Teže do državnog posla

Objavljeno: 26 dec 2015

Novi zakon o zapošljavanju na lokalu otežaće dolazak do državnog posla, a direktori koji budu udomljavali partijske parazite plaćaće velike kazne.

5fa352a75e47fda8ee9d33e7385a2537Zakon o zaposlenima u lokalnoj samoupravi koji je u pripremi trebalo bi da stane na rep praksi partijskog zapošljavanja po opštinama i njihovim službama.

Imajući u vidu kazne i uslove koji se zakonom zahtevaju, udomljavanje na desetina savetnika, pomoćnika i službenika po opštinama moglo bi da ode u zaborav već krajem 2016. Zapošljavanje u pokrajini i u lokalnim samoupravama danas se, inače, reguliše zakonom iz 1991, pa će ovo biti prvi put da se predsednicima opština vežu ruke u pogledu zapošljavanja rodbine, kumova i partijskih kolega.

Zakonom koji priprema ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički predviđa se, naime, detaljan način dolaska u fotelju opštine. Kako se navodi, to će biti moguće isključivo premeštajem, preuzimanjem radnika od drugog državnog poslodavca ili internim i javnim konkursom. U slučaju da se predsednik opštine ogluši o ova pravila, biće kažnjen novčano od 50.000 do 150.000. Toliku kaznu moraće da plati i ukoliko ne bude ocenjivao rad službenika.

U oblasti najviših, izvršilačkih radnih mesta, zakonom se od savetnika i saradnika traži tri do pet godina iskustva, a od mlađih savetnika i saradnika po jednu godinu. Viši referent mora da ima pet godina iskustva, referent tri godine, a mlađi referent godinu dana iskustva.

Zakonom je predviđeno i da će opštinske službenike ocenjivati rukovodioci i načelnici uprava, dok će rad najviših funkcionera ocenjivati gradonačelnik ili predsednik opštine. Službenik može da napreduje samo imenovanjem na višu funkciju ili prelaskom u viši platni razred bez promene radnog mesta.

Predsednik “Transparentnosti Srbija” Vladimir Goati napominje da je vrlo važno kontrolisati stručnu spremu, podobnost i potrebu za novim kadrovima po opštinama, ali da je takva kontrola do sada izostajala.

– O tome u poslednjih pet-šest godina niko nije vodio računa. Imali smo partijsko zapošljavanje i udomljavanje partijskih ljubimaca i činovnika i stvaranje mnogo nepotrebnih radnih mesta – ocenio je Goati za “Blic”.

Lakše do posla kod privatnika

Vlada priprema i zakon koji će od 2016. omogućiti podsticaje za preduzetnike, mala i mikro preduzeća koja uposle najmanje dva nova radnika. Oni će moći da povrate 75 odsto poreza i doprinosa za svakog od njih, a povraćaj novca moći će da ostvare do kraja 2017. godine.

(Blic)

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...
CRISTIANO: PRAVILNO IME BI BILO ''ALBANSKA REPUBLIKA MAKEDONI...
neimenovano: ja hocu daimam takve oci ja imam svetlo zelene...
Mikica: Bravo za naše mlade Nišlije , svaka čast , treb...
mira: Poljoprivrednicima je potrebno mnogo da se pomogne...