30 radnika na neodređeno vreme.

Ponovo šalju zahtev

Grad je svojom odlukom o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru odobrio tih 30 radnih mesta, tako da će, kažu za Tanjug u „Konstantinu“, posle davanja saglasnosti na novu Sistematizaciju radnih mesta od strane Gradskog veća – ponovo biti upućen novi zahtev vladinoj Komisiji na razmatranje.

– To je jedini način da se kvalitetno prevaziđe problem sa stalnim potrebama za radnom snagom na aerodromu i izbegnu komplikovani administrativni postupci na svaka četiri meseca, koji opterećuju i Komisiju i Grad Niš i JP Aerodrom Niš – poručuju sa niškog aerodroma.

Većina radnika koji su angažovani na određeno radno vreme i za koje je tri puta dobijano saglasnost za produženje ugovora o radu, na ovaj način će, ističu, dobiti stalni radni odnos.

„Očekujemo da će se na sledećoj sednici Gradskog veća dati saglasnost na Sistematizaciju, te da će se pomenuta procedura odmah pokrenuti“.

Ne žele da krše zakon

Sa aerodroma napominju da to preduzeće nije moglo produžiti ugovore 30. aprila ove godine jer, objašnjavaju, bez saglasnosti Komisije „to predstavlja direktno kršenje Zakona sa ozbiljnim posledicama po javno preduzeće“.

Kažu da ne žele da komentarišu aktivnosti nevladinih organizacija, odnosno, Udruženja Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD) koja je juče saopštila da je 35 zaposlenih na niškom aerodromu ostalo bez posla.

– Ali je nesporna činjenica da je ova situacija izazvala veliko nezadovoljstvo i nesigurnost kod svih radnika JP Aerodrom Niš, naročito kod onih koji su direktno ugroženi neprodužavanjem ugovora. Sa velikim olakšanjem smo primili vest da je ovaj administrativni problem rešen – poručuju sa niškog aerodroma.

Podsećaju da Aerodrom zapošljava 90 radnika na neodređeno i 10 radnika na određeno vreme, a da se po potrebi angažuju i agencije za „određene poslove sporednih delatnosti“.

Izvor: Tanjug

Povezane vesti
Pročitajte i ovo

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Nis: Mislim da je novinar ovde pre glup ko noc......
Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...