Zumtobel Group dolazi u Niš

Objavljeno: 02 feb 2017

Iako je Vlada Republike Srbije, od jula 2016. do danas, već uspela da privuče dva velika investitora u Niš, koji će narednih godina zaposliti preko 3.500 radnika sa velikim udelom visokoobrazovanog kadra, a podsetiću vas da su to:

Integrejted mikro-elektroniks (IMI), sa Filipina koji će investirati preko 20 miliona eura i zaposliti najmanje 1250 radnikanemački Leoni koji će u novoj fabrici u Nišu investirati preko 20 miliona eura i zaposliti najmanje 2200 radnikasvakako da vest koja nas je danas obradovala, a koju je saopštio premijer Srbije, Aleksandar Vučić u otvorenom pismu Nišlijama, da će Austrijski Zumtobel investirati u Niš preko 30 miliona eura u izgradnju proizvodnog pogona sa planom za početak proizvodnje u 2018. godini, predstavlja istorijski trenutak za naš Grad.
Ovim se ispunjava obećanje koje je predsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić, dao građanima prilikom sedmodnevnog boravka Vlade u Nišu, da će u Niš dovesti nekoliko svetski poznatih kompanija i vratiti Niš na mesto koje mu pripada, a to je centar i generator budućeg razvoja jugoistoka Srbije. Grad i građani Niša mu se na tome zahvaljuju.
Austrijska kompanija Zumtobel Group jedna je od vodećih u oblasti inovativnih rešenja za rasvetu i proizvodnju pratećih komponenti. Sa tri međunarodno priznata brenda Thorn, Tridonic i Zumtobel, i dve manje poznate marke acdc i Reiss,grupa nudi svojim klijentima širom sveta širok spektar proizvoda i usluga. Grupacija ima 14 proizvodnih pogona na četiri kontinenta i prodajne objekte u oko 90 zemalja, zapošljava preko 7.000 radnika. Zumtobel Group se konstantno širi preuzimanjem drugih brendova, a 2006. grupacija je izašla na berzu. U svetu je poznata kao „Mercedes u svetu najnovijih tehnologija rasvete“. Početkom 2016. godine kompanija Zumtobel donirala je Gradu Beogradu i Gradu Nišu modernu javnu LED rasvetu sa pametnim upravljanjem (u Nišu na lokacijama u ul. Sremska i kod „kamenog mosta“).
Zumtobel Group planira izgradnju fabrike površine oko 40.000m² i da zaposli značajni broj Nišlija, sa velikim udelom visokoobrazovanih kadrova. Za realizaciju planiranog projekta, potrebno je oko 10 ha zemljišta, koje će Republika Srbija i Grad Niš obezbediti u jednoj od Industrijskih zona u Nišu, što će biti predmet daljih dogovora.
Proces donošenja odluke trajao je preko godinu dana. Tokom šest poseta predstavnika kompanije Zumtobel Group Gradu Nišu upoznali smo ih sa komparativnim prednostima Republike Srbije i posebno našeg Grada. Poseban akcenat u pregovorima bio je na industrijskoj tradiciji, potencijalima i planovima za razvoj naučno–tehnološkog parka i industrije naprednih tehnologija u Nišu, odnosno prednostima koje generiše pre svega Univerzitet u Nišu.
Kako je premijer istakao „naši inženjeri, naši radnici i naši mladi inovatori postaju članovi ove velike porodice“ i dolaskom ovih fabrika imaju razlog više da planiraju svoje porodice i svoje karijere nastave u našem gradu.
Na kraju, još jednom se zahvaljujem Aleksandru Vučiću, na ogromnom ličnom naporu da dovede ovog značajnog investitora u naš Niš i omogući otvaranje novih radnih mesta i novo zapošljavanje koji su ključni preduslov većeg standarda i boljeg života građana.
Stoji u pismu gradonačelnika Niša, Darka Bulatovića.
Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

: Vratiti smrtnu kaznu za ubice....
mentor max: Daleko je on od ove pozicije,neće nikada ni biti ...
Marijana: Koju kaznu prepisati licima koja su ubila čoveka?...
Nargilica: Sofija jeste jedno od najpopularnijih imena pogoto...
Oliver: Taman, pred beogradske izbore....
Dragan: Zasto je Darko Bulatovic malo zastupljen u vasem l...
Simfoniski: Sta bre vise maltretirate ove jadne ljude sto rade...
mekani: mnogo strasno izgleda.......
Miroslav: Imate veoma bogat sajt i cak sta vise, imate veoma...
marko deka: Ako sns bude ispod 33% u Beogradu to je veliki usp...