AKTIVIZAM ILI VANDALIZAM?

Objavljeno: 07 nov 2017

Kao odgovor gradskoj vlasti povodom renoviranja Kazandžijskog sokačeta, čime je došlo do uklanjanja granitne kocke sa šetališta, niški građanski aktivisti odlučili su da prefarbaju zidine niške Tvrđave, i tim putem doprinesu “lepšem i modernijem izgledu grada“.

foto: ilustracija
foto: ilustracija

Svoj bunt povodom, kako kažu, lošeg ophođenja gradske vlasti prema istorijskim znamenitostima Niša, odlučili su da iskažu “sređivanjem“ Tvrđave bojenjem njenih zidova u roze. Aktivisti dalje ističu i da bi se, nakon toga, obratili i stručnjacima koji su radili rasvetu fasade Narodnog pozorišta u Nišu kako bi isto to uradili i na Tvrđavi.

Sa adekvatnim molerskim kapicama na glavama, niški aktivisti krenuli su u svoje “jesenje sređivanje grada“ obezbedivši se prethodno svom potrebnom opremom i materijalom. Roze boju izabrali su, kažu, jer su utvrdili da je ta boja sveprisutna u našoj zemlji.

Građanski aktivisti pozvali su i građane Niša da im se pridruže u ovoj “borbi protiv starog i zaostalog Niša“, budući da je gradska vlast donela odluku o renoviranju Kopitareve ulice bez bilo kakve javne rasprave.

Tokom ove “borbe protiv starog i zaostalog Niša“ niški građanski aktivisti pripremili su bele panele koje bi bušilicama prikačili na zidine Tvrđave, a potom ih ofarbali u roze.

Međutim, postavlja se pitanje da li je ovo zaista pravi način iskazivanja bunta protiv uništavanja istorijskih znamenitosti grada Niša?

Nije li apsolutno banalno i besmisleno bušiti zidine niške Tvrđave, koja ima kontinuitet od dva milenijuma konstantnog postojanja, kako bi se pokazalo protivljenje narušavanju drugih kulturnih i istorijskih znamenitosti?!

Niška tvrđava je zaštićena zakonom maja 1948., a odlukom Skupštine Srbije, aprila 1979. proglašena je za nepokretno dobro, kao spomenik kulture od velikog značaja.

Ova Tvrđava trenutno spada među najočuvanije utvrde tog tipa u Srbiji, kao i na celom Balkanskom poluostrvu. 

Možda ne zadugo?!

Slučajne vesti
3 komentara
  1. Pravi zaljubljenik u istoriska znamenja nikad nebi busio zidove ovakvog istoriskog spomenika a kamoli bojio zidove u “ROZE“ pokusavaju samo da sire gey motive nijedna normalna osoba nebi mogla da da ovoliko glup predlog -.- Sprecite to, zaustavite to srknavljenje kulturno istoriskog spomenika, zaustavite sirenje gey trenda. Ionako je stopa mortaliteta u srbiji daleko veca samo nam je jos i sirenje i promovisanje gejeva potrebno a ima ga na svakom koraku na zalost… Bolje da se organizuju i aktiviraju oko sredjivanja i uredjenja tvrdjave ako su ljubitelji istoriskih znamenitosti! Nisam iz Nisa, ali bila bi sramota dozvoliti ovo…

Pošaljite svoj komentar
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...
CRISTIANO: PRAVILNO IME BI BILO ''ALBANSKA REPUBLIKA MAKEDONI...
neimenovano: ja hocu daimam takve oci ja imam svetlo zelene...
Mikica: Bravo za naše mlade Nišlije , svaka čast , treb...
mira: Poljoprivrednicima je potrebno mnogo da se pomogne...
Lepoja: Mi bolje predsednika nismo imali u poslednje 50 go...
: NIJE VAZNA SPOLJASNA, VEĆ UNUTRAŠNJA LEPOTA!!! ...