Teže do državnog posla

Objavljeno: 26 dec 2015

Novi zakon o zapošljavanju na lokalu otežaće dolazak do državnog posla, a direktori koji budu udomljavali partijske parazite plaćaće velike kazne.

5fa352a75e47fda8ee9d33e7385a2537Zakon o zaposlenima u lokalnoj samoupravi koji je u pripremi trebalo bi da stane na rep praksi partijskog zapošljavanja po opštinama i njihovim službama.

Imajući u vidu kazne i uslove koji se zakonom zahtevaju, udomljavanje na desetina savetnika, pomoćnika i službenika po opštinama moglo bi da ode u zaborav već krajem 2016. Zapošljavanje u pokrajini i u lokalnim samoupravama danas se, inače, reguliše zakonom iz 1991, pa će ovo biti prvi put da se predsednicima opština vežu ruke u pogledu zapošljavanja rodbine, kumova i partijskih kolega.

Zakonom koji priprema ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički predviđa se, naime, detaljan način dolaska u fotelju opštine. Kako se navodi, to će biti moguće isključivo premeštajem, preuzimanjem radnika od drugog državnog poslodavca ili internim i javnim konkursom. U slučaju da se predsednik opštine ogluši o ova pravila, biće kažnjen novčano od 50.000 do 150.000. Toliku kaznu moraće da plati i ukoliko ne bude ocenjivao rad službenika.

U oblasti najviših, izvršilačkih radnih mesta, zakonom se od savetnika i saradnika traži tri do pet godina iskustva, a od mlađih savetnika i saradnika po jednu godinu. Viši referent mora da ima pet godina iskustva, referent tri godine, a mlađi referent godinu dana iskustva.

Zakonom je predviđeno i da će opštinske službenike ocenjivati rukovodioci i načelnici uprava, dok će rad najviših funkcionera ocenjivati gradonačelnik ili predsednik opštine. Službenik može da napreduje samo imenovanjem na višu funkciju ili prelaskom u viši platni razred bez promene radnog mesta.

Predsednik “Transparentnosti Srbija” Vladimir Goati napominje da je vrlo važno kontrolisati stručnu spremu, podobnost i potrebu za novim kadrovima po opštinama, ali da je takva kontrola do sada izostajala.

– O tome u poslednjih pet-šest godina niko nije vodio računa. Imali smo partijsko zapošljavanje i udomljavanje partijskih ljubimaca i činovnika i stvaranje mnogo nepotrebnih radnih mesta – ocenio je Goati za “Blic”.

Lakše do posla kod privatnika

Vlada priprema i zakon koji će od 2016. omogućiti podsticaje za preduzetnike, mala i mikro preduzeća koja uposle najmanje dva nova radnika. Oni će moći da povrate 75 odsto poreza i doprinosa za svakog od njih, a povraćaj novca moći će da ostvare do kraja 2017. godine.

(Blic)

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...
CRISTIANO: PRAVILNO IME BI BILO ''ALBANSKA REPUBLIKA MAKEDONI...
neimenovano: ja hocu daimam takve oci ja imam svetlo zelene...
Mikica: Bravo za naše mlade Nišlije , svaka čast , treb...
mira: Poljoprivrednicima je potrebno mnogo da se pomogne...
Lepoja: Mi bolje predsednika nismo imali u poslednje 50 go...
: NIJE VAZNA SPOLJASNA, VEĆ UNUTRAŠNJA LEPOTA!!! ...