Vučić: Opozicija bi se ujedinila čak i sa SPS-om kada bi imali samo jedan glas više od SNS

Objavljeno: 24 jan 2016

Srpska napredna stranka i Socijaldemokratska partija izaći će zajedno na republičke i pokrajinske izbore, rekao je danas predsednik naprednjaka Aleksandar Vučić i istakao da je SDPS Rasima Ljajića u ovom trenutku najznačajniji partner naprednjaka.

Foto: trackingenlargement
Foto: trackingenlargement

Vučić je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa delegacijom SDPS rekao da su razgovarali o tome šta treba da se uradi za Srbiju, a ne o tome koga i kako da mrze, a kad je reč o budućnosti Srbije najvažniji je ekonomski razvoj i da se obave svi poslovi koji će Srbiju do kraja 2019. dovesti pred vrata EU.

„Ići ćemo zajedno na republičke i pokrajinske izbore, a preporučićemo opštinskim i gradskim odborima da zajedno idu na lokalne izbore. Ustanovili smo osnovne ciljeve ako dobijemo podršku građana Srbije i Vojvodine“, rekao je Vučić i dodao da je do sad ne malo toga postignuto, ali da možemo bolje i više, te da će nastaviti da rade na tome.

On je naglasio da će voditi pozitivnu kampanju.

Vučić je rekao da je osnovni cilj da ne bude recesije, već da svaka godina bude godina ekonomskog rasta, kao i da se nezaspolenost u naredne dve godine spusti ispod 15 odsto.

Vučić je rekao da njegovi politički protivnici svakog dana proizvode laži i da su zbog toga izbori veoma važni i da neće da moli ni za jedan glas, ni za vlast.

On je rekao da je uveren da bi se sve opoizicione stranke ujedinile, bez obzira na međusobne animozitete, samo kad bi imali jedan glas višše od SNS.

„Svi bi se oni ujedinili, čak i sa SPS-om, samo kad bi imali jedan glas višše i formirali vladu“, rekao je Vučić novinarima.

On je rekao da je to zato ššto on ne pristaje na rekete, ne pristaje ni na kakve dilove i nikad ništa nije ukrao.

„Zato su svi oni protiv mene, jer su zbog takve politike izgubili privilegije“, zaključio je Vučić.

„Moja želja je da nemamo nove izbore do 2019, početka 2020. godine“

Predizborna kampanja SNS počeće u Leskovcu, a završiće se u Beogradu, najavio je Vučić na konferenciji za štampu.

Ocenivši da su dogovorom o koaliciji na svim nivoima sa SDPS Rasima Ljajića, naprednjaci danas završili najvažniji posao uoči izbora, Vučić je dodao da će SNS razgovarati sa dosadašnjim partnerima u vlasti, ali i sa nekim novim, ne precizirajući kako bi to moglo da utiče na evenutalne koalicije.

On je rekao i da sa mnogima od njih ne bi sarađivao, te da se njihov program sastoji samo u tome da mrze Vučića i da on treba da završi kao Gadafi, poručivši:

„Super vam je program, ali šta sa Srbijom“.

Ocenivši da oni mogu da pobede, kao što mogu da pobede i desničarske stranke, Vučić je naveo da su izbori otvorena tržišna utakmica, na kojoj će se izjasniti građani Srbije.

Upitan šta je garant da za dve godine Srbija opet ne izađe na birališta, Vučić je rekao da za to nikad ne postoji garancija jer to zavisi od stanja u društvu.

„Moja je želja da nemamo izbore do kraja 2019. godine, početka 2020. godine“, rekao je Vučić.

On je rekao da izbori nisu ništa loše, već društvena potreba, te da će vanredni izbori biti mali trošak i da je bolje da budu održani sad nego 2018. godine, kad će Srbija biti u središtu reformi za ulazak u EU.

„Strateški cilj Srbije je ulazak u EU“

Vučić je ocenio da u Srbiji nikad nije bilo mirnije ni stabilnije i naveo podatak da je samo na lokalnim izborima u Voždovcu 2011. godine bilo više prijava o napadima na poltiičke aktiviste stranaka nego u prethodne tri i po godine.

