Verski turizam GO Pantelej: Manastir Sv. Jovana u Gornjem Matejevcu

Objavljeno: 04 dec 2016

Opština Pantelej je veoma bogata turističkim potencijalima, od pećina i prirodnih bogatstava, do manastira i prelepih verskih objekata. 

Manastir Sv. Jovan
Manastir Sv. Jovan

U ovom tekstu govorićemo o manastiru Sv. Jovan koji se nalazi u selu Gornji Matejevac koje pripada gradskoj opštini Pantelej. Manastir se nalazi na severnoj strani od sela Gornji Matejevac, tik ispod tzv. brda Beli Breg.

Uzana staza koja vodi put manastira Sv. Jovan
Uzana staza koja vodi put manastira Sv. Jovan, duga oko 1,5 km

Svi posetioci i turisti do ovog sela mogu stići sasvim pristojnom saobraćajnicom, a do samog manastira moraju proći uzanom stazicom koja je dugačka oko 1500 metara, a koju je prirodnim putem načinio potok zvani Kaluđere, koji je prolazio tuda, što turistima predstavlja još samo veću želju za razotrikvanjem prelepe prirode koja se proteže na potezu oko ovog prelepog manastira.

Meštani sela kažu da je put do Manastira načinio Matejevački  potok ili drugom rečju Kaluđere, i on je dug 1,5 km. Mnogi kažu da je staza na prvi pogled predugačka, ali svi koji su tuda prolazili u želji da dođu do manastira Sveti jovan kažu da put nije previše naporan.
Naravno, vredno je pomenuti da je većina naših manastira građena na veoma teško pristupačnim terenima, daleko od pogleda osvajača, u pravom smislu te reči, teženo je da verski objekti budu nedostupni manje ili više.
Mnogi posetioci kažu da su probali da Manastir posete i sa druge strane, što je moguće, ali uz manji doživljaj i užitak.
Smatra se da je manastir Sveti Jovan sagrađen u prvoj polovini XI veka, kao jednobrodna trihokalna crkva.
Sadašnja crkva podignuta je 1835. godine, a živopisana je 1869. g.
Negde početkom XIX veka manastir je ponovo obnovljen, dobio je podove, nove prozore i vrata, a zapadna strana Manastira uređena je poput crkve Sv. Trojice.
Manastir je odigrao glavnu ulogu i tokom Niške bune 1841. godine – bio je stecište ustanika koji su u ovom manastiru položili ustaničku zakletvu i čuvali prikupljeni novac, kao i pripremljen plan za sukob sa Turcima.
Svako ko se uputi put Manastira, turistički ili rekreativno, upita se da li je ova svetinja posećena. Odgovor je jednostavan, Manastir je vrlo živ, svakodnevno se smenjuju grupe posetilaca i gostiju iz drugih gradova, opština i okolnih zemalja.

(Ovi tekstovi su deo projekta ‚‚Promocija turizma i zdrave sredine opštine Pantelej“ koji je sufinansiran iz javnih sredstava Opštine Pantelej, a ima za cilj da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju doprinese većoj vidljivosti Panteleja i širem informisanju javnosti o ovom kraju).

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

: Vratiti smrtnu kaznu za ubice....
mentor max: Daleko je on od ove pozicije,neće nikada ni biti ...
Marijana: Koju kaznu prepisati licima koja su ubila čoveka?...
Nargilica: Sofija jeste jedno od najpopularnijih imena pogoto...
Oliver: Taman, pred beogradske izbore....
Dragan: Zasto je Darko Bulatovic malo zastupljen u vasem l...
Simfoniski: Sta bre vise maltretirate ove jadne ljude sto rade...
mekani: mnogo strasno izgleda.......
Miroslav: Imate veoma bogat sajt i cak sta vise, imate veoma...
marko deka: Ako sns bude ispod 33% u Beogradu to je veliki usp...