Vitlejem je rodno mesto Isusa Hrista

Objavljeno: 08 jan 2018

Vitlejem je grad na području Palestinske samouprave sa više od 25.000 stanovnika. Grad se nalazi 10 km južno od Jerusalima. Vitlejem je sedište Vitlejemske gubernije i u Svetu je poznat po tome što je rodno mesto Isusa Hrista. 

Pogled na deo grada , foto ilustracija: turizamiputovanja.com
Pogled na deo grada , foto ilustracija: turizamiputovanja.com

Vredno je istaći da u Vitlejemu živi jedna od najstarijih hrišćanskih zajednica na svetu koja zbog iseljavanja današnjeg dana ima veoma mali broj pripadnika.

Vitlejem je kao mesto Isusovog rođenja danas jedno od najpoznatijih svetskih hodočasničkih odredišta. U gradu se nalazi Crkva Rođenja Hristovog.

Vitlejem se prvi put spominje u Bibliji, gdje stoji da je Jakov svoju ljubljenu ženu Rahelu pokopao „na putu u Efratu, to jest Vitlejem“.

Kad su Izraelci osvojili „obećanu zemlju“ Kanaan, Vitlejem je pripao Judinom plemenu. Zbivanja iz starozavetne Knjige o Ruti takođe se većim delom događaju na području Vitlejema.

Crkva rođenja Isusa Hrista, foto: wikimedia.org
Crkva rođenja Isusa Hrista, foto: wikimedia.org

Vitlejem je prema 1. knjizi Samuilovoj mesto porekla roda jednog od najznačajnijih staroizraelskih kraljeva Davida.

Prema proročanstvima se iz Davidove loze u Vitlejemu treba roditi očekivani Mesija.

Prorok Mihej tako kaže:

„A ti, Vitlejeme Efrato, ako i jesi najmanji među tisućama Judinijem, iz tebe će mi izaći koji će biti gospodar u Izrailju“.

U ovom stihu se kaže „Vitlejem Efrata“, kako bi se razlikovalo od istoimenog mesta koje se nalazilo oko 11 km od Nazareta.

Srebrna zvezda koja, prema hrišćanskom vjerovanju, označava mesto rođenja Isusa Hrista Foto: Wikipedija, DE.MOLAI
Srebrna zvezda koja, prema hrišćanskom vjerovanju, označava mesto rođenja Isusa Hrista Foto: Wikipedija, DE.MOLAI

Jevanđelje po Luki govori da se u Vitlejemu u doba cara Augusta rodio Isus i to u pećini jer za njega nije bilo mesta u svratištu.

Budući da je Isusov poočim sveti Josif poticao iz Davidove loze, a i zbog mesta rođenja, gde je, kako Luka govori, morao sa trudnom Marijom putovati radi popisa stanovništva, Isus je, prema Jevanđeljima, taj žudno očekivani Mesija.

To je jedan od temelja hrišćanstva, dok Jevreji međutim ne priznaju Hristovo mesijanstvo. Prema Mateju, malog Isusa su u Vitlejemu posetili su vođeni zvezdom i tri mudraca s Istoka (u tradiciji sveta tri kralja) da mu se poklone, i darovali mu zlato, tamjan i smirnu.

Vitlejem se nalazi na nadmorskoj visini od 775 metara, što je 30 metara više od obližnjeg Jerusalema. Grad se nalazi na južnom delu Judejske gore. Grad se nalazi 73 km severoistočno od Gaze i Sredozemnog mora, 75 km zapadno od Amana u Jordanu, 59 km jugoistočno od Tel Aviva, te 10 km južno od Jerusalima. Obližnji gradovi i mesta su Beit Safafa (jugoistočni Jerusalim) na severu, Beit Džala na severozapadu, Husan na zapadu, Al Hadr i Artas na jugozapadu, te Beit Sahur na istoku. Beit Sahur i Beit Džala nalaze se unutar šireg urbanog područja Vitlejema, a unutar grada nalaze se i izbjeglički kampovi Aida i Al Aza.


ISUS HRIST

Hristos Pantokrator, mozaik u Vizantijskom stilu, iz Ćefalu katedrale, 1131., Wikipedia
Hristos Pantokrator, mozaik u Vizantijskom stilu, iz Ćefalu katedrale, 1131., Wikipedia

Isus poznat i kao Isus iz Nazareta ili Isus Nazarećanin, po hrišćanskom verovanju je bio jevrejski propovednik i rabin iz Nazareta.

Nakon mučeničke smrti i vaskrsenja postao je centralna figura hrišćanstva i važna figura u nekoliko drugih religija.

Muslimani ga smatraju prorokom (Isa), hinduisti avatarom, a hrišćani mesijom i Sinom Božijim (Isus Hristos).

Isus je svoje učenje iznosio u vidu kratkih alegoričnih priča kojima je primerima iz svakodnevnog života prenosio duhovne pouke.

Većina proučavalaca se slaže da je Isus bio Jevrejin iz Galileje, da su ga smatrali učiteljem i isceliteljem, da ga je krstio Jovan Krstitelj i da je razapet u Jerusalimu po naređenju rimskog guvernera Pontija Pilata pod optužbom za zaveru protiv Rimskog carstva.

Glavni izvori informacija vezanih za Isusov život i učenje su četiri Jevanđelja Novog zaveta po Mateju, Marku, Luki i Jovanu.

Većina savremenih proučavalaca Biblije veruje da su drevni spisi o Isusovom životu istorijski tačni.

Hrišćani veruju da je Isus Mesija (Isus Hristos) čiji je dolazak najavljen u Starom zavetu, što je osnovna tačka njihovog razilaženja sa judaizmom. Hrišćani pretežno veruju da je Isus inkarnacija Boga, Sin Božji koji je došao da donese spasenje i izmirenje s Bogom, koji je vaskrsao nakon svog raspeća. Monofizitski hrišćani propovedaju razne druge interpretacije vezane za njegovu ličnost (vidi hristologija). Ostala hrišćanska verovanja uključuju Isusovo bezgrešno začeće, čuda, ispunjenje biblijskih proročanstava, vaznesenje u nebo i drugi Hristov dolazak.

Slučajne vesti
Jedan komentar
  1. Imate veoma bogat sajt i cak sta vise, imate veoma zanimljive teme koje trebaju da se citaju. Dosta nam je parova, farmi i zadruga. Primetio sam da se provuce i ovde po koja vest o tome, ali je vise onih sto mene zanimaju, a zanimaju i siru javnost.

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...
CRISTIANO: PRAVILNO IME BI BILO ''ALBANSKA REPUBLIKA MAKEDONI...