Upitan da komentariše izjavu lidera radikala Vojislava Šešelja da će ga podržati ako odustane od Evropske unije, Vučić je rekao da je izašao sa jasnim programom pred građane, koji neće menjati, a to je da je strateški cilj Srbije ulazak u EU i održavanje dobrih odnosa sa Rusijom.

„Ne idemo na izbore da bismo imali većinu i vladali, već da bismo nešto uradili za zemlju i ni za pedalj ne odustajemo od te politike, a to je da idemo ka EU i da sačuvamo odnose sa Rusijom“, rekao je Vučić.

On je naveo da neće menjati politiku države za koju je već dobio podršku, a da prethodno ne pita građane.

Vučić je na pitanje kako će odvojiti predizbornu kampanju od obilaska škola u svojstvu premijera, Vučić je rekao da obilazak škola nema nikakve veze sa kampanjom, već da on samo radi svoj posao.

„To se u svakoj zemlji na takav način radi, ne mogu da prestanem da radim zbog izbora, da sedim i da ćutim“, rekao je Vučić.

Na konstataciju da će u te svrhe koristiti državni novac, Vučić je rekao da taj novac jeste državni, ali da je neka vlada morala da ga obezbedi.

O povećanju plata i penzija krajem godine

Premijer je izjavio danas da se očekuje značajan suficit u budžetu za januar, te da će se o novom povećanju plata i penzija govoriti krajem godine.

Najavljujući da će kroz dva dana biti otvorena železnička stanica Prokop, posle 44 godine koliko je građena, Vučić je na konferenciji za novinare poručio da je i to još jedno obećanje koje je vlast ispunila rekavši da će radovi biti završeni do Svetog Save.

Upitan šta će se dogoditi sa Zakonom o autorskim pravima, na čije su izmene fotoreporteri imali značajne zamerke, odgovorio je: „Rešavaćemo to da pomognemo fotoreporterima“.

Još jednom su novinari pitali kad će biti smenjen ministar Bratislav Gašcih, a Vučić odgovorio da će biti kako je već najavio – do kraja januara.

Ljajić je izrazio zadovoljstvo što će dve stranke učestvovati na izborima i da se u kampanji neće baviti populističkom demagogijom.

„Očekujemo da će kampanja biti teška, jer će ovaj savez, a pre svega lider SNS Aleksandar Vučić biti glavna meta oponenata“, kazao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, kampanja će biti „neizvesna, jer se najteže dobijaju dobijene utakmice“.

Ljajić je kazao da je ta stranka do sada odlično sarađivala sa premijerom i sa ministrima u Vladi Srbije, kao da je SNS ispunio sve što je između dve stranke usmeno dogovorene pre izbora 2014. godine.

„Imamo moralnu i političku obavezu da zajedno nastupamo na ovim izborima“, rekao je Ljajić ; i dodao da je među suštinskim razlozima za zajednički nastup „ekonomija prva tema“.

„Postoji podudarnost o načinu da se zemlja izvede iz krize i da se kroz reforme oporavi ekonomija“, kazao je Ljajić i dodao da se SNS i SDPS neće baviti demagogijom i populističkim obećanjima.

Iz redova SNS sastanku, pored Vučića, prisustvovali su Nebojša Stefanović, Zorana Mihajlović, Nikola Selaković i Bratislav Gašić.

Potpredsednik SDPS-a Milorad Mijatović izjavio je u četvrtak, 21. januara da će ta stranka o zajedničkom izlasku na najavljene vanredne parlamentarne izbore prvo razgovarati sa SNS, jer sa tom strankom ima dugogodišnju dobru saradnju.

Mjatović je rekao da je sa SNS-om već bilo razgovora o učešću na pokrajinskim i lokalnim izborima i da su na tu temu dogovori postignuti. „Lokal ne možete posmatrati uniformno, međutim, generalno ćemo ići sa Srpskom naprednom strankom“, kazao je potpredsednik SDPS-a.

(Blic)

Povezane vesti
Pročitajte i ovo

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...