AKTIVIZAM ILI VANDALIZAM?

Objavljeno: 07 nov 2017

Kao odgovor gradskoj vlasti povodom renoviranja Kazandžijskog sokačeta, čime je došlo do uklanjanja granitne kocke sa šetališta, niški građanski aktivisti odlučili su da prefarbaju zidine niške Tvrđave, i tim putem doprinesu “lepšem i modernijem izgledu grada“.

foto: ilustracija
foto: ilustracija

Svoj bunt povodom, kako kažu, lošeg ophođenja gradske vlasti prema istorijskim znamenitostima Niša, odlučili su da iskažu “sređivanjem“ Tvrđave bojenjem njenih zidova u roze. Aktivisti dalje ističu i da bi se, nakon toga, obratili i stručnjacima koji su radili rasvetu fasade Narodnog pozorišta u Nišu kako bi isto to uradili i na Tvrđavi.

Sa adekvatnim molerskim kapicama na glavama, niški aktivisti krenuli su u svoje “jesenje sređivanje grada“ obezbedivši se prethodno svom potrebnom opremom i materijalom. Roze boju izabrali su, kažu, jer su utvrdili da je ta boja sveprisutna u našoj zemlji.

Građanski aktivisti pozvali su i građane Niša da im se pridruže u ovoj “borbi protiv starog i zaostalog Niša“, budući da je gradska vlast donela odluku o renoviranju Kopitareve ulice bez bilo kakve javne rasprave.

Tokom ove “borbe protiv starog i zaostalog Niša“ niški građanski aktivisti pripremili su bele panele koje bi bušilicama prikačili na zidine Tvrđave, a potom ih ofarbali u roze.

Međutim, postavlja se pitanje da li je ovo zaista pravi način iskazivanja bunta protiv uništavanja istorijskih znamenitosti grada Niša?

Nije li apsolutno banalno i besmisleno bušiti zidine niške Tvrđave, koja ima kontinuitet od dva milenijuma konstantnog postojanja, kako bi se pokazalo protivljenje narušavanju drugih kulturnih i istorijskih znamenitosti?!

Niška tvrđava je zaštićena zakonom maja 1948., a odlukom Skupštine Srbije, aprila 1979. proglašena je za nepokretno dobro, kao spomenik kulture od velikog značaja.

Ova Tvrđava trenutno spada među najočuvanije utvrde tog tipa u Srbiji, kao i na celom Balkanskom poluostrvu. 

Možda ne zadugo?!

Povezane vesti
Pročitajte i ovo
3 komentara
  1. Pravi zaljubljenik u istoriska znamenja nikad nebi busio zidove ovakvog istoriskog spomenika a kamoli bojio zidove u “ROZE“ pokusavaju samo da sire gey motive nijedna normalna osoba nebi mogla da da ovoliko glup predlog -.- Sprecite to, zaustavite to srknavljenje kulturno istoriskog spomenika, zaustavite sirenje gey trenda. Ionako je stopa mortaliteta u srbiji daleko veca samo nam je jos i sirenje i promovisanje gejeva potrebno a ima ga na svakom koraku na zalost… Bolje da se organizuju i aktiviraju oko sredjivanja i uredjenja tvrdjave ako su ljubitelji istoriskih znamenitosti! Nisam iz Nisa, ali bila bi sramota dozvoliti ovo…

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...