AKTIVIZAM ILI VANDALIZAM?

Objavljeno: 07 nov 2017

Kao odgovor gradskoj vlasti povodom renoviranja Kazandžijskog sokačeta, čime je došlo do uklanjanja granitne kocke sa šetališta, niški građanski aktivisti odlučili su da prefarbaju zidine niške Tvrđave, i tim putem doprinesu “lepšem i modernijem izgledu grada“.

foto: ilustracija
foto: ilustracija

Svoj bunt povodom, kako kažu, lošeg ophođenja gradske vlasti prema istorijskim znamenitostima Niša, odlučili su da iskažu “sređivanjem“ Tvrđave bojenjem njenih zidova u roze. Aktivisti dalje ističu i da bi se, nakon toga, obratili i stručnjacima koji su radili rasvetu fasade Narodnog pozorišta u Nišu kako bi isto to uradili i na Tvrđavi.

Sa adekvatnim molerskim kapicama na glavama, niški aktivisti krenuli su u svoje “jesenje sređivanje grada“ obezbedivši se prethodno svom potrebnom opremom i materijalom. Roze boju izabrali su, kažu, jer su utvrdili da je ta boja sveprisutna u našoj zemlji.

Građanski aktivisti pozvali su i građane Niša da im se pridruže u ovoj “borbi protiv starog i zaostalog Niša“, budući da je gradska vlast donela odluku o renoviranju Kopitareve ulice bez bilo kakve javne rasprave.

Tokom ove “borbe protiv starog i zaostalog Niša“ niški građanski aktivisti pripremili su bele panele koje bi bušilicama prikačili na zidine Tvrđave, a potom ih ofarbali u roze.

Međutim, postavlja se pitanje da li je ovo zaista pravi način iskazivanja bunta protiv uništavanja istorijskih znamenitosti grada Niša?

Nije li apsolutno banalno i besmisleno bušiti zidine niške Tvrđave, koja ima kontinuitet od dva milenijuma konstantnog postojanja, kako bi se pokazalo protivljenje narušavanju drugih kulturnih i istorijskih znamenitosti?!

Niška tvrđava je zaštićena zakonom maja 1948., a odlukom Skupštine Srbije, aprila 1979. proglašena je za nepokretno dobro, kao spomenik kulture od velikog značaja.

Ova Tvrđava trenutno spada među najočuvanije utvrde tog tipa u Srbiji, kao i na celom Balkanskom poluostrvu. 

Možda ne zadugo?!

Slučajne vesti
3 komentara
  1. Pravi zaljubljenik u istoriska znamenja nikad nebi busio zidove ovakvog istoriskog spomenika a kamoli bojio zidove u “ROZE“ pokusavaju samo da sire gey motive nijedna normalna osoba nebi mogla da da ovoliko glup predlog -.- Sprecite to, zaustavite to srknavljenje kulturno istoriskog spomenika, zaustavite sirenje gey trenda. Ionako je stopa mortaliteta u srbiji daleko veca samo nam je jos i sirenje i promovisanje gejeva potrebno a ima ga na svakom koraku na zalost… Bolje da se organizuju i aktiviraju oko sredjivanja i uredjenja tvrdjave ako su ljubitelji istoriskih znamenitosti! Nisam iz Nisa, ali bila bi sramota dozvoliti ovo…

Pošaljite svoj komentar
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Draža: Bravo mito svetski čoveče...
Brt: Decko je iz Svrljiga, nije iz Nisa :-)...
Milena: Tacnije- Decko iz Svrljiga✨👑✨...
🐈: Momak svetskog glasa, za njim šizi cela masa...
: prelepa si...
Cica: Steta sto je slika pacijenta kome se rade hemoroid...
: preslatka ljubim je ljiljanaaaaaaaa...
: Vratiti smrtnu kaznu za ubice....
mentor max: Daleko je on od ove pozicije,neće nikada ni biti ...
Marijana: Koju kaznu prepisati licima koja su ubila čoveka?...