Tesla i Niš sa početka 20 veka!

Objavljeno: 10 jula 2015

Na dan rođenja Nikole Tesle sutra će po peti put biti obeležen nacionalni Dan nauke i tim povodom Centar za promociju nauke i druge organizacije realizuju raznovrsne naučnopopularne programe širom zemlje.

tes

Programi će se uglavnom održavati na otvorenom, sa porukom da nauka treba da bude lako dostupna svim građanima.

Niš je pripremio turu “Tesla i Niš sa početka 20. veka”. Na tom “putu” zainteresovani će moći da saznaju gde je i kako napravljen jedan od prvih telemostova u svetu, ko je počasni građanin Sićeva, čuće interesantnu priču o stogodišnjoj maloj hidroelektrani “Sveta Petka” u Ostrovici i obićiće je, kao i obližnji manastir po kome je i dobila ime.

U Negotinu će svi zainteresovani moći da obiđu hidroelektranu Ðerdap 2, posete njen vidikovac i vide film o Teslinom životu i delu, dok će izložba “Tesla u Beogradu 1892. godine” biti otvorena na Trgu Stevana Mokranjca.

Manifestacija “Tesla dani” traje do 12. jula i deo je rute Putevima Tesle kroz Srbiju, dok se na osnovu Odluke Vlade Srbije Dan nauke obeležava 10. jula, na rođendan slavnog srpsko-američkog pronalazača Nikole Tesle (1856-1943).

Prve aktivnosti Dana nauke 2011. godine pokrenuo je CPN, da bi u narednim godinama manifestacija postala sve zapaženija. Prošle godine, Dan nauke je okupio na desetine organizacija širom zemlje, a najveću pažnju tom prilikom izazvali su Dečji naučni kamp i tribina o HAARP-u i pseudonauci.

Pokrovitelji “Tesla dana” su Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Elektroprivreda Srbije, Sćneider Electric i Trizma, a prijatelji projekta Opština Negotin, Mladi za turizam, AIESEC, Narodni muzej Leskovca i Udruženje Teslin toranj iz Leskovcaca, Narodni muzej Užice, Pupinov zavičajni kompleks u Idvoru, selo Velebit kod Subotice i brojni drugi.

(Izvor: Belami)

Povezane vesti
Pročitajte i ovo

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...