Veće plate iz budžeta za 2016?

Objavljeno: 03 sep 2015

vujosPovećanja plata i penzija nije dogovoreno i biće predmet razgovora u novembru nakon analize svih efekata konsolidacije javnih finansija i tek nakon toga videće se da li se ta mera uklopa u okvir budžeta za 2016.

Ovom izjavom, šef misije MMF-a Džejms Ruf je na završetku druge kontrole programa ove finansijske institucije Beogradu, privremeno stavio tačku na licitiranje o mogućoj korekciji primanja službenika u javnom sektoru i penzionera. Tako najinteresantnija tema ove runde pregovora nije dobila epilog, iako je javnost očekivala da će biti date bar neke naznake. Ruf tvrdi da su one moguće u novembru.

Veća primanja samo za neke

– Program MMF-a u Srbiji donosi dobre rezultate. Moramo da se postaramo da se sve ove stvari dobro uklope i razmotrimo putanju potrebnu da bi dug padao u narednom periodu.Kad se budemo vratili u novembru, razmatraćemo budžet za 2016. i sve trendove i kretanja u ekonomiiji vezana za naplatu prihoda. Na osnovu toga Vlada i mi ćemo doneti odluku koliki postoji prostor za relaksaciju plata i penzija. Eventualno povećanje zarada bi trebalo da bude selektivno i targetirano, odnosno samo za one koji to zaslužuju – poručio je Ruf.

On je dodao da se ništa ne može u finansijama raditi mehanički i da se u novembru, kada se bude razgovaralo o mogućem povećanju plata i penzija, u obzir moraju uzeti sve različite promene, uključujući i one koje se odnose na dug.

Šta smo obećali MMF, a šta uradili

 

 • 1 Otpuštanje u javnom sektoru od 1. jula / Otpuštanje još nije počelo, tek u septembru
 • 2 Smanjenje troškova za plate sa 12 na 8 odsto učešća BDP (5 posto ove godine)  / Plate u javnom sektoru smanjene 10 odsto
 • 3 Smanjenje troškova za penzije sa 13,1 na 11 odsto učešća u BDP / Deo penzija smanjen za 5,8 i šest odsto
 • 4 Konsolidacija javnih finansija (smanjenje deficita i rast BDP)  / Planirani deficit manji skoro za 70 milijardi od plana, rast BDP i privredni rast uvećani za jedan, iako je bilo planirano minus jedan odsto
 • 5 Poskupljenje struje od 15 odsto od 1. avgusta  / Struja poskupela 12 odsto od 1. avgusta
 • 6 Poskupljenje struje u naredne dve godine dok se ne dostigne tržišna cena kilovata / U petogodišnjoj strategiji razvoja EPS-a poskupljenje je zacrtano
 • 7 Uvođenje akciza na bezalkoholna pića / Nismo uveli akcize na bezalkoholna pića
 • 8 Do kraja godine stečaj za 139 preduzeća / Očekuje se
 • 9 Pokretanje privatizacije za 80 preduzeća do kraja oktobra / Očekuje se
 • 10 Pokretanje procedure za privatizaciju Telekoma u 2015. / Pokrenut postupak privatizacije Telekoma
 • 11 Pokretanje procedure za koncesionara za Aerodrom “Nikola Tesla” u 2015.

/ Nije još uvek pokrenuta procedura za koncesiju za Aerodrom

 • 12 Nalaženje koncesionara za delove Koridora 11 (od Čačka do Požege i od Beograda do Obrenovca)  / Nije nađen koncesionar za delove Koridora
 • 13 Spajanje Koridora i Puteva Srbije do 1. jula  / Putevi Srbije i Koridori nisu spojeni do 1. jula
 • 14 Restrukturiranje EPS-a, Srbijagasa, Železnica Srbije i izrada plana finansijske konsolidacije / Izuzev EPS-a, ostala JP nisu ispunila sve obaveze oko restrukturiranja

Dug pada tek od 2017.

– Očekuje se da dug nastavi da raste još godinu i po i da počne da pada tek 2017, zbog čega ne mogu da govorim o procentima, ali mogu o pristupu pitanju povećanja plata i penzija. Što se tiče ušteda od 70 milijardi dinara, polovina iznosa se odnosi na trajne, a polovina na jednokratne uštede ali tu je i deo novca od podbačaj u javnim investicijama – rekao je Ruf.

Od recesije do rasta

Ministar finansija Dušan Vujović ocenio je da su razgovori sa MMF-om uspešno završeni i da su rezultati mera dobri.

– Ovo su rezultati rada Vlade i premijera. Od skoro verovatnog bankrota došli smo do sređenih finansija, do unapređenja u fiskalnom deficitu i prešli smo od recesije koja je pretila u pozitivan rast ekonomije. Mnogo smo se trudili, mnogo smo postigli, ali najteži zadaci u strukturnim reformama tek predstoje. Treba završiti privatizaciju preduzeća, promeniti nivo efikasnosti javnih preduzeća i reformisati državu samu – naveo je Vujović.

Vučić: Biće povišica
Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da će biti povećanja penzija i plata u javnom sektoru, da Srbija neće prekidati mere štednje i da očekuje veoma dinamičan rast u 2016. i 2017. godini. “Biće povećanje penzija – neće biti preveliko, ali će penzioneri to da osete”, rekao je Vučić. On je naveo i da je Srbija u prvih osam meseci ove godine ostvarila deficit od samo 30 milijardi dinara ite da 2017. očekuje rast od plus tri odsto.

Udovički: Do kraja godine ide 30.000 ljudi
Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički očekuje da racionalizacijom javne uprave uz penzionisanje do kraja godine iz javne uprave otići oko 30.000 ljudi. “Jedini način da otvorimo nova radna mesta je bolja uprava, prema tome ne treba da se fokusiramo na brojeve, već na organizaciju posla”, istakla je Udovički.

Vujović pobegao od pitanja o incidentu
Ministar finansija Dušan Vujović je izbegao odgovor na pitanje novinara da li su tačni navodi “Blica” da su dve službenice pošte na Dedinju prebačene u poštu u Mladenovcu zato što ga nisu prepoznale i tražile mu ličnu kartu da bi mu isplatile novac. On je rekao da će na to pitanje odgovoriti kasnije, ali su ga novinari uzalud čekali.Odgovor njegove PR službe bio je da ministar mora u Palatu Srbija, na sastanak s českim premijerom Bohuslavom Sobotkom.

(Izvor: Blic)

Povezane vesti
Pročitajte i ovo

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